Gestasyonel Diyabet (Gebelik Şekeri)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 39 Saniye
Gestasyonel Diyabet (Gebelik Şekeri)

Gebelik Şekeri Nedir

İlk defa gebelik sırasında saptanan ve esas olarak doğumdan 6 hafta sonra normale dönen diyabet (şeker) hastalığıdır; bir anlamda kanda glikoz (şeker) düzeylerinin yükselme durumudur. Toplumda görülme oranı %1–14 arasında değişir (ortalama %7)

Gestasyonel Dİyabet Neden Görülür

Hastalığın gelişiminde etnik ve coğrafi farklılıklar söz konusudur. Bu hastalarda gebe kalmadan önce şeker hastalığı yoktur ve gebeliğin ilk 3 ayında kandaki şeker düzeyleri normaldir. İlk üç ayda kan şekerleri yükselen gebelerde gebelik öncesi saptanamamış şeker hastalığı düşünülür ve doğumdan sonra yüksek kan şekeri seviyeleri devam eder.

Gestasyonel diyabete (gebelik şekerin) yakalanma riski olan gebeler:

1. 1. derece akrabalarında (anne, baba, kardeş gibi) şeker hastalığı olanlar

2. Gebelik öncesi vücut kitle indeksi yüksek olan gebeler (fazla kilolular)

3.Yüksek riskli etnik grup mensubu olmak

4. Önceki gebelikte gebelik şekerinin olması

5. 25 yaş üzerindeki gebeler

6. Önceki gebeliğinde iri bebek(>4000gr) doğurmuş olmak.

7. Olumsuz gebelik öyküsü (tekrarlayan düşük, fetal kayıp vb).

Yukarıda sıralanan özelliklere sahip anne adayları gebelik şekeri açısından ilk viziten itibaren uyarılmalı ve mümkün olan en kısa zamanda hastalık açısından taranmalıdır.

Gebelik Şekeri Taraması

Tarama testleri glikoz tolerans testleridir. Hastanın durumuna ve doktorunun tercihine göre 50 gr 1 saat; 75 gr 2 saat veya 100 gr 3saat tarama ve tanı testleri uygulanabilir.

Özellikle tanı testleri olan 75 ve 100 gr yükleme testlerinde test öncesinde karbonhidratlı yiyecekleri kısıtlamamak (testlerden önceki üç gün 1 tane çikolatalı gofret yemek yeterli olacaktır) ve test günü en az 8 saat açlık gerekir.

111

İlk Yayın Tarihi: 23 Ocak 2014 @ 12:29

1 “Gestasyonel Diyabet (Gebelik Şekeri)” yorumu;

Doğum Kilolarını Kaybetmek için 12 İpucu · 10 Ocak 2015 at 20:31

[…] etiketinde görünen ilk 3 şeyden biri de şeker ise ( mısır şurubu, üzüm şurubu, bal) başka bir şey yemeyi düşünmeye başlayın. […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Neden Erken Doğum Olur, Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle erken doğum nedir onu açıklayalım. 40 hafta süren hamilelik sürecinin sonunda doğum gerçekleşir, bu normal süreçtir. Erken doğum ise son adet tarihine göre 20. haftadan sonra 37. gebelik haftası tamamlanmadan başlayan doğum eylemidir. Tüm Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Ayrılık Anksiyetesi Nedir?

‘Bebeğimize de daha önce bakıcılar baktı fakat biz çıkarken onu hiç yadırgamadı. Ama şimdi işler değişti. Onun yanında olmamızı istiyor ve evden ayrılırken oldukça fazla ağlıyor’ . Bu pek çok anne babanın yaşadığı bir durum Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0