Ksilofon Oyunu

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 51 Saniye
Ksilofon Oyunu

Bebeğinizin Dikkat Aralığını Genişletmek

Bu noktaya kadar bebeğinizle iletişim kurmanıza ve bebeğinizin size cevap vermesine fırsat vermek üzere tasarlanmış Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmaları yaptınız. Bu alıştırmalar bebeğinizin gelişmekte olan duyularını – işitme, hissetme ve ışığı algılama – sistematik olarak uyardı.

Doğum Öncesi Sınıfı programının bundan sonraki bölümünde bebeğinize bir olayın gerçekleşmesinin beklentisi içine girmesini öğretmeye başlayacaksınız. Bu bizim “dikkatini verme” dediğimiz şeyin başlangıcıdır. Oyun bebeğinize müzikal sesler çalmayı gerektirmektedir. Tübüler ksilofon kullanmanızı öneririz ancak piyano ve gitar da oldukça elverişlidir.

Aynı zamanda bebeği doğru ses farkındalığına ve ses perdesi duyusunu geliştirmeye şartlandırdığımız için lütfen bu enstrümanların akortlu olduğundan emin olun. Enstrümanlarla ilgili daha özel önerileri Gerekli Materyaller başlığı altında bulunabilir.

Bebeğiniz artık istikrarlı uyarımlar almaya alıştığı için seslerin, temasların ve hatta ışığın bile değişebildiği ve bir anlamı olduğu konusunda ön-farkındalık geliştirmektedir. Bu bebeğiniz “Aaa bu bir pışpış ve bu da okşama” şeklinde düşünüyor demek değildir. Ancak belli bir noktada, bebeğiniz bir pışpış, bir okşama ve tanıştırdığınız diğer duyumlar arasında bir ayrım olduğunun farkına varmaktadır.

Ksilofon Oyunu farklı hedeflere sahip çok basit derslerden, daha karmaşık oyunlara giden birkaç seviyeden oluşmaktadır. Zaman açısından en müsait olanını seçebilmeniz için zorluğu artan beş varyasyon tanıtacağız. Daha çok pratik yaptıkça ve yaptığınız şeye aşina oldukça daha karmaşık varyasyonlara geçebilirsiniz. Bir alıştırmayı tamamlayıp sonraki seviyeye geçtiğinizde, tekrar etmek istemedikçe önceki versiyonu yinelemenize gerek yoktur.

Ksilofon Oyunu’nda bebeğiniz en basit haliyle, tekrarlar ve notaların isimleri (la, si, do vb.) ile ilişkilendirilmesi yoluyla müzikal notalarla tanıştırır.

Oyunun daha ileri versiyonları bebeğin odaklanma yeteneğini geliştirmesine ve dikkat aralığını genişletmesine yardımcı olabilir. Araştırmamız, bebeğinizin dikkat aralığının Ksilofon Oyunu’na başlandığınız gelişim noktasında (yaklaşık 28 hafta) iki saniyeden daha kısa olabileceğini göstermektedir. Ksilofon Oyunu’nunda notanın adını söylenmesi ve notanın çalınması arasındaki süreye ekleme yapılarak, dikkat aralığını genişletmeye yönelik tekrarlı bir alıştırma sunulmaktadır.

Ksilofonun bu şekilde kullanımı aynı zamanda bebeğinize dile getirilen seslerin, gelecekteki olayları tahmin ve tarif etmede kullanılabildiğini öğretebilir. Bebeğiniz bir uyarı (ksilofonun çıkardığı sesler) ve müzikal notaların özgün sesleri arasındaki zaman ilişkisini öğrenir.

Aynı bizim ezbere bildiğimiz bir şarkıdaki notaları “duyabilmemiz” gibi, birkaç tekrar sonrasında bebeğinizin de “la” (veya yedi notadan herhangi biri) dediğinizde, doğru sesi, belki de siz notayı çalmadan önce, kafasında duyabildiğine inanıyoruz.

Muhtemelen bebeğinizin gerçekten sesleri tanımayı öğrenip öğrenemeyeceğini merak etmektesinizdir. Kendi araştırmamız ve pek çok başka araştırma öğrenebildiklerini işaret etmektedir.

New York Hunter Yüksek Okulu’ndan meslektaşımız Dr. Robert Fried 14 günlük tavuk embriyolarının müzikal notaları öğrenebildiğini ve onlara tepki gösterebildiklerini gösteren bir deney yürütmüştür. Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra, yumurtadayken öğrendikleri seslere tepki göstermeye devam ederler.

Benzer şekilde, Kalp Atışları ve Davul Ritimleri adlı bölümde daha önce de belirttiğimiz gibi, anne karnında senfonik klasik müzik seçmeleri dinleyen bazı bebekler doğumdan sonraki yedi ay ile iki yıl arasına kadar bir zaman sonra piyano üzerinde notaları çalabilme ve basit melodileri tanıyabilme yeteneğine sahip olurlar.

Bebeğinizle Ksilofon Oyunu oynadığınız ilk hafta süresince; notanın adı, örneğin “la”, ile ksilofon üzerinde o notaya tekabül eden ses arasında ilişki kurulması üzerinde çalışılır. Siz “la” kelimesini, ona tekabül eden sesle eşleştirdikçe bebeğiniz bu kombinasyonu duyma beklentisi içine girmeye başlayacaktır. Bebeğiniz bu ikisi arasında ilişki kurmaktadır.

İkinci hafta notanın adının söylenmesi ve ona tekabül eden sesin çalınması arasında fazladan bir saniye duraklanarak bebeğinizin dikkat aralığını genişletmeye başlanır. Üçüncü hafta süresince notanın adının söylenmesi ve sesi arasındaki bekleme süresi bir saniye daha artırılır ve bu şekilde devam edilir.

Bekleme süresini her artırışınızda bebeğinizin dikkat aralığını genişletmiş olursunuz. Bebeğinizin beklediği sesi duyması için her geçen hafta biraz daha fazla sabretmesi gerekir. Doğmamış bebeğinizin dikkat aralığının, dikkati başka yerlere kaymadan en fazla 5 saniyeye kadar genişletilebilineceğine inanıyoruz.

Birincil Kelime Listesi, davul ritimleri, müzikal uyarımlar ve diğer oyunları öğretmeye devam ederek zaten pratik yapmaktayken, bebeğinizin dikkat aralığını geliştiren müzikal seslerin kullanımı ders planının bir parçası haline gelir.

Bu noktada, bir seansa ne kadar alıştırma sığdırmanız ve her bir seansın ne kadar süre devam ettirilmesi gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Ebeveynlerimizin çoğu kendilerine en uygun, belirli alıştırmaları seçme eğilimindedir. Keyfinize bakın ve beş ila on dakikalık seansların yeterli olduğunu unutmayın.

İpucu: Eğer daha fazla zamanınız varsa, Ksilofon Oyunu’nun daha ileri seviyelerine geçmek isteyebilirsiniz. Ebeveynlerin çoğu bebekleriyle bu oyunları oynamaktan keyif almaktadır.

Ksilofon Oyunu

Hedef: Bebeğinizin dikkat aralığını genişletmektir. Başka bir hedef ise doğru sesleri ve ses perdesini öğretmektir.

Gerekli Materyaller: Küçük, akortlu tübüler veya metal plakalı ksilofon ve içi boş bir tüp veya megafon. Oyuncak bir piyano, org, gitar gibi diğer akortlu müzik enstrümanlarını ya da akort düdüğünü de kullanabilirsiniz. Ancak, diğer enstrümanların çoğu küçük bir ksilofon kadar pratik, doğru ses perdesine sahip ve taşınması kolay değildir ya da onun kadar iyi ses vermez. Yedi notalı bir ksilofon daha büyüklerine göre daha portatif ve kullanışlıdır.

Ksilofonun üzerindeki notaların pesten tize doğru düzenlendiğini göreceksiniz. İlk notası do, onu takip eden notaları re, mi, fa, sol, la ve si olan bir ksilofon edinmeye çalışın. Notaları herhangi bir sırayla çalabilmeniz için ksilofonla alıştırma yapın. Yalnızca artan veya azalan gam kullanarak pratik yapmanıza gerek yoktur. Hatta her seferinde sıralamanızı değiştirmeniz daha iyi olur. Bebeğinizin notaların sadece pesten tize veya tizden pese doğru değil, rastgele bir düzende olabileceğini öğrenmesini isteriz.

Ne zaman başlanır: Hamileliğinizin yedinci ayından (28 hafta) sonra herhangi bir zamanda veya Birincil Kelime Listesi ile en azından on gün pratik yaptıktan sonra.

Alıştırma ne kadar sıklıkla yapılmalı: Bu alıştırma genel seansın bir parçasıdır ve farklı ya da ek bir zaman ayırmanıza gerek yoktur. Ksilofon Oyunu’nu günlük iki uyarım seanslarınızdan birisine dahil edebilirsiniz.

Birinci Seviye Ksilofon Alıştırması

AÇIKLAMALAR

Bebeğiniz müzik notalarıyla tanışır. Bu, tekrarlar ve notanın adı ile notanın sesinin ilişkilendirilmesi yoluyla yapılır. Bebeğiniz genelde tiz notaları peslere tercih edecektir. Bu sebeple çalmaya ksilofon üzerindeki üst oktav la’dan başlayın. İlerledikçe si’ye, daha sonra do’ya geçin ve bu şekilde devam edin. Bu alıştırmayı bebeğinize ilk gösterişinizde notaların hepsini kullanın.

1. Adım: Bebeğin başının yerini tespit edin. Ksilofonu (veya kullandığınız başka bir enstrümanı) bebeğin başının olduğu yerin üzerine, doğrudan karnınıza yerleştirin. Gereksiz giysileri aradan çıkartıp ksilofonu teninizle doğrudan temas edecek biçimde yerleştirebilirseniz en güzel sonucu alırsınız. Böylece ksilofonun sesi bastırılmamış olur.

2. Adım: “La” deyin. 1 saniye bekleyin.

3. Adım: Ksilofonda la notasını çalın. 3 saniye bekleyin. (Bebeğinize sözlü kelimeden sonra sesin beklentisi içine girmeyi öğretmeye başlıyorsunuz.)

4. Adım: “La” notasını tekrarlayın. 1 saniye bekleyin.

5. Adım: La notasını tekrar çalın. 3 saniye bekleyin.

6. Adım: 1’den 5’e kadar olan adımları bir sonraki nota olan si için tekrar edin. Her nota için 1’den 5’e kadar olan adımları uygulayın.

Öğrenme seansları süresince istediğiniz kadar nota kullanabilirsiniz. Bebeğinizi tüm notalarla tanıştırdıktan sonra, üç notayla başlamamanın uygun olduğunu düşünüyoruz. Her pratik yapışınızda ksilofon üzerindeki tüm notaları kullanmak zorunda değilsiniz. Bu temel alıştırmayı iki hafta boyunca sürdürün.

İpucu: Ksilofon Oyunu sırasında herhangi başka bir şey ya da şarkı söylemeyin. Başka kelime ya da notalar, söylediğiniz nota adı ve çaldığınız nota arasındaki ilişki konusunda bebeğinizin kafasını karıştırır. Müzik teorisi hakkında bilgi sahibiyseniz, ilerleyen zamanlarındaki uygulamalarınızın bir kısmı için akort düzeni oluşturan notalar seçebilirsiniz. Aynı zamanda bir müzisyenin zamanı takip etmek için yaptığı gibi vuruşları saymak adına ayağınızla tempo tutabilirsiniz. Bebeğiniz bunu yaptığınızda vuruşları hissedecektir.

İkinci Seviye Ksilofon Alıştırması

Buradaki amaç bebeğinizin konsantrasyonunu geliştirmek ve notanın adını söyleyişinizle notayı çalışınız arasına süre ekleyerek bebeğinizin dikkat aralığını genişletmektir.

Notanın adını söyleyişinizle notayı çalışınız arasındaki zamanı 2 saniyeye çıkartarak seviye 1’deki alıştırmanın aynısını kullanın. Her nota adı ve nota sesi çiftinin arasındaki bekleme süresi 2 saniye artı 2 saniyeden = 4 saniye olur.

1. Adım: Bebeğin başının yerini tespit edin. Ksilofonu, karnınızın bebeğin başının olduğu yerin yakınına yerleştirin.

2. Adım: “La” deyin. 2 saniye bekleyin.

3. Adım: Ksilofonda la notasını çalın. 4 saniye bekleyin.

4. Adım: “La” notasını tekrarlayın. 2 saniye bekleyin.

5. Adım: La notasını tekrar çalın. 4 saniye bekleyin.

6. Adım: 2’den 5’e kadar olan adımları bir sonraki nota olan si için tekrarlayın. Her nota için 2’den 5’e kadar olan adımları uygulayın.

Notanın adı ve notanın çalınması arasındaki duraklamalar 4 saniyeden fazla olduğunda, bu alıştırma daha çok zaman almaya başlar. Dolayısıyla, daha uzun duraklamalara sadece zamanınız müsait olduğunda geçin. Tekrar ediyoruz; notanın adını söyleme ve notayı çalma arasındaki duraklamalar 5 saniyeyi geçmemelidir.

1. Varyasyon

Bu versiyonda nota adı iki defa söylenir ve ardından nota iki defa çalınır.

2. Varyasyon

Notanın adı üç defa tekrarlanır ve ardından nota üç defa çalınır.

3. Varyasyon

Temel Sınıflandırma (ileri & isteğe bağlı). Bu versiyon iki veya üç notayı; la, si, ve do ‘yu, bir düzen oluşturacak şekilde (la si, la do, si do, la si do, do la si, do do si gibi) birleştireceğiniz, oldukça ileri bir alıştırmadır. Notaları küçük duraklamalarla birbiri ardına söyleyin. Sonra 2 saniye bekleyin ve söz konusu notaları çalın. Bu varyasyon bebeğinize gruplamaları basit düzeyde tanımayı öğretmektedir. Bu versiyona ancak önceki alıştırmaları bir ay boyunca uyguladıktan sonra geçebilirsiniz.

İpucu: Hamileliğinizin sonlarına doğru, uygulama seanslarınızın bir kısmı için alıştırmaların en basit hallerine geri dönün. Doğmamış bebeğiniz tanıdık kelime ve seslerden hoşlanacaktır.

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 03:28

2 “Ksilofon Oyunu” yorumu;

PışPışlama Oyunu · 8 Ocak 2015 at 02:22

[…] elini alın ve sizi omzunuzdan pışpışlamasını […]

Tekmeleme Oyunu – Sevgili Bebek · 3 Ocak 2014 at 00:58

[…] karıştırıcı olabilir. Diğer bir deyişle, eğer Birincil Kelime Listesi ile başlar ve sonra Ksilofon Oyunu’na geçerseniz, takip eden seanslarda da bu sırayla gitmeniz […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0