İlk – Önce – Sonra – En son

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 42 Saniye
İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar)

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları öğrenmeye ne dersiniz?

Bu hafta, “Önce(ilk olarak), sonra, en son” kavramlarını öğreneceğiz. Bunun için de bu kavramlarla alakalı birkaç kelimeyi aşağıdaki kutucuğa yazıyoruz. Bu kavramları öğretir-öğrenirken, aşağıdaki sözcükleri de kullanmayı unutmayın!

  • İlk olarak
  • Önce
  • Sonra
  • En son

 

DİL GELİŞİMİ İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çocuğunuzla uyandıktan sonra ‘ilk’ ne yaptığını sorun. Peki ya sonra diyerek anlatmaya devam etmesini sağlayın. ‘peki ya günün sonunda ne yapıyoruz’ diyerek, zamansal kavrama dair bir düşüncesi olmasına yardımcı olun!
  • Okuduğunuz hikayelerde, bu kavrama dikkat etmeniz de önemli. Zaten hikayeler, bu tarz zamansal bir çizgi izlerler. Siz de, bu zamansal çizgiye vurgunuzu yapın. Ya da okumanız bittikten sonra, ‘şimdi kısaca hatırlayalım ne olmuştu, önce tavşan ormana gitti, ardından kurtla karşılaştı ve kurt onu kovaladı, en sonunda ise, tavşan kurttan kurtularak saklanacak bir yer buldu’ gibi.
  • Önce, sonra, en son kelimelerini cümle içinde kullanın. Örneğin, ‘uyandıktan sonra ilk iş yüzümü yıkarım’ ‘Okuldan geldikten sonra ilk yaptığın şey çizgi film izlemek oluyor, sonra ise yemek yiyor ve en sonda da uyuyorsun’ gibi.
  • Aşağıdaki tekerlemeyi/şarkıyı tekrar edin. Bunlara uygun birer ritm uydurabilir, sözcükleri değiştirip bir sürü versiyon yaratabilirsiniz.

Tekerleme

Erken kalkarım
Erken yatarım
Kendimi hep zinde tutarım

İlk önce elimi yüzümü yıkarım
Sonra da hazırlanır çıkarım

Okuluma giderim
Dersimi dinlerim
Evime gelirim
Oyun oynarım

En sonunda da
Yatağıma koşarım

FİZİKSEL GELİŞİMİLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Yere üç tane büyük kağıt koyun. Hepsi farklı bir renkte olabilir. Sonrasında çocuğunuzla bunun üzerinde seksek oynayın. ‘ilk olarak mavi kağıda atlıyorum, sonra kırmızı olan, en son ise yeşile atlıyorum’ .

 

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Miniğinizle sosyal yaşama ya da hayatın akışına dair fikri, bu kavramlarla verebilirsiniz. Örneğin, ‘önce anaokuluna gideriz, sonra ortaokul ve lise başlar, en son da üniversiteye gireriz’ gibi.
  • Çocuğunuzla sosyal yaşamın gerektirdiklerine dair sohbet edebilir ve ona bu kavramları içine alacak fikirler sunabilirsiniz. ‘önce ellerimizi yıkarız, sonra yemeğe otururuz, en son olarak da dişlerimizi fırçalarız’ gibi.
  • Çocuğunuzun sofra kurması için yardım isteyin. İlk önce masa örtüsünü serin ve bunu söyleyin. ‘ilk önce masamıza örtü seriyoruz, sonra tabak çatalları koyuyoruz, son olarak da oturup yemeğimize başlıyoruz’ gibi.

 

BİLİŞSEL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Bir dolu elma resmi, bir elmaların yarısının olduğu bir resim, bir de boş bir tabak resmi çizin. Sonrasında çocuğunuza bunu bir sıraya sokmasını söyleyin. ‘İlk hangisi vardı dersin, belki de bu tabak ağzına kadar elma doluydu, sonra biri yemeye başladı, en sonunda da bitirdi’ gibi.
  • O gün giyeceği tüm eşyaları yatağının üstüne koyun ve ilk olarak hangisini giyeriz, peki ya sonra, peki son olarak? Diye sorarak hem giyinmesini, hem de bu kavramlara aşina olmasını sağlayın.
  • Resim yapın! Fakat bunu yaparken şöyle söyleyebilirsiniz. ‘Önce kalemleri ve kağıtlarımızı hazırlayacağız, sonra güzel bir resim yapacağız, sonunda da yaptığımız bu güzel resmi buzdolabına asacağız’.
  • Birlikte sandviç hazırlamaya ne dersiniz? Ekmekleri ve koyacağınız malzemeleri hazırlayın ve ilk olarak ne yapalım? İçine ilk ne koyalım, peki ya sonra? Diyerek sandviçinizi hazırlayın ve sonunda afiyetle yiyin.

 

İlk Yayın Tarihi: 23 Ocak 2014 @ 15:58

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Burun

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

HACİM

HACİMİ ÖLÇMEK AMA NASIL? Bu çalışmayla neler amaçlıyoruz? Boş bir kavanoz ya da kabın içinin hava ile dolu olduğunu fark etmek Farklı şekillerde iki kabın aynı sesi çıkarabileceğini öğrenmek Şimdi böyle bir çalışma için neler Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Birlikte Yapabileceğiniz 3 Deney

Çocuğunuzun fen alanına olan ilgisini arttıracak 3 basit fen deneyi hazırladık sizler için. Yüzen Yumurta Deneyi İhtiyacınız olan malzemeler: Bir yumurta, bir bardan su ve bir miktar tuz. Deneyim yapılışı: Adım 1: Yumurtayı su dolu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0