Bebeğinizin Doğumuna Hazırlık Yapma

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 48 Saniye
Bebeğinizin Doğumuna Hazırlık Yapma

Bebeğinizin Doğumuna Hazırlık Yapma

Hamileliğinizin son birkaç haftası boyunca her şeyden çok hayal kurmakla ilgilendiğiniz birkaç tembellik dönemi fark edebilirsiniz. Bu dönemler vücudunuzda artık salgılanmakta olan doğal endorfinlerin artışıyla bağlantılıdır.

Doğuma Hazırlık ve Endorfinler

Endorfinler “koşucu kafası” denen olguyu yaratan, vücudun doğal ağrı baskılayıcı hormonlarıdır. Bu durum, vücudunuzun doğum sırasındaki acıyı kontrol altına almaya hazırlandığı anlamına gelmektedir.

Bu sürecin mümkün olduğunca düzgün yürümesi için size iki yol öneriyoruz:

  1. Hamileliğinizin dokuzuncu ayında yapılması gereken, bitmemiş, büyük projeler bırakmayın. Dokuzuncu ayda fazla zorlama olmadan, düzenli bir program takip etmenizi istiyoruz. Böylece, bu doğal rahatlama dönemlerini fark eder, onlardan zevk alırsınız ve bu dönemler doğum süreci için enerji depolarınızı doldurmanıza yardımcı olur.

  2. Rahatlama dönemleri sırasında, güzel bir doğum için ihtiyacınız olan şeyleri kolaylıkla hazırladığınızı gözünüzde canlandırın.

    Olumlu Düşüncenin Doğum Sürecine Etkileri

    Araştırmalar olumlu düşünmenin ve güzel sonuçlar hayal etmenin kaygı ve acıyı azaltmaya yardımcı, aynı zamanda tıbbi prosedürlerde de komplikasyonları indirgeme eğiliminde olduğunu göstermektedir. Hayal serilerinizi, kendinizi evinizde bebeğiniz ve çevrenizde diğer aile üyeleriyle birlikte düşleyerek sonlandırın. Bazı anneler bu dönemler süresince kendilerini gerçekten bebeklerini tutuyormuş, onu emziriyormuş ya da bebeğe yeni evini tanıtıyormuş gibi hissettiklerini belirtirler.

Doğumda Müzik

Hayatınızın en heyecan verici anlarından biri, bizim Mezuniyet dediğimiz sancı ve doğum süreci olabilir. Her şeyi zamanında yetiştirmeye ve hastanede kalışınız için ihtiyacınız olan her şeyi hazırlamaya çalışmak endişelerinizi artırabilir. Beklediğiniz doğumun günü yaklaştığında, kullanmayı sonlandırdığınız müzikal materyallerinizi (müzik kutusu, küçük kasetçalar, ksilofon vs.) hastaneye götürmeyi planladığınız bir poşete veya valizinize koyun.

“Doğum çantanızı” doğumdan yaklaşık iki hafta önce hazırlamanızı öneririz. Bazı ebeveynler, arabaya her şeyi (ve herkesi) aldıklarından emin olmak adına hastaneye bir tatbikat sürüşü yaptıklarında daha rahat hissederler. Eğer bunu uygulayacaksanız, evden ayrılmaya karar verişinizden hastaneye varışınıza kadar zaman tutun. Beklenmedik olaylar için fazladan 5 ila 10 dakika ekleyin.

Tanıdık müzikler ve kelimeler yeni doğanlara sadece doğum sırasında değil, doğumdan sonra da güven aşılar.

Yeni Doğan Bebek ve Müzik İlişkisi

Doğum servisindeki hemşireler, bebeklerin diğer bütün girişimler başarısız olduğunda tanıdık müziklerin çalınmasıyla sakinleştiklerini belirtmektedir. Diğer bir yararı ise; bebekle olan konuşmalarınıza ve bebeğin ne duyup ne hissettiğine yoğunlaştığınızda, doğumdaki zamanın daha çabuk ve kolay geçmesidir.

Benim mi, eşimin mi yoksa küçük kızımın mı müzikten daha çok zevk aldığını bilmiyorum. İki gece hastanede kaldık ve hamileliğim boyunca kullandığım üç kaseti dinledik. Bebeğimizi tanımanın sakin, huzurlu ve harika bir yöntemiydi. (Bir Doğum Öncesi Sınıfı annesinin yorumu)

Birçok hastanede kasetçalarlar sakinleştirici müzikler çalmaktadır ve doğumhanede doğumu videoya almak serbesttir. Ancak, eğer bebeğinizin doğumu sırasında bu ikisinden birini kullanmak istiyorsanız doktorunuz ve hemşire personeliyle önceden konuşmanız iyi olur. Doğum personelinin çoğu doğumda tıbbi rutini engellemedikleri sürece rahat hissetmenizi sağlayacak ayarlamaları destekler.

Personele müziği hem bebek hem de kendiniz için çaldığınızı söyleyip söylememe konusunda karar vermelisiniz. Aynı olay doğumda Birincil Kelimeler’in kullanımı için de geçerlidir. Eğer doktorunuz ve doğum personeli destek verirse, doğum sürecinde uyanık ve dikkatli olmak için yaptığınız şeylerin doğumun daha kolay olması için olduğunu bilirler ve yorulduğunuzda devam etmeniz için yardımcı olurlar. Eğer herhangi bir nedenle doktorunuz veya doğum personeli destek vermezse (veya tıbbi sebeplerden ötürü destek veremezse), hamileliğiniz boyunca Doğum Öncesi Sınıfı materyallerini kullanarak ve doğuma hazırlık derslerine giderek doğuma iyi hazırlandığınızı ve bebeğinizi dünyaya getirmeye hazır olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın.

Bebek-Odaklı Bir Doğum İçin Alıştırmalar

“Doğum odaklı” pek çok doğuma hazırlık yönteminin aksine bebeğin genel iyiliğine yoğunlaşmanın daha yeğlenir bir durum olduğunu düşünüyoruz. Bu yaklaşıma “bebek-odaklı” doğum hazırlığı adını veriyoruz.

Bebek-odaklı doğumun amacı doğumda annenin bebeği doğal koruma içgüdüsüne daha çok rol vermektir. Böylece, annenin dikkati bebeğin üzerinde olduğu için acı ve rahatsızlık doğal yollardan baskılanabilinir.

Bebek-odaklı doğumda, anne nefes alma, canlandırma ve doğum programlarında öğretilen diğer destek yöntemlerini kullanır. Anne (ve baba ya da yardımcı) nefes alıp vererek ve kasılma-gevşeme dalgaları arasında dinlenerek bebeğin doğum kanalına doğru ilerlemesinde hazır bulunur.

Şu ana kadar uyguladığınız doğum öncesi uyarım alıştırmaları ve etkinliklerinin her biri bebek-odaklı doğum sırasında kullanılabilinir. Uygun bulmadığınız alıştırmayı elbette kullanmamalısınız.

Alıştırmaların hiç biri doğum sırasında sürekli uygulanmak için değildir. Anneler alıştırmaları değiştirir, bir alıştırmadan diğerine geçer ya da kendilerini daha rahat hissettirecek başka yöntemler kullanırlar.

Bebek-Odaklı Bir Doğum İçin Alıştırmalar

Hedef: Doğum sırasında maksimum kuvvet ve esnekliğe olanak vermek ve doğumdan sonra hızlı iyileşme sağlamaktır. Bu alıştırmalar aynı zamanda doğum sancılarının acısını serbest bırakmanıza da yardımcı olur.

Gerekli materyaller: Yok.

Ne zaman başlanır: Bu alıştırmaları uygulamaya hamileliğinizin son ayında başlayın.

Alıştırma ne kadar sıklıkla yapılmalı: Alıştırmaları kısa zaman dilimleri boyunca, haftada iki defa uygulayın.

AÇIKLAMALAR

  1. Sıkma” teneffüsü

Bu ilk alıştırma size doğum sırasında nasıl nefes almanız gerektiğini öğretir. Burnunuzdan derin bir nefes alın. Nefesi ağzınızdan verirken, yavaş ve uzun bir şekilde “sıkmaaaaaaaaa” deyin. Doğum sırasında her sancı gelişinde derin bir nefes alın ve “sıkmaaaaaaaaa” diyerek nefesinizi verirken acıyı da serbest bırakın. Burada sesinizin yüksekliği önemli değildir. Sadece soluğunuzu kelimeyle birlikte verişinize odaklanın ve her nefes verişinizde rahatsızlıklarınızdan kurtulun.

Konuşma seanslarında “sıkma” kelimesini sancılar olmadan kullandınız. Doğumdaysa sadece sancı sırasında kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

  1. Ayakta Durma ve Serbest Bırakma

Bu alıştırma doğumun ilk evresi sırasında uygulanmalıdır. Buradaki amaç nefesinizi bebeğinizle pratik yaptığınız kelimelerle, etkin bir şekilde serbest bırakmaktır. Böylece doğumun ilk evresi daha az rahatsızlık verir ve aynı zamanda da bebeğinize güven vermiş olursunuz. Kasılmalar başlarken, ayakta durun ve karnınızı bebeği ileri pozisyona gelmesine ve doğum kanalına daha iyi hizalanmasına olanak verecek şekilde olabildiğince dışarıya çıkarın. “İşte bebeğim sıkıyoruz” deyin. Sonra nefesinizi yavaşça verirken tekrar “sıkma” deyin.

  1. Doğum Salınımı

Bu alıştırmayı ayakta dururken yapılabilirsiniz. Ellerinizi karnınızın iki yanına yerleştirirken karnınızı olabildiğince öne çıkarın. Karnınızın ileri geri hareket etmesini sağlayacak şekilde yavaşça bir taraftan diğer tarafa salının. Burnunuzdan derin nefes alın. Salınmaya devam ederek nefesinizi dışarı verirken “Salınıyorum, salınıyorum acıdan kurtuluyorum” deyin. “Salınıyorum, salınıyorum”u nispeten daha yüksek bir sesle, “acıdan kurtuluyorum”u nefesinizin son bölümünü verirken daha yumuşak bir sesle söyleyin.

  1. Sallama ve Serbest Bırakma

Bu alıştırmanın amacı doğumun ilk evresinde ayakta durmanın rahatsızlık vermeye başlaması durumunda acıyı serbest bırakarak rahatlamaktır. Alıştırmanın ikinci kısmı doğumun ikinci evresine geçiş sırasında yapılmalıdır.

Öncelikle, bir sandalyede veya sert bir yataktayken, bacaklarınız ayrık ve elleriniz dizlerinizin altında, bacaklarınızın dış taraflarının üzerinde olacak şekilde sallanmayı deneyin. Alternatif bir pozisyon ise sandalyeye ters; dolayısıyla ayaklarınız ayrık, kollarınız sandalyenin sırtı tarafında desteklenir ve başınız kollarınızın üzerinde olacak biçimde oturmaktır.

Daha sonra, iki derin nefes vererek sallanırken ellerinizi dizlerinizden yukarıya çekmeyi deneyin. Sallanırken ilk iki nefesin “sallama” kelimesine dönüşmesine izin verin. Tekrar nefes alın ama aldığınız bu üçüncü nefesi tutun ve yavaşça verirken “itme” kelimesini düşünün.

Üç-nefes döngüsünü 2 ila 3 dakika boyunca uygulayın ve rahatlayın.

Uterusa Düzgün Kan Akışı

Uterusa en ideal kan akışına olanak veren durum; başınız ve omuzlarınızın bir yastıkla desteklendiği ve hafifçe yükseltildiği, sola dönük bir biçimde uzandığınız pozisyondur. Bu bebeğe giden kan akışını artıran ve eğer uzanıyorsanız, kasılmalar sırasında almanız tavsiye edilen pozisyondur.

Uzun süre boyunca fazla derin nefes almanın hiperventilasyona neden olabileceğini unutmayın. Hiperventilasyonun belirtileri terleme ile ellerde karıncalanma ya da uyuşmadır. Bu durum plasentaya kan taşıyan arterin kasılması sebebiyle bebeğe giden kan akışının azalmasına neden olabilir. Bunu önlemek için en derin nefes alışlarınızı doğum sancılarınız sırasındaki etkin üterin kasılmalarına ve seanslarınızdaki nispeten kısa süreli uygulamalar için saklayın.

Doğum İçin Çömelme ya da Uzanma

Doğum sırasında çömelmenin, yerçekiminin bebeğin doğum kanalı boyunca ilerlemesine yardımcı olması gibi bazı avantajları vardır. Ayrıca bu pozisyonun annenin doğumun kontrolünü elinde tutması gibi bir de potansiyel psikolojik bir avantajı da bulunmaktadır. Ancak standart tıbbı uygulamalarda pek çok anne doğum için gereken süre boyunca (doğum için vücudunuzun iyi durumda olmasını gerektiren başka bir neden daha) çömelmeyi oldukça rahatsız bulmaktadır. Eğer bu pozisyon sizin için rahatsa, çömelme pozisyonunu hastane yatağı da dahil olmak üzere hemen her yerde alabilirsiniz. Doktorunuz veya ebeniz doğuma bu pozisyonda nasıl devam edeceğinize dair size destek ve tavsiye verecektir.

Kasılmalar ve Genişlemeler

Pek çok kadın kasılmalardan korkar. İyi niyetle de olsa annelerinden veya arkadaşlarından kasılmalar sırasındaki sancılarla ilgili göz korkutucu hikayeler duyarlar. Kasılma denilen olgunun aslında bebeği doğum kanalından yavaşça aşağı itmek amacıyla, uterus ve çevresindeki kasların sıkılması olduğunu bilmek sizin için yararlı olabilir. Aynı zamanda, rahmin serviks ağzı (bebeğin başının çıkacağı yer) genişlemektedir. Uterusun her kasılışı serviksin genişlemesine yardımcı olur.

Zihninizde, rahminizdeki her kasılmanın serviksinizde bir genişleme meydana getirdiği bağlantısını kurmanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde düşünmek her kasılmanın genişlemeyle sonlandığını gözünüzde canlandırmanızı sağlar. Serviksinizin açılmaya başladığını gözünüzde canlandırmak için zihinsel görüntüleme de kullanabilirsiniz. Bu yöntemi kullanan pek çok kadın kasılmalara eşlik eden kas sıkışması miktarını düşürerek acıyı da azaltmıştır.

Beklenen Doğum Tarihine Yakın Zamanda Yemek Yeme

Doğumun erken evresine girdiğinizi fark ettiğiniz andan itibaren büyük porsiyonlu yemekler tüketmeyin. Bazı kadınlar enerji toplamak için yemeleri gerektiğine inanır. Aslında fazla yemek yerseniz, doğumun erken evrelerinin baskısı midenizin doluluğuyla birleşerek doğum boyunca sizi rahatsız eder. Büyük porsiyonlar aynı zamanda kanı bağırsak yoluna çevirir ve mide bulantısı veya kusma gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Fazla yemek anesteziye ihtiyacınız olması halinde de tehlikeli yaratabilir.

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 01:31

7 “Bebeğinizin Doğumuna Hazırlık Yapma” yorumu;

Gebelik ve Hipertansiyon | Bebekler · 25 Ağustos 2015 at 16:33

[…] tanısı doğum sonrası tansiyonların normale dönmesi ile konulur, kan basıncı doğumsonrası 12 haftadan önce normale […]

Postpartum Depresyon: Cennet Kokusu Beklerken Hayatınızı Cehenneme Çevirebilir · 14 Mayıs 2015 at 21:46

[…] bir mucizedir. Küçücük bir insan yavrusunun dünyaya merhaba demesidir. Aynı zamanda her doğum yeni bir “anne”nin de doğmasıdır… Artık geri dönüşü olmayacak şekilde o kadın o […]

Hamileyken Stresi Azaltmak · 1 Şubat 2015 at 15:09

[…] daha sonra not etmek isteyebilirsiniz. Bu fikirler, daha sonraki bir bölümde bahsedilecek “bebek odaklı doğum” dediğimiz olgu sırasında bebeğinize daha iyi uyum sağlamanıza yardımcı […]

Gebelik ve Hipertansiyon · 21 Ocak 2015 at 23:43

[…] tanısı doğum sonrası tansiyonların normale dönmesi ile konulur, kan basıncı doğum sonrası 12 haftadan önce normale […]

Doğum öncesi uyarılan bebekler daha mı akıllı olur? · 16 Ocak 2015 at 21:31

[…] Doğum öncesi uyarım gören bebekler hareketlerinde daha kontrollü, doğum sonrası çevrelerini keşfetmeye ve öğrenmeye daha hazırlıklı […]

Kalp Atışları ve Davul Ritimleri · 15 Ocak 2015 at 15:58

[…] Okulu’nda profesör ve bir caz müzisyeni olan, meslektaşımız Dr. Donald Shelter, bebeğe doğum öncesi senfoni müziklerinden seçmeler çalmanın etkilerini araştırmaktadır. Çoğu küçük […]

Doğum Sancısı ve Doğum · 14 Ocak 2015 at 17:40

[…] ilaç veya bölgesel anestezi ile doğum yapıyorsanız, beklentilerinizden farklı bir doğum deneyimleyebilirsiniz. Partneriniz elini veya başını, karnınızda muhtemelen bir takım özel […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0