Hamilelikte Unutkanlık Bilimsel Bir Gerçek

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 19 Saniye
Hamilelikte Unutkanlık Bilimsel Bir Gerçek

Yeni yapılan araştırmalar, hamilelik sırasında unutkanlık ve kısa süreli hafıza kayıpları yaşanmasının doğal bir süreç olduğu gösteriyor.

Bu olumsuz durumun nedeni olarak ise; beynin, bebeği ihtiyaçlarına odaklanması olarak açıklanıyor.

Hamileliğiniz sırasında, kısa süre önce tanıştığınız biri ile tekrar görüştüğünüzde, onun ismini hatırlayamamanız aslında normal olarak karşılanabilecek bir durum. 

Aynı şekilde, matematiksel bir hesaplama yapmanız gerekirken, sayılara odaklanamamanız da normal olarak karşılanabilecek bir durum. 

Tüm bunların yanında, hamile kadınların duygusal olarak hassas olmaları da bilinen bir gerçek.

Araştırmacılar, hamilelik sırasında kısa süreli hafıza kayıplarının ve odak sorunu yaşayan anne adaylarının, neden bu sorunları yaşadıklarına dair bilimsel bir analiz yaptılar ve sonuçları da şaşırtıcı oldu.

İngiltere’de, Londra Üniversitesinde, hamile kadınların beyinlerinde meydana gelen değişiklikleri çeşitli yöntemler ile gözlem altına aldılar. Yapılan uzun süreli araştırmalar, anne adaylarının beyinlerinin sağ tarafını, hamile olmadıkları dönemlere kıyasla daha fazla kullandıklarını ortaya koydu. 

Anne adaylarının beyinlerinin sağ tarafını daha çok kullanmasının, bu dönemde duygusal olarak neden daha hassas olduklarını ve mantıksal problemlere odaklanmada neden zorluklar yaşadıklarını kısmen açıklıyor. Çünkü, beynin sağ tarafı, duygusal olaylara odaklanıyorken, beynin sol tarafı ise mantıksal olaylara odaklanır. 

Bu nedenle, hamilelik sırasında basit bir matematik problemi çözmek, ilk kez gördüğünüz bir insanın yüz ifadesinden duygu durumunu anlayabilmekten daha zordur.

Hamilelik süresince, bebeğin ihtiyaçlarına daha iyi odaklanabilmek için olduğu düşünülen sağ beyin aktivitesindeki artış, kısa süreli hafıza sorunlarına da neden olabileceği araştırmacılara göre olağan bir durum. Zira, kısa süreli hafıza kayıtları, beynin sol tarafında, rasyonel düşünce odaklı bir aktivite olarak karşımıza çıkar. Eve giderken kaç ekmek alacağınız ya da arabanın anahtarlarını nereye koyduğunuz, zamansal olarak ileride işinize yarayabilecek ya da ihtiyacınız olabilecek bilgiler olduğu için, beynin sol tarafı tarafından kayıt altına alınan bilgilerdir. Hamilelik süresince beynin sağ tarafındaki etkinliğin daha çok olması, bu gibi rasyonel düşünce sistemlerinde sekte yaşanmasına sebep olabilir.

Anne adayları, nesillerinin devamını sağlayacak olan bebeklerini güvende tutabilmek için, henüz doğmamış bebekleri ile mümkün olan en üst seviyede bir bağ kurarlar. Onların ihtiyaçlarını anlayabilmenin en iyi yolu ise, onların duygu durumlarından mümkün olduğunca çok haberdar olmaktır. 

Sağ beyin, duygusal zekanın temelini oluşturduğu bilim adamları tarafından açıklanmış bir gerçek. Hamilelik sırasında, anne karnındaki bebeğin ihtiyaçlarını en iyi şekilde anlamanın ve hissetmenin yolu da, sağ beyin aktivitesinin maksimum seviyeye çıkartarak, bebek ile duygusal bağın kuvvetlenmesinden geçiyor.

Hamilelik sırasında anne adayının beyninde meydana gelen değişimler ile ilgili yapılan bu araştırmanın sonuçları, British Psychological Society’nin yıllık conferansında sunuldu ve insan beyni hakkında daha ne kadar çok araştırma yapılması gerektiğini, henüz bilmediğimiz daha ne kadar mucizesi olduğunu bizlere bir kez daha kanıtlamış oldu.

İlk Yayın Tarihi: 6 Nisan 2017 @ 02:40

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0