Hamilelikte Gaz Sancıları Ve Şişkinlik

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 7 Saniye
Hamilelikte Gaz Sancıları Ve Şişkinlik

Gaz sancıları ve neden olduğu gaz çıkarma, geğirme gibi durumlar her insan için oldukça rahatsız edicidir. Hamilelikte kadınlar, bu durumu daha sık bir şekilde yaşarlar. İnsanda gaz iki şekilde meydana gelir. Bunlardan ilki hava yutmadan, diğeri ise yediğiniz yiyeceklerin sindiriminden kaynaklıdır. Hamilelik döneminde bu durumun artmasının temel nedeni progesteron denilen hormondan kaynaklıdır. Hamilelikte bu hormon büyük bir artış gösterir ve vücuttaki tüm düz kasları, mide-bağırsak kanalındakiler de dahil gevşetir. Bu durum bağırsakların çalışmasını yavaşlatarak, besinlerin içeriklerinin bebeğe verilmesi için daha uzun sürede işlemesine ve buna bağlı olarak da daha çok gaz salınımına neden olur. Vücut, oluşan bu gazları gaz çıkarma veya geğirme yoluyla kendisinden atar. Bu gaz özellikle fazla yemek yedikten sonra şişkinliğe de neden olabilir.

Bunun yanı sıra hamileliğin ilerleyen zamanlarında rahmin genişlemesi sonucu, rahim mide ve bağırsaklara baskı yapar. Bu da kabızlık, mide yanması ve şişkinlik gibi problemlere yol açar.

Oluşan bu gaz bebeği etkilemez ancak eğer bu ağrılara kusma veya dışkıda kan gibi durumlar eşlik ediyorsa doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Hamilelikte Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Gaz oluşumunu önlemek için yapılacak en etkili çözüm buna sebep olan yiyecekleri yemeyi kesmektir.

Fasulye, lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kuşkonmaz. Bu sebzeler rafinoz şekeri içerdiği için vücutta gaz oluşumuna sebep olurlar.

Enginar, zeytin, kuru meyve, elma, bal, yeşil soğan. Bazı kişilerde fazla fruktoz alımı gaz oluşumuna sebep olabilir. Bu yiyecekler doğal olarak yüksek miktarda fruktoz içermektedir.

Çoğu meyve suyu ve gazlı içecekler de tatlandırıcı olarak fruktoz içerir. Hamilelikte yüksek ve boş kalori içeren bu içeceklerden uzak durmak gaz oluşumunu azalttığı gibi kilo almanızı da engeller.

Patates, mısır, şehriye, buğday. İçerdiği nişasta sebebiyle bu yiyecekler de kalın bağırsakta gaz oluşumuna neden olur.

Hamilelikte Gaz Oluşumunu Azaltmanın Yolları

  • Tek öğünde çok fazla yemeği yemekten kaçının, yediğiniz yemekleri daha çok öğüne dağıtın ve yerken iyice çiğneyin.
  • Yediklerinize ve içtiklerinize dikkat edin. Gaz yapan besinlerden kaçının.
  • Doktorunuzun da onayladığı hafif egzersizler yaparak sindirim sisteminizi hızlandırın. Özellikle yürüyüş yapmak hem yorucu olmayan hem de etkili bir egzersizdir.
Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Neden Erken Doğum Olur, Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle erken doğum nedir onu açıklayalım. 40 hafta süren hamilelik sürecinin sonunda doğum gerçekleşir, bu normal süreçtir. Erken doğum ise son adet tarihine göre 20. haftadan sonra 37. gebelik haftası tamamlanmadan başlayan doğum eylemidir. Tüm Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Bebek Dostu Hastaneler

Dünya üzerinde 16000’den fazla bebek dostu hastane bulunmaktadır ve gün geçtikçe Türkiye’de de sayıları artmaktadır. Biz de bu konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar için bir araştırma yaptık. Bebek dostu hastaneleri kısaca annelerin emzirmeye önem vermesini Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamileyken Yüzülebilir Mi?

Anne adayları yaz aylarında sıkıntılı günler yaşayabilir. Nefes almada gibi solunum sıkıntıları için çok sıcak ve nemli günlerde dışarıya çıkmamak daha güvenli olabilir. Aynı zamanda sıcak havalarda terleyerek kaybedilen su için de, anne adaylarının normalden Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0