1 Yaşında Bebekler İçin Oyunla Eğitim

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
1 Yaşında Bebekler İçin Oyunla Eğitim

Bebeğiniz bir yaşını doldurduğunda artık çevresini daha iyi algılıyor, kendisini daha iyi ifade edebiliyor –belki ilk kelimelerini bile söyleyebiliyor- ve hareket kabiliyeti geliştiği için artık vücudunu daha aktif kullanabiliyor olacaktır. Gelişimine devam ederken bebeğinizin hala sizin desteğinize ve yardımınıza ihtiyacı var. Onun için günleri hem eğlenceli hale getirebilir hem de oyunlar vasıtasıyla kendisini ifade etmesini ve yeni becerilerini kullanarak onları geliştirmesini sağlayabilirsiniz.

Dil Gelişimine Faydalı Aktiviteler ve Oyunlar

  • Bebeğinize etrafınızdaki objeleri tanıtın, isimlerini söyleyin ve betimleyin. Bebeğiniz dinlemiyorken bile beyni bu kelimeleri tutacak ve gerektiğinde kullanması için hatırlayacaktır. Yapacağınız basit işlerde onun yardımını almak hem bebeğinizde yardım bilincini hem de motor becerilerini ve el-kol koordinasyonunu geliştirir.
  • Eşyaları sık sık betimleyin ve konuşmalarınızın içinde eşyaların şekli, rengi vb. özelliklerini vurgulayın.
  • Bebeğiniz artık belli başlı eşyaların ve oyuncakların ne işe yaradığını biliyor, oyuncak telefonunu önünde sallayarak onu eğlendirdiğiniz günler geride kaldı. Bebeğinizle konuşabileceğiniz, ona cümle kurmasını sağlayacak oyunlar kurun. Mesela bir telefon konuşması oyunuyla hem telefonun işlevini anlamasını pekiştirebilir hem de diyalog kurmasını öğretebilirsiniz.
  • Bol bol şarkı ve ninni söyleyin, bebeğinizden söylediklerinizi tekrarlamasını isteyin. Bu ayrıca müzik kulağının ve ritim duygusunun gelişmesini de sağlayacaktır.

Motor Beceri ve Fiziksel Yeteneklerin Gelişmesine Faydalı Aktiviteler

  • Bebeğinizin dengesini ve el-kol-bacak kontrolünü geliştirmesi için evde kullanabileceği, sürülebilir oyuncaklardan alın. (Oyuncak araba, sallanan at vb.) Henüz hazır olmadığını düşünüyorsanız bunu 2 veya 3. yaşında da yapabilirsiniz.
  • Yürümeye başladıktan sonra bebeğinizi çeşitli hareketler yapmaya teşvik edin. (Örn: Zıplamak, çökmek vb.)
  • Bebeğinize alacağınız hafif plastik bir topla oyunlar oynayın. Özellikle topu kendi başına tutup kaldırabilmesi kollarının gelişmesi açısından yararlı olacaktır. Bebeğinizi topu tekmelemesi ve yuvarlaması için teşvik edin.
  • Ev işlerinin küçük oyunlarını hazırlayın. Bebekler genellikle evde yapılan işleri gördüklerinde taklit etmek isterler. Yemek yaparken plastik kaşıkları, kepçeleri ve tabakları vererek yemek hazırlamasına yardım etmesini isteyebilirsiniz.

Zihinsel Gelişime ve Hafızaya Faydalı Aktiviteler

  • Bebeğinize kitap okumaya devam edin. Eğer bebeğiniz sizi dinlemiyorsa bebeğinizi sizi dinlemeye veya yaptığı şeyi bırakmaya zorlamayın.
  • Basit yapbozlar, renkli ve parlak oyuncaklar, Zeka Kartları benzeri oyuncaklarla bebeğinize küçük bulmacalar hazırlayıp zekâsının gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
  • Bebeğinizin farklı formları tanıması için onu kum olan bir parka veya yaz aylarında plaja götürebilirsiniz. Kumda oynayacağınız oyunlar bebeğiniz için hem yeni bir eğlence hem de değişik fiziksel formları tanıması için de iyi bir fırsat olacaktır.
Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0