Vitamin ve Besin Takviyeleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 8 Saniye
Vitamin ve Besin Takviyeleri

Vitamin ve Besin Takviyeleri

Hamilelik boyunca multi-vitamin takviyesi yapılmalıdır. Doktorunuz veya sağlık uzmanınızla besin ve vitamin gereksinimlerinizi konuştuğunuzda aşağıdaki vitaminlerle ilgili bilgilerin size yardımı olacağını düşünüyoruz.

  1. 1.     Doğal E Vitamini

E vitamini bakımından doğal olarak zengin yiyecekler tüketin. Doğal E vitamini bir anti-oksidan olarak işlev görür ve hamileliğin ilk aşamaları sırasında bebeğinizi kromozomal ve dokusal hasarlara sebep olabilen “serbest radikallerden” korur.

 

E vitamini bakımından zengin yiyecekler: 
Buğday tohumuYumurta sarısı
Tam tahıllarSüt yağı
Yeşil, lifli sebzelerTereyağı
Pamuk çekirdeği, mısır ve soya fasulyesi yağıKabuklu yemişler

 

  1. 2.     Kalsiyum

Hamileliğiniz boyunca kalsiyumunuzu artırmanız gerekmektedir. Kalsiyum bebeğinizin kemik gelişimi için gereklidir ve kendi vücudunuzda kalsiyum eksikliğini önlemek için kalsiyumlu gıdaları normalde aldığınızdan daha fazla tüketmeniz gerekmektedir. Almanız gereken size özel kalsiyum miktarı için doktorunuza danışın.

Doktorlar genellikle hamilelik ve emzirme dönemi boyunca günde 1.200 mg kalsiyum takviyesi önermektedir. Bu miktarda kalsiyum her zaman süt, peynir veya dondurma gibi süt ürünlerinden karşılanamayabilinir.

Çocukluğunda sütü (laktoz) sindirmek için gereken enzimi kaybeden çoğu kadın kalsiyum için süt ürünlerine bel bağlayamaz. Eğer laktoz duyarlılığınız varsa ve hamilelik sırasında tekrar süt içmeye başlarsanız bu durum; şişkinlik, gaz, baş ağrıları ve genel rahatsızlığa sebep olabilir. Eğer özgeçmişinizde süt alerjisi varsa, özellikle bebeğinizi emzirmeyi planlıyorsanız süt ürünleri kullanımınızı azaltmanızı veya kesmenizi öneririz. Mevcut olan farklı kalsiyum ürünleri konusunda sağlık ürünleri mağazalarına göz atmayı düşünebilirsiniz.

Bizim önerimiz; beslenmenizi günde üç ya da dört kalsiyum tableti ile takviye etmeniz yönündedir. Hamile kalmadan önce kalsiyum tabletleri almaya başlamak vücudunuzun ihtiyacı için iyice kalsiyum depolamanıza yardımcı olur.

Seçebileceğiniz değişik birkaç çeşit kalsiyum tableti mevcuttur. Kalsiyum karbonat tabletler % 40 kalsiyum içermektedir. Kalsiyum laktat tabletlerinin ise % 13’ü kalsiyumdur. Kalsiyum glutamat tabletleri % 9 kalsiyumludur.

Kalsiyum almanın en pratik yollarından biri TUMS (GlaxoSmithKline’ın Talcid ve Rennie benzeri, meyve aromalı ilacı) gibi antiasit çiğneme tabletleri kullanmaktır. Bir tabletin ihtiva ettiği kalsiyum miktarın ürünün etiketinde belirtilmiştir. Alüminyum tuzları içeren antiasitleri kullanmayın ve her zaman ürün etiketlerini dikkatlice okuyun. Eğer herhangi bir sorunuz olursa, miktarlar için eczacınızdan yardım isteyiniz.

 

Alternatif, iyi kalsiyum kaynakları:
      İstiridye kabuğu kalsiyum tabletleri
      Şalgam yaprakları, ½ kâse, çiğ 246 mg.
      Pembe somon balığı, konserve,  196 mg
      Kuru fasulye, ½ kâse 144 mg.
      Soya fasulyesi peyniri (tofu), ½ kâse 128 mg.
      Badem, soyulmuş ve kuru, 1/3 kâse 127 mg.
      Taze brokoli, buğulama, 2/3 kâse, 88 mg
      Portakal, 1 tane küçük 41 mg.
      Yumurta, 1 tane büyük 29 mg.
mg, miligramın kısaltmasıdır.

 

  1. 3.     Demir Takviyesi

Eğer anemi geçmişiniz varsa veya kanınızda demir oranları düşükse, hamile kalmak isteyişinizden üç ay öncesinden itibaren ekstra demir takviyesi almaya başlamak iyi bir fikirdir. Ekstra demir, bebeğinizin aniden artan demir gereksinimini karşılamak için ve aynı zamanda hamilelikte her zamankinden fazla kana ihtiyaç duyduğunuzda, demirin hızlı kullanımına hazırlık olarak depolanacaktır. Uygun dozaj için doktorunuza danışın.

  1. 4.     Mineral Takviyeleri

Eğer işlenmiş gıdaların baskın olduğu bir beslenme düzenine sahipseniz ve az miktarda çiğ sebze ve meyve tüketiyorsanız, mineral takviyesi almanız gerekebilir. Eğer bütçenize uygunsa ve kolay ulaşılabilirse, hamileliğinizin öncesinde ve sonrasında taze, organik sebze ve meyve tüketin.

  1. 5.     Protein

Hamile kaldığınız andan 5. aya kadar her gün 85 ila 100 gram protein yemenizi öneririz. Beşinci aydan sonra normal düzeyde protein tüketiminize dönebilirsiniz.

İlk 18 hafta beyin hücrelerinin, 8. haftada 125.000 nörondan 19. haftanın başında yaklaşık 2 milyon nörona çıktığı zaman aralığıdır. Bu rakam bir kişinin yaşamı boyunca sahip olabileceği en yüksek beyin hücresi sayısıdır.

Hamileliğin ilk 19 haftası boyunca yüksek proteinli bir diyet uygulamanın bebeğin beyin hücrelerinin gelişme atağını desteklediği gösterilmiştir.

Bulantıya sebep olmadıkça ve/veya bulantıyı artırmadıkça protein kaynağı hayvansal veya bitkisel kaynaklı olabilir. Kırmızı et yiyemeyen kadınlara protein kaynağı olarak hindi veya tavuğu denemelerini öneririz. Bunları, sindiriminize yardımcı olması  ve mide asit baz dengesini sağlamak için bol miktarda haşlanmış sebze ile birlikte yemeyi deneyin.

Kırmızı et, balık veya beyaz et tüketmeyen veya tüketemeyen kadınların meyve sularına yeterince protein aldığından emin olmak için jelatin kapsülleri veya düz, toz şeklinde jelatin karıştırılabilinir.

Eğer hamile kalmadan önce Doğum öncesi Sınıfı esaslarını takip ediyorsanız, hamile kalmaya karar verişinizden iki ay önce yüksek protein diyetine başlayın. Eğer bu esaslara uymaya hamile kaldıktan sonra başlıyorsanız, bahsedilen miktarda proteini 19. haftadan önce ve en kısa zamanda almaya başlayın.

  1. 6.     Kolin

Hamileliğin yaklaşık 18. haftasından başlayarak yüksek miktarda kolin içeren bir diyet uygulamanızı tavsiye etmekteyiz. Kolin hem bitkisel hem de hayvansal ürünlerde bulunan B-kompleks üyesi bir vitamindir. Bebek vücudunun hızla nöron bağları oluşturma yeteneğini artırır. Kolin hap formunda satın alınabilineceği gibi aynı zamanda birçok besin maddesinde de bulunabilir.

 

Kolin bakımından doğal olarak zengin yiyecekler: 
Yumurta sarısıYer fıstığı
Yağsız etFasulye
MantarBezelye
Soya fasulyesiBuğday tohumu
Karaciğer, beyin, böbrek ve kalpDeniz yosunu

 

 

  1. 7.     Su

Hamileliğiniz boyunca her gün en az 8 ons* bardak iyi su (mümkünse su kaynağınızı saflığını kontrol edin) için. Bu ekstra atık ürünlerin taşınmasına ve terlediğinizde kaybettiğiniz suyun yerine konmasına yardımcı olur. Terleme hamilelik süresince artar.

Yukarıda bahsedilen esaslar sizin ve bebeğinizin sağlığı ve iyiliği için tavsiye edilmektedir. Ailenin geri kalanının bu şekilde beslenmesine gerek yoktur ancak babanın evdeyken anneyle aynı gıdaları yemesi daha ucuz, kolay ve destekleyicidir.

 

Vitaminler ve Bulantı Hakkında

Hamileliklerinin ilk dört ayı boyunca aşırı sabah bulantısı dolayısıyla kusan bazı kadınlar vitaminlerin midelerinde durmadığını ve dolayısıyla bir yararları olmadığını fark etmektedir. Eğer bu durum sizin için de geçerliyse ve kusma devam ediyorsa, vitaminleri almayı bırakın ve hemen doktorunuza haber verin. Bulantı hamileliğin normal bir belirtisidir ancak kronik kusma mide tabakasının parçalanması, ciddi besinsel veya elektrolitik dengesizlikler ve hatta düşükler ile sonuçlanan bir tıbbı problem haline gelebilir. Doktorunuzun görüşüne uyarak, kusmanız durur durmaz vitaminlerinizi tekrar almaya başlamalısınız. Eğer büyük kapsülleri yutmaya çalışırken öğürme eğilimindeyseniz, çiğneme tabletleri size yardım edebilir.

 

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 18:21

18 “Vitamin ve Besin Takviyeleri” yorumu;

Peynirli Omlet · 25 Ağustos 2015 at 01:00

[…] bilgisi: Yumurta protein, vitamin ve mineral sağlarken aynı zamanda yumurta sarısı bebeğiniz için iyi bir demir […]

Somon Sürprizi · 14 Mayıs 2015 at 15:40

[…] arada, somonu uygun bir kaba yerleştirin, portakal suyunu ekleyerek peyniri serpin. Havalandırma deliği bırakarak kapatın ve mikrodalga fırının […]

Ispanak ve Bezelyeli Tatlı Patates Püresi · 16 Nisan 2015 at 16:45

[…] Bezelye gibi donmuş sebzeler, toplandıktan sonra birkaç saat içinde dondurularak önemli vitaminlerinin hapsedilmesi sayesinde tazeleri kadar besleyici olabilir. Pişirildikten sonra tekrar […]

Şalgam, Havuç ve Armut Püresi · 14 Nisan 2015 at 14:40

[…] antioksidanlar ve diğer besinler vücudumuz tarafından daha kolay emilir. Şalgamın içerdiği C vitamininin suda çözünebilir olması dolayısıyla haşlama ile çoğu kaybolur, bu sebeple şalgamın […]

Raşitizm | Çocuk Hastalıkları · 23 Şubat 2015 at 22:10

[…] demektir. Mineralizasyon, kemik dokusunun gelişmesi ve sağlamlığı açısından gereklidir. D vitamini ise, bu minerallerin vücutta organizasyonunu sağlar. Raşitizmin en sık nedeni, D vitamini […]

Kansızlığa Çözüm Olabilecek 8 Gıda · 16 Şubat 2015 at 18:31

[…] kan hücrelerinin yaşam süresini etkileyen herhangi bir etken kansızlığa neden olabilir. Bu etkenler arasında, kan hücresi üretiminin azalması, demir eksikliği veya […]

Zatürre (pnömoni) | Bebek Hastalıkları · 4 Şubat 2015 at 16:42

[…] tedavisi yapılmalıdır. Antibiyotiklerle birlikte ateş düşürücüler, yüksek doz C vitamini verilebilir. Öksürük şurupları çoğu kez yararsızdır, çocuğun bol sıvı alması […]

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (18. Hafta) · 18 Ocak 2015 at 22:25

[…] Kemikler sertleşmeye başlar (kemikleşme süreci). İlk kemikleşenler, bacaklardaki ve iç kulaktaki kemiklerdir. […]

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı? · 8 Ocak 2015 at 22:08

[…] son derece önemlidir. Anne adayı, dengeli bir diyet uygulaması gerektiğini ve bazı mineral ve vitaminlere özel bir gereksinimi olduğunu […]

Tatlı Patates Püresi | Bebek Yemekleri Çocuk Yemekleri · 8 Ocak 2015 at 15:53

[…] ve küçük çocuklar arasında çok popüler olan – aynı zamanda lifli ve A vitamini deposu – tatlı patatesler, yumuşak ve lezzetli yapısıyla tercih edilir. Her çeşit renkte […]

Arpa Lapası | Bebek Lapaları · 7 Ocak 2015 at 20:35

[…] Bebek lapalarının yalnızca sebze ve meyve ile hazırlandığı düşünülür ancak tam bir vitamin deposu olan arpa bebek lapaları için çokça […]

Bebeğinizde Gaz ve Hazımsızlık Yaratabilecek Besinler · 5 Ocak 2015 at 16:13

[…] sıkıntısını azaltmak adına bu besinlerin tüketimini sıfıra indirmek, bebeğinizin C vitamini gibi önemli vitaminleri ve mineralleri yeterince alamamasına neden olacaktır. Bu nedenle bu tür […]

Mutfakta Yapılacaklar · 4 Ocak 2015 at 21:36

[…] ve kavurma yöntemleri, yemeği su ile temas etmeden hazırlamanızı sağladıklarından, besin değeri yüksek maddeleri korumuş […]

Emzirmek Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey · 1 Ocak 2015 at 18:42

[…] kalsiyum ve vitamin aldığınızdan emin olun. Her gün en az 2 litre su için. Sütünüzün kesilmemesi için günde […]

Tatlı patates ve brokoli · 1 Ocak 2015 at 17:49

[…] pişirmek brokolinin C vitamini içeriğini yarıya indirdiği için en iyisi buharla veya mikrodalgayla pişirmektir. Eğer […]

Peynir Kıvamında Brokoli Güveci · 1 Ocak 2015 at 14:33

[…] sıcaklığın üzerinde bir kızartma tavasında, zeytinyağını ısıtın. Taze soğan ve mantarları ekledikten sonra mantarlar suyunu bırakana kadar, 5 dakika boyunca pişirin. Altını kapatın ve […]

Bebek için "Haşlanmış" Patates | Bebek Yemekleri · 1 Ocak 2015 at 14:12

[…] yemekleri hazırlamaktan sıkıldıysanız hem bebeğiniz hem de kendiniz yiyebileceğiniz haşlanmış patetes hazırlamaya ne dersiniz? Oldukça kolay ve hızlı bir şekilde hazırlanan haşlanmış […]

Alerji Farkındalığı ve Tedbirli Davranmak | Bebeklerde Alerji · 31 Aralık 2014 at 20:19

[…] yemeklerin vitamin ve besin değerlerine göre hazırlanmasının yanı sıra, sindirim sistemi için etkileri de göz […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0