Bebek Beyni Ve Öğrenme Üzerine Notlar

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 22 Saniye
Bebek Beyni Ve Öğrenme Üzerine Notlar
İnsan beyni sadece hayatta kalmak için kurgulanmış ve tüm bedenin bu amaca yönelik çalışmasını yöneten komuta merkezi olup, öyle sanıldığı gibi öğrenmeye, ilime, bilime falan programlı değilmiş meğerse. Bilim insanları bu bulgular sonrasında öğrenmeyi daha etkin kılıp, çabuklaştırmanın yollarını araştırıyorlar. Beynimiz öğrenilecek olan her bilgiyi güvendeyken, kendisi için bir hayati tehlike söz konusu değilse, bu hayatta kalabilme fonksiyonuyla bir şekilde ilişkilendirebiliyorsa, hızlı bir şekilde kaydedebiliyor.
Bu yeni bulgunun üzerinde biraz düşününce, bu savın gerçekten doğru olduğu ortaya çıkıyor. Nasıl mı? Onca yıl okullarda okutulan yüzlerce ders kitabındaki bilgileri bir aklınıza getirirseniz; bir dolu neden öğrendiğimizi bilmeden, sınıf geçmek kaygı ve stresi içinde öğrenmek durumunda bırakıldığımız bilgilerdir bunlar. Bu bilgileri unutmamızın, beynimizde kalıcı olmamalarının nedeni ise neden öğrendiğimizi ve ne zaman, ne şekilde kullanacağımızı bilemememizden kaynaklanmaktadır. Başka bir deyişle, hayatımızı sürdürebilmek için onlara ihtiyacımız olduğunu ilişkilendiremediğimiz bilgiler onlar. Unutamadığımız bilgilerin çoğunda ise sevdiğimiz bir öğretmenin dersi işleyiş biçimi yanı sıra günlük hayattan verdiği örnekler ile kafamızda belli resimler kaydetmiş olmamız tesadüf olmasa gerek. Keyif aldığımız bir ortam içinde beynimizin otomatik kayıt sistemi sağ beyin lobumuz  işlemlerini adeta yıldırım hızıyla gerçekleştirebilmekte.
İşte bu nedenlerle, bebekler hayatın ilk yıllarında inanılmaz bir hızla ve çok duyulu bir öğrenme süreci geçirmekteler. Çünkü temelde her bilgi onlar için hayatta kalmaya endekslenmiştir. Bu dönemde de beynin bilgi depolayabilmesi için tek ön koşul bebeğin sevgi ve güven ortamında olup, temel hayati fonksiyonlarının (açlık, susuzluk, uyku, tuvalet gibi) giderilmiş olmasıdır.
Yani bebekler karınları tok sırtları pek ise öğrenirler, öğrendiklerini uyku sürecinde pekiştirirler. Bebek beyni 24 saat aktiftir ve hayatlarının ilk yıllarında bebekler aldıkları enerjinin yaklaşık %40’ını beyin aktiviteleri için harcarlar. İşte bu nedenle yükte hafif, pahada ağır beslenmelidirler ve anne sütü bu dönemde çok kritik bir besindir.
Öğle uykusundan yeni kalkmış ve emzirilmiş bir bebeğin beyninin, 1 dakika içinde 60-70 öğeyi blok görseller halinde beynine kaydedebildiğini ve bu yüzden Zeka kartları ve Zeka Küpü videolarıyla yapılan çalışmaların saniyede bir görsel hızı ile seri olması gerektiğini göz ardı etmemek lazım.
 feyskapak
Aynı yöntemle matematik, müzik gibi alanlarda da büyük başarılar elde etmek mümkündür. Bugün dünyada ülke bazlı yapılan zeka ölçümlerinde, Singapur, Çin ve Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinin 0-5 yaş dönemi çocukları açık ara öndedir. Bizce bu sonuçların temel nedeni de anılan ülkelerde bebek erken eğitiminin çok yaygın uygulanıyor olmasıdır.
Atalarımızın dediği gibi gerçekten ağaç  yaşken eğiliyor ve öğrenme denilen olgunun temeli ana rahminde atılıyor. Bu nedenle en etkin ilk öğretmen tartışmasız anne oluyor.

İlk Yayın Tarihi: 10 Aralık 2014 @ 16:32

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

5 “Bebek Beyni Ve Öğrenme Üzerine Notlar” yorumu;

Okumayı Kolaylaştırma · 3 Eylül 2015 at 14:38

[…] dikkat, hafıza gibi pek çok bileşen işin içine girmektedir. Dolayısıyla okuma, çocuğun öğrenmeye başladığında; bu gibi yeterliliklerinin önemli hale geleceği bir alan olacaktır. Bu ise […]

Bebeklerde Diş Gelişimi · 16 Nisan 2015 at 16:21

[…] süt dişleri yaygın olarak bebek 6 aylık iken sürmektedir ve 2.5 yaşında tamamlanmaktadır. Sürme (diş […]

Küçük Çocuğunuz Her Gün Büyüyor, Farkında Mısınız ? · 31 Mart 2015 at 17:52

[…] doğal  olarak kendini besleyebilme ve bununla alakalı öğrenme sürecini yaşadığı bu yemeğini sahiplenme ve yeme eylemini anne bilmeden istemeden sona […]

Çocuklar için Müzik Eğitimi | Çocuğun Müzik Eğitimi · 26 Şubat 2015 at 17:31

[…] göre müzik aleti çalmanın, özellikle 7 yaşından önce çalmaya başlandığında, beyne uzun ömürlü yararları bulunmaktadır. Harvard araştırmacısı Gottfried Schlaug “Müziğin […]

Baharatlı Esmer Pirinç · 31 Aralık 2014 at 22:13

[…] lifler, birçok bebek yemeğinin temelini oluşturur. Elma püresi, Kremsi Avokado Püresi ile Pancar, Patates […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0