Erken Eğitimde ilk adım: Eğitim Köşesi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 0 Saniye
Erken Eğitimde ilk adım: Eğitim Köşesi

Kendinize alan yaratın!

Eğitim ve öğretimin en önemli bölümlerinden biri evin içinde kendinize bir alan yaratmaktır.

Daha neşeli ve konforlu bir ortam rahatlamanızı ve birlikte geçirdiğiniz zamanın ikiniz içinde keyifli olmasını sağlar. Yarattığınız bu özel alana ne kadar sevgiyle yaklaşırsanız, birlikte geçireceğiniz bu zaman dilimi için daha fazla heyecan duymaya başlarsınız.

1. Adım: Eğitimin gerçekleşeceği alanı belirleyin

  • Evinizin içinde size huzurlu gelen aydınlık bir yer seçin.
  • Çiçekler ve çocuk-dostu bitkiler yerleştirin.
  • Çocuğunun oturacağı yere minderini, oturağını veya pusetini koyun.

2. Adım: Belirlediğiniz alanın ferah olmasına dikkat edin

  • Çok fazla değil ama aranızda en azından birbirinizin yüzünü rahatlıkla görebilecek kadar mesafe olmasına dikkat edin.

3. Adım: Duvarlarınız size yardımcı olsun

  • Belirlediğiniz alanın duvarlarına siyah-beyaz görsel uyarıcı kartlar veya bilgisayar çıktıları asın.
  • Birkaç dolgu renk kartları, yardımcı posterler ve haritalarla da yer verin.

4. Adım: Alanınıza bir rahatlık unsuru ekleyin

  • Yumuşak bir halı veya peluş bir oyuncak gibi alanınıza rahatlık sağlayacak bir unsur ekleyin.

oda1

Evinizin içinde çocuğunuzla geçireceğiniz bu özel eğitim alanı artık hazır!..

Flash- Videoların Uygulanması

Yeriniz hazır olduğuna göre sıra eğitimlerde kullanacağınız flash-videolara geldi. Flash-videolar ilk etapta size ürkütücü ve yoğun gelebilir. Her saniye başı değişen görselleri, hızla geçen kelimeleri gördükçe çocuğunuzun bir bilgi yarışmasına hazırlanıyor olduğu hissine kapılabilirsiniz. Ancak çocuğun işitsel, görsel ve zihinsel gelişimi için özel hazırlanmış bu videolar öğrenimin en rahat gerçekleştiği 0-4 yaş döneminde çocuğunuzun ileriki yılları için çok verimli bir zemin hazırlayacaktır.

cocuk1
Nasıl mı?

Diyelim izlettiğiniz videoda İspanya’nın yerinden, haritasından, bayrağından, yeme-içme kültüründen görseller ve seslendirmeler var. Çocuğunuz bu videoyu izleyince tüm o bilgi birimleri sağ beyni tarafından kaydediliyor, büyüyüp okul çağına geldiğinde ise Avrupa kıtasıyla ilgili her hangi bir görsel ve işitsel uyaran karşısında beyni geçmişte kaydedilen tüm o bilgi birimlerini çağırıyor. Diğer bir ifade ile çocuğunuz, bu bilgiyle ilk kez karşılaşmadığı için yabancılık çekmiyor ve hali hazırda var olan zeminin üstüne yeni bilgiler inşa ediyor!

Bundan dolayı flash-videolarda matematikten sanata, bilimden dilbilgisine her disiplinden bir bölüm yer alır ki çocuğun zihninde her konu ile ilgili ileride yeşerecek bir tohum yer alsın.

Flash-videolarla ilgili bu bilimsel gerçeği benimseyip uygulamaya başladığınızdadikkat etmeniz gereken bir takım gerçekler vardır;

Her ne kadar çocuğunuza olabildiğince çeşitli video izletmek isteseniz de, şunu aklınızdan çıkarmayınız: Tekrar.

Tekrar, erken eğitimdeki en önemli eylemlerden biridir. Bilgileri ne kadar sık tekrar ederseniz, çocuğunuzun zihninde o kadar sağlam yer edecektir.Dolayısıyla izlettiğiniz bir videoyu birkaç izletmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Ancak, bu tekrarın ne kadar sıklıkta olacağı sizinle değil çocuğunuzla alakalıdır. Çocuğunuzun ilgisinin dağıldığı ve sıkıldığını fark ettiğiniz anda flash-videoyu kesebilir ve başka etkinliklerle ilgilenebilirsiniz.

Daha sade bir ifade ile çocuğunuz sıkılmadığı sürece tekrar etmeyi sürdürebilirsiniz.

Etkinliklerin Uygulanması

Sağ beyne alınan tüm bu teorik bilgilerin pratiğe dökülmesini sağlayan en etkili araç sanat etkinlikleridir. Flash-videoda sanat malzemeleri görsellerini gören çocuk, gerçek hayatta onlara dokunup bir etkinlikte bulunduğu zaman sağ ve sol beyni uyum içinde çalışır veya bir Afrika çalgısını evdeki malzemelerle yaptığı zaman o bilgi çeşitlenir.

calisma1

Ebeveynin çocuğuyla birlikte nitelikli zaman geçirmesini sağlayan bu etkinlikler yaş aralıkları özelinde ve her yaş aralığı için hazırlanan flash-videolarla desteklenecek şekilde hazırlanmıştır;

6-12 ay etkinlikleri ebeveyn-çocuk bağını ön planda tutar ve ebeveynin yapıp çocuğuyla oynayabildiği faaliyetleri içerir.

12-24 ay etkinlikleri çocuğun motor becerilerini geliştirecek şekilde, deneyim zenginliği kazanmasını ön planda tutar. Çocuk malzeme tanımaya, işlevlerini öğrenmeye başlar. Ebeveynle “birlikte yapmak” vardır. Ebeveynin rolü çocuğunu cesaretlendirmektir.

24-48 ay etkinlikleri çocuğa “yapabildiğini” göstermek ve hissettirmek üzerinedir. Aynı zamanda çocukların malzemelerin farklı kullanımlarını deneyleyerek yaratıcılıklarının gelişmesini sağlamak hedeflenir. Ebeveynin rolü çocuğunun kendisini rahatça ifade etmesini, dolayısıyla bireyselleşmesini sağlamaktır.

Flash-videoları izlettikten sonra veya dilediğiniz zaman birlikte yapacağınız etkinliklerle çocuğunuzun gelişimini sağladığınız gibi, birlikte nitelikli ve size özel bir zaman geçirmiş olursunuz. Bir zaman sonra birlikte geçirdiğiniz bu süreler sizin ve çocuğunuz sabırsızlık ve heyecan duyduğunuz anlar haline gelecekler.

İlk Yayın Tarihi: 7 Mart 2014 @ 17:22

2 “Erken Eğitimde ilk adım: Eğitim Köşesi” yorumu;

Erken Dönem Özel Eğitim Otizm Tedavisinde Başarıyı Arttıran Temel Olgu · 6 Nisan 2015 at 17:05

[…] araştırmalar göstermektedir ki otizm şüphesi içeren her vakada erken dönem özel eğitim etkili ve yararlı sonuçlar vermektedir ve net teşhis koymak için […]

Akıllıca Kurgulanmış Oyun Nasıl Olur? · 24 Şubat 2015 at 21:20

[…] Erken eğitim oyun formatındadır ve öyle de olmalıdır. Bundan dolayı da oyunların beyin gelişiminine yönelik olması için akıllıca kurgulanması gerektiğini söylüyoruz zaman zaman. […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0