Tohumlar Nasıl Büyür

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 37 Saniye
Tohumlar Nasıl Büyür

TOHUMLAR NASIL BÜYÜR? NELERE İHTİYAÇLARI VARDIR?

Bu çalışmayla neler amaçlıyoruz?

  • Çocuğunuzun neden-sonuç ilişkisini kurabilmesi. Farklı koşulların, aynı canlılar üzerinde bıraktığı etkileri karşılaştırabilmek.
  • Farklı şartlara maruz bırakılan tohumların son durumlarına dair bir gözlem yapabilmesi

 

Şimdi böyle bir çalışma için neler yapabileceğimize bakalım. Öğrenme aşaması, her çocuk için farklı olacağı gibi, bu öğrenme süreci içinde eğleneceği aktiviteler yapması, kesinlikle bu süreci kolaylaştıracaktır. Şimdi, yukarıda amaçlara ulaşmamızı sağlayacak bir plan oluşturmaya ne dersiniz?

Bu çalışma için nelere ihtiyacımız var?

  • Bunun için tohuma, yoğurt kabına, saksı toprağına ve belki bir miktar gübreye ihtiyacımız olacak.

 

Şunu biliyoruz ki çocuğunuz, sadece bu malzemelerin bir araya getiriliş aşamasında bile pek çok şeyi öğrenecek ve çok eğlenecek. Çocuğunuzla birlikte yapacağınız alışveriş ya da evde olanları bir araya getirmeniz, tohumların büyümek için öncelikle hangi koşullara ihtiyacı olduğuna dair bir konsept oluşturacak. Bu çsebze/meyve/çiçek tohumunu, yoğurt kaplarına/saksıya koyun ve içine toprak atın. Gerekirse, bir miktar gübre ekleyebilirsiniz. Sonrasında bunları, güneş görebilecek bir yere koyun. Çocuğunuzla birlikte bir sulama planı oluşturun ve bunu ihmal etmemeye çalışın. Sonrasında, bu tohumların ne zaman yeşerebileceği, hepsinin aynı anda yeşerip yeşermeyeceği, su ve güneşin bu olaydaki konumu hakkında konuşabilirsiniz.

  • Farklı tohumları gözlemleme.

Çocuğunuzla birlikte, kolay ulaşabileceğiniz birkaç tohum hakkında konuşun. Bu tohumların birbirlerine benzeyip benzemediklerini, büyümek için hepsinin ayrı şeylere i sahip olmaları gerektiği gibi konularda konuşun.

  • Bir deney hazırlamaya ne dersiniz?

Bu panoyu yapmak hem çok eğlenceli, hem de çok öğretici olacak. Bu deney aslında, çok eskiden bildiğimiz bir Fen deneyine çok benziyor. Bu deney için, fasulyelere ihtiyacımız ve üç tane plastik kaba ihtiyacımız olacak. Bu üç plastik kaba, 15-20’şer tane fasulyeyi koyalım. Bir tane kabı susuz bırakalım. Diğer kabı, fasulyelerin üstünü biraz kapatacak kadar su koyarken, diğer kaba ise bolca su koyalım. Çocuğunuzla yaptığınız bu deney hakkında konuşun. ‘ hepsi büyüyecek mi? ‘aynı anda mı büyüyecek?’ ‘ne kadar zamanda büyüyecekler’. Deneyin sonucunda, fasulyelerin nasıl şekillendiğini göreceksiniz. Susuz olan, hiç fasulye vermezken; çok sulu olanın verdiği fasulyeler de çok büyük olmayacaktır. N verimli kap, fasulyelerin üstünün su ile biraz örtüldüğü kap olacaktır. Çocuğunuzla bu sonuç üzerinden konuşun. Bu deneyle birlikte çocuğunuz, farklı koşulların aynı nesneler üzerinde yaptığı değişiklikleri kavrayacaktır.

  • Bu deney de yukarıdaki deneyle benzer malzemeleri içeriyor. Bir kavanoz, bir miktar pamuk ve yıkanmış bir miktar fasulye/mısır tohumu yeterli.

 

Bu deney için bir kavanozu pamukla dolduruyoruz. Tüm pamuğu ıslatacak kadar su koyuyoruz (çok fazla değil). Bu pamuğun arasına bir miktar fasulye/mısır tohumu koyuyoruz. Güneşli bir yere bırakıyoruz. 7 gün boyunca, fasulyelerin nasıl kök saldığını çocuğumuzla birlikte gözlemliyoruz. Bu arada, pamuğun nemli kalmasına da dikkat etmemiz gerekli. Köklerin aşağıya doğru nasıl yerleştiğini gördüğümüz bu 7 günden sonra, kavanozu baş aşağı çeviriyoruz. Sonrasında ise, köklerin büyüyebilmek için nasıl yön değiştirdiğini gözlemliyoruz. Sonrasında bu deneyi, ağaçların toprak altında da böyle kök saldığı, köklerinin nasıl yayıldığı ve toprağa tutunmak için böyle yapması gerektiğini çocuğumuza anlatıyoruz.

İlk Yayın Tarihi: 28 Şubat 2014 @ 15:50

2 “Tohumlar Nasıl Büyür” yorumu;

Muzlu Yulaf Ezmesi · 14 Nisan 2015 at 18:23

[…] yulaf ezmesini süte ekleyerek kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin. Muzu ezin ve akça ağaç şurubu veya şekerle birlikte yulaf ezmesine […]

Geleneksel Sütlaç · 14 Nisan 2015 at 14:50

[…] Pirinç, şeker ve sütü kaba koyun. Vanilya çekirdeğini (eğer kullanıyorsanız) ayırın ve tohumları kazıyarak kaba ilave edin ya da vanilya özütünü tereyağıyla birlikte serpiştirin. Arada bir […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Burun

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

HACİM

HACİMİ ÖLÇMEK AMA NASIL? Bu çalışmayla neler amaçlıyoruz? Boş bir kavanoz ya da kabın içinin hava ile dolu olduğunu fark etmek Farklı şekillerde iki kabın aynı sesi çıkarabileceğini öğrenmek Şimdi böyle bir çalışma için neler Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0