Doğum Öncesi Bebeğin Zeka Gelişimi İçin Alınacak Önlemler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 38 Saniye
Doğum Öncesi Bebeğin Zeka Gelişimi İçin Alınacak Önlemler

Doğum öncesinde bebeğinize iyi bir ortam hazırlayarak zeka gelişimi ve fiziki gelişimi için önlemler alabilirsiniz. Yedikleriniz ve kaçınmanız gereken faaliyetler dışında alınabilecek bazı önlemleri aşağıdadır.

Egzersiz ve Sağlıklı Beslenme

Yüzme ve yürüyüş gibi hafif sporları düzenli olarak yaparsanız, fetüsün beyin gelişimine destek olabilirsiniz. Ayrıca, dengeli bir diyetle birlikte yapılan egzersizler gebelik sırasında aşırı kilo almanıza engel olur. Bu da hem doğum sonrası kendi sağlığınız için hem de bebeğinizin beyin gelişimi için oldukça önemli bir önlemdir.

Çevresel Tehlikelere Dikkat Etmelisiniz

Hamilelik sırasında işinizde, kimyasal maddelere ya da radyasyona maruz kalmadığınıza emin olmalısınız. Bu konularda endişeleriniz varsa, işvereninizle görüşmeniz ve çalışma koşullarınızın yeniden düzenlenmesini istemeniz doğru olur. Boya yapmaktan yada yoğun trafiğin sebep olduğu çevre kirliliğinden mümkün olduğunca uzak durmalısınız.

Gerekli Olmadıkça İlaç Kullanmayın

İlaçların bir çoğunun gebelikteki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Parasetamol ve ibuprofen gibi çok yaygın olarak kullanılan ve daha güvenilir görülen ilaçları bile gebelik sırasında mümkün olduğunca kullanmamak gerekir.

Alkol Kullanmayın

Yüksek miktarda alkol kullanımı bebeğin beyin gelişimine ciddi zararlar verir. Fetal alkol sendromuna sebep olabilir. Alkol plasentadan geçebilir.

Fetal Alkol Sendromuna (Fas) sahip olan bebekler düşük kilolu, küçük kafalı olurlar ve yüzlerinde şekil bozuklukları olur.

Yapılan araştırmalara göre doğumdan sonra emziren annelerin günde bir kadeh bile alkol tüketmesi bebeklerinde gelişim bozukluklarına sebep olabilir.

Sigara İçmeyin

Bebeğin büyümekte olan beynini besleyen kan akışını sigara kullanmak keser. Kan akışının kesilmesiyle bebeğe giden oksijen ve besin maddelerinde azalma meydana gelir.

Ayrıca sigara kullanmak erken doğuma neden olabilir.

Sigara kullanan annelerde daha sık görülen doğum sırasında açılması gereken su kesesinin daha erken açılması da, bebeğin gelişimini tamamlamadan doğmasına sebep olabilir.

Sigara kullanmanın bebeğe ne gibi zararlı etkileri olduğunu ayrıca Gebelikte Sigara Kullanımı Bebeği Nasıl Etkiler? yazımızdan da okuyabilirsiniz.

Folik Asit Yada Folat Takviyeleri Alın

B vitamininin düşük olması ciddi doğumsal hastalıklara ve hiperaktivite gibi gelişim bozukluklarına sebep olabilir. Gebelik sırasında ideal olarak yeterli miktarda folik asit aldığınızdan emin olmak için doktorunuz size bir takım tavsiyelerde bulunur. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler ile portakal suyu gibi besinler folat içerir. Bu besinlerden sık sık tüketmeye özen gösterin.

Meyan Kökünden Uzak Durun

Araştırmalara göre hamilelik sırasında çok miktarda meyan kökü tüketen annelerin bebeklerinin, IQ puanlarının diğer bebeklere göre düşük olduğu görülmüştür. Meyan kökü bitki çaylarında giderek daha sık bulunmaktadır. Bu yüzden bitki çayı tüketiyorsanız meyan kökü içermediğinden emin olmalısınız.

Güneş Banyosu Yapın Yada D Vitamini Alın

Gebelik sırasında D vitamini eksikliği çeşitli zihinsel hastalıklara sebep olur. Kış sonunda doğan bebeklerde şizofreni benzeri hastalıkların ortaya çıkması daha sıktır. D vitamini sentezi sadece güneşte kaldığınız ilk 15-20 dakika içerisinde yapılır. Bu yüzden günlük 10-20 dakikalık periyodlar halinde güneşlenebilirsiniz. Eğer kış mevsimindeyseniz doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi alabilirsiniz.

En Önemlisi: Gevşeyin

Gerginlik bebeğinizin beyin gelişimini olumlu etkileyebilir. Ancak mutluluk ve huzur bebeğinizi olumlu etkileyecektir. Yapılan araştırmalara göre, hamile annelere kulaklıkla sevdikleri müzikler dinletilmiş ve bu esnada bebeklerinin daha hareketli olduğu görülmüştür. Oysa bebekler bu sesleri duyamıyordu, ancak annelerinin huzurunu hissedebiliyorlardı.

İlk Yayın Tarihi: 1 Ağustos 2016 @ 15:44

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0