Doğum Öncesi Sınıfı’nın ana prensipleri nelerdir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 20 Saniye
Doğum Öncesi Sınıfı’nın ana prensipleri nelerdir?

Doğum Öncesi Sınıfı felsefe ve prosedürünün temelini oluşturan sekiz ana prensip bulunmaktadır. Bu prensipleri anlamanız bebeğinizin öğrenme potansiyelini artırmanıza yardımcı olur.

Ortaklık Prensibi

Öğrenme oyunları ve uyarım alıştırmaları ebeveynlere ve diğer aile üyelerine doğumdan önce bebeğin iyiliği için nasıl birlikte çalışmaları gerektiğini öğretir, böylece bebeğiniz doğduktan sonra da nasıl işbirliği yapacaklarını bilirler. Bu durum, hali hazırda bir çocuğunuz olsa bile geçerlidir. Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmaları katılımcı tüm aile bireyleri arasındaki ortaklığı geliştirir.

Doğum Öncesi Bağ Kurma Prensibi

Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmaları bebeğinizi kabullenmenize yardımcı olur. Psikologlar önceleri, bağ oluşumunun bebek doğana kadar meydana gelmediğine inanmaktaydı. Öğrenme oyunlarını oynayarak ve alıştırmaları uygulayarak yakınlığınızı gösterebilir ve doğumdan önce bir sevgi bağı kurabilirsiniz. Dr. James W. Prescott hareket ve dokunuşla yapılan uyarımların bebeğinizin sevgi alıp vermeyi öğrenmesinde yardımcı olduğunu belirtmiştir.

Doğum Öncesi Uyarım Prensibi

Bir bebek uyarım yoluyla öğrenir. Gıdıklama gibi dokunsal, anne sesi gibi işitsel, hareket ve renkler gibi görsel uyarımların, yeni yaşamının her geçen gününde gelişmekte olan bebeğinizin favorisi haline geldiği her yeni ebeveyn için apaçık ortadadır. Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmaları bebeğinizin beyin ve sinirsel gelişimi için doğum öncesinde sistematik uyarım sağlar. Bu tür etkinliklerin bebeğin beyninin daha verimli hale gelmesine ve doğum sonrası öğrenim kapasitesinin artmasına yardım ettiğine dair bilimsel kanıtlar çoğalmaktadır. Doğum öncesi dönem, bebeğinizin beyninin en fazla büyüdüğü zamandır ve beynin büyümesi yaklaşık iki yaşına kadar devam eder.

Farkındalık Öncesi Prensibi

Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmaları bebeğinize eylemlerinin bir sonucu olduğunu öğretme potansiyeli taşır. Örneğin, tekmeleme oyununda, bebeğiniz karnınızı tekmelediğinde sizin elinizi aynı yere koymanız. İşin aslı, doğumdan önce öğretilebilen bu tip bir çevresel uyarım, bebeğinizin doğumdan sonra neden sonuç ilişkisini öğrenmesinde çok büyük, hızlandırıcı bir potansiyele sahiptir.

Zekâ Prensibi

Albert Einstein’ın zekâsı hakkında sorulan bir soruya “Büyük zekâmın sırrı hayatımın her gününde yeni bir şey öğrenmemdir. ” şeklinde cevap verdiği söylenir. Zekânın, bir şeyin ne olduğu ve nasıl meydana geldiğini merak etmekle geliştiğine inanmaktayız. Doğum Öncesi Sınıfı programı gelişmekte olan bebeğinizin doğumdan önce algılanabilecek duyumlar ve kesitlerle ilgilenmesini sağlayacak alıştırmalar içerir. Doğumdan sonra, bebeğiniz daha dikkatli olabilir ve bu sebepten de zekâsını zaten geliştirmeye başlamaktadır.

İyi Alışkanlıklar Edinme Prensibi

Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarını yaparken bebeğinizle açık bir şekilde konuşma, bebeğinizin tepki vermesini bekleme ve alıştırmaları güzel hislerle tekrarlama gibi iyi alışkanlıklar edinmeye başlarsınız. Bebeğiniz doğduğunda bu iyi alışkanlıkları sürdürmek daha da kolaydır.

Kardeşlere Güven Verme Prensibi

Diğer çocuğunuz Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarına katılarak göz ardı edilmiş hissetmek yerine kendini önemli hisseder. Küçük kardeşinin kendisinden bir şey öğrenmesini beklemeyi öğrenir. Bu durum çocuğunuza anne ve babalarının onlara ayıracak daha az zamanı olsa bile ailedeki yerlerinin emniyette olduğuna dair güven verir.

Hamilelik Süresince Babanın Önemli Rolü Prensibi

Araştırmalar, babalar ve bebekler arasındaki iyi ilişkilerin çocuğun sosyal becerilerinin gelişimiyle yakından alakalı olduğunu göstermektedir. Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarının çoğunun babalar tarafından kolayca uygulanabilir olması ve bebeklerin onların tok ses tonlarına daha çok tepki vermesi dolayısıyla, babaların katılımını şiddetle önermekteyiz.

tablo1

Ebeveynlere bir soru:

Bebeğinizle iletişim kurmaya çalışmak için neden onun doğumuna kadar bekleyesiniz?

Tecrübelerimize göre, bebeğinizle iletişime geçmek için en iyi zaman doğumdan önceki zamandır. Bu dönem, her ikinizin de yaşamında daha az dikkat dağıtıcı unsur varken bebeğinize ulaşmak için bir fırsat penceresidir. Ve bebeğiniz bu dönem boyunca yaşamının başka hiçbir aşamasında olmadığı kadar hızla gelişmektedir. Doğum öncesi iletişim dönemi süresince sizin ve bebeğinizin edineceği iyi alışkanlıklar çocukluğu boyunca ve daha sonrasında da devam edebilir.

Eğer programımızı kullanırsanız bebeğiniz doğum sonrasında hemen konuşmaya başlayacak, kitaplar okuyacak veya kendi başına giyinecek gibi bir savımız bulunmamaktadır. Ancak bebeğiniz doğum öncesinde öğrenme ve deneyimleme yetisindedir. Eğer bu iletişim alıştırmalarını doğumdan ve yeni doğan bebeğe bakma baskısı ortaya çıkmadan önce uygulamaya başlarsanız:

  1. 1.      Bebeğiniz için eğlenceli bir öğretmen olmak sizin için daha kolay olacaktır.
  2. 2.      Diğer aile bireyleri doğumdan önce bebekle haşır neşir olduklarını hissedecek ve doğumdan sonra sizin bütün zamanınızı bebekle geçirmeniz gerektiği fikrinden daha az etkilenecektir.
  3. 3.      Doğum sonrası, tanıdık sesler ve müzikle bebeğinizi güvende hissettirme avantajına sahip olursunuz.
  4. 4.      Bebeğiniz çevresindeki insanların yaptıkları ve söyledikleri şeylerden daha erken yaşta öğrenme ve bunlar arasında bağlantı kurma potansiyeline sahip olacaktır.
  5. 5.      Bebeğiniz öğrenme konusunda kendini iyi hissedeceği için kendine daha güvenli olacaktır. Güvenli bir yeni doğan, hareket etmeyi, dinlemeyi, konuşmayı ve sevmeyi öğrenmekten hoşlanır.

 

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 20:15

4 “Doğum Öncesi Sınıfı’nın ana prensipleri nelerdir?” yorumu;

Ksilofon Oyunu · 1 Şubat 2015 at 14:58

[…] Doğum Öncesi Sınıfı programının bundan sonraki bölümünde bebeğinize bir olayın gerçekleşmesinin beklentisi içine girmesini öğretmeye başlayacaksınız. Bu bizim “dikkatini verme” dediğimiz şeyin başlangıcıdır. Oyun bebeğinize müzikal sesler çalmayı gerektirmektedir. Tübüler ksilofon kullanmanızı öneririz ancak piyano ve gitar da oldukça elverişlidir. […]

Bebeğinizle Bağ Kurma ve Bebeğinizi Kucağınıza Alma · 1 Şubat 2015 at 14:53

[…] bulgular uzun zamandır savunduğumuz ve Doğum Öncesi Sınıfı programına katılmayı seçen ebeveynlerle uyguladığımız olgularla uyumludur. Elbette sağlık […]

Sağlıklı Bir Yeni Doğan İçin Yapılması ve Yapılmaması Gereken Çevresel Olgular · 16 Ocak 2015 at 14:51

[…] için onu ürkütmemelisiniz. Bebeğiniz ürkütülmeden de normal olarak hareket edecektir. Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarını uygulamak genelde bebeğinizin karnınıza yapılan baskılara cevap vererek […]

Doğum Sancısı ve Doğum · 14 Ocak 2015 at 17:39

[…] saklamak ya da duygularınızı başka bir yolla ifade etmek isterseniz doğum sırasında Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarının hiç birini yapmak zorunda olmadığınızın farkına varmak önemlidir. […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0