Hamilelikte ve Doğumun Ardından Yaşanabilecek Diş Sorunları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 41 Saniye
Hamilelikte ve Doğumun Ardından Yaşanabilecek Diş Sorunları

Eskiler bilir, her doğum bir diş götürür derler. Aslında durum tam olarak öyle değil…

Her doğumun anneden bir diş götürmesi düşüncesi son derece yanlıştır. Aslında; eksik yapılan yada yapılmayan ağız ve diş bakımı dişlerin çürümesine ve dökülmesine sebep olur.

Hamilelik döneminde değişen hormonlarla birlikte, anne adayının ağzında bazı iltihaplı ve kanamalı sorunlar oluşabilir. Ağız bakımını yeterli ve doğru şekilde yapmayan anne adaylarında ise bu durum daha ciddi olur. İşte doğumun ardından yaşanan ağrıların ve bahsedilen bir diş kaybının temeli bu bakım eksikliğidir.

Hamilelikte diş sorunları yalnızca anne adayı için değil, bebeği için de risklidir. Oluşabilecek bir diş iltihabı, erken doğuma varan sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, anne adayının hamile kalmadan önce ve hamileliği sırasında diş bakımına önem vermesi, her zamankinden daha dikkatli olması ve kontrollerini aksatmaması gerekir.

İleri derece diş eti hastalıkları, düşüğe ve erken doğuma sebep olabilir. Enfeksiyona bağlı erken doğum ise bebekte nörolojik sorunlara sebep olabilir.

Hamilelik öncesinde tedbirinizi alın, ağız ve diş sağlığınız için hekiminize baş vurun.

Planlı hamileliklerde, anne adaylarının yapması gereken hazırlıklardan birisi de ağız ve diş bakımıdır. Anne adayları, diş eti bakımını yaptırmalı, doldu gerektiren dişlerini dolgulattırmalı, kanal tedavisi gereken dişler yapılmalı ve varsa 20 yaş dişleri ile alakalı problemleri çözmelidir.

Hamilelikte diş çekimi yapılır mı?

Hekimler, mümkün olduğunca hamilelik döneminde diş çekimi veya dolgu gibi müdahaleleri yaptırmak istemezler. Ancak gerekli durumlarda, diş tedavilerinin hamilelik sırasında yapılmasında bir sakınca yoktur. En uygun dönem ise hamileliğin ikinci 3 aylık dönemidir.  Aslında hamileliğin her döneminde diş tedavisi gerçekleştirilebilir. Ancak çok acil durumlar söz konusu değilse, bebeğin iç organlarının geliştiği ilk 3 aylık dönem tercih edilmez. Hamileliğin son dönemlerindeki diş tedavisinin en büyük zorluğu ise annenin yaşadığı fiziksel değişiklikler sebebiyle oturmakta zorluk çekmesidir.

Hamilelikte dişler neden daha çok çürür?

Hamilelik döneminde, annenin vücudundan kalsiyum çekildiği ve bu sebeple doğumun ardından diş çürüklerinin ve kaybının yaşandığı inancı tamamen yanlıştır. Hamilelik döneminde vücutta ortaya çıkan değişiklikler dişlerin bozulmasına neden olur.

Anne adayları hamilelik boyunca abur cubur ve tatlıya, şekere daha istekli olurlar. Ardından dişleri fırçalamanın ihmal edilmesi de, diş çürüklerine neden olur.

Hamilelik hormonlarının (östrojen, progertron) etkisiyle diş etleri kanamaya daha yatkın olur. Bu sebeple anne adayları dişlerini fırçalamaktan çekinebilirler.

Ayrıca ilk aylarda yaşanan kusmaların ardından anne adaylarının dişlerini fırçalamayı ihmal etmesi de çürüklere sebep olmaktadır.

Anestezik maddeler bebeğe zarar verir mi?

Anne adaylarının en büyük korkularından birisi de, diş çekimi veya bakımı esnasında hekimlerin kullandığı anestezi maddelerin bebeklerine zarar vereceğidir. Fakat bu oldukça yanlış bir düşüncedir. Doğum esnasında annenin ağrılarını azaltmak için uygulanan anestezik maddenin ve hamilelikte yapılan testler sırasında kullanılan anestezik maddelerin de, diş bakımı esnasında uygulanan anestezik madde ile aynı olduğu düşünülürse, bu durum daha iyi anlaşılabilir.

Antibiyotik kullanımı

Doktorunuza baş vurmadan kesinlikle antibiyotik kullanmamalısınız. Bu yalnızca hamileler için değil, aslında herkesin uyması gereken bir kuraldır. Hamilelik döneminde kullanılan antibiyotiklerin ileride bebeğin dişlerinde lekelenmelere yol açacağı korkusu ise yanlıştır. Dişlerde renklenme ve lekelenmelere neden olan antibiyotik grubu “trasiklinler” dir. Bu grubun dışında kullanılan antibiyotikler bebeğin dişlerinde lekelenmelere sebep olmaz.

İlk Yayın Tarihi: 19 Temmuz 2016 @ 14:33

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0