Uyku Arkadaşı Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 38 Saniye
Uyku Arkadaşı Nedir?

Bebeklerin uyku sorununa çözüm olabilmesi için, uzmanlar 4. Aydan itibaren uyku arkadaşlarını tavsiye ediyorlar. İngilizcesi “security blanket” olan uyku arkadaşları, bebeğin kendi kendine uykuya dalmasını ve uyandıktan sonra da ağlamadan tekrar uykuya geçişlerini kolaylaştırıyor.

Uyku arkadaşları bebeklerin kendilerini güvende hissetmesini sağlıyor. Kendini güvende hisseden bebek daha rahat uykuya dalıyor.

Bazı markalar, özel olarak bebekler için uyku arkadaşları üretiyorlar. Bunlardan satın alabileceğiniz gibi evinizdeki oyuncaklardan da uyku arkadaşı yapabilirsiniz. Ya da bir battaniye veya mendil bile uyku arkadaşı olabilir. Önemli olan çocuğunuzun bu nesneyi benimsemesi.

Elbette uyku arkadaşı seçerken çocuğunuzun güvenliği için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmakta. Örneğin boncuktan gözler gibi bebeğin koparıp yutabileceği, sivri kenarlarıyla zarar verebileceği, fazla büyük ve ağır olup çocuğun nefes almasını engelleyebilecek nesneleri uyku arkadaşı olarak kullanmamalısınız.

Uyku arkadaşının yumuşak ve yıkanabilir olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. Çünkü bebeğiniz zamanla bu nesneyi iyice benimseyecek ve yıkamak için bile ayrılmak istemeyecektir. Bu nedenle aynı oyuncaktan iki tane alarak kaybolma ya da yıkamak için ayrı kalma gibi yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilirsiniz.

Uyku arkadaşının kol, bacak gibi uzuvlarının olması bebeğinizin kavraması için ona yardımcı olur.

Uyku arkadaşına bebeğinizin sevebileceği bir isim vermeniz, oyuncağı benimsemesi ve sevmesi için çocuğunuza yardımcı olabilir. Kolay söylenebilir, mumu, zuzu gibi kelimeler bebeğiniz büyüdükçe uyku arkadaşına seslenmesini kolaylaştıracaktır.

Uyku arkadaşının asıl amacı nedir?

Uyku arkadaşının temel amacı bebeğin sarılarak rahatlaması, kendini güvende hissetmesi ve bu sayede rahat uykuya dalması, uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlaması, böylece ağlamamasıdır.

Bebekler uyku arkadaşlarına sarılırlar, yüzlerine sürerler, koklarlar, küçük uzuvlarıyla oynarlar böylece kendilerini sakinleştirebilirler.

Unutmamalısınız ki, birçok şey gibi, kendi kendine uykuya dalmak da bebeğinize öğretmeniz gereken becerilerden birisidir. Eğer bebeğinizi emzirerek, sallayarak yada kucağınızda uyutmaya alıştırdıysanız, yine de geç değil. Elbette bebeğiniz bunları alışkanlık aline getirdiyse vazgeçmesi kolay olmaz. Fakat yavaş yavaş bu alışkanlıklarını bırakmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu sırada da uyku arkadaşı büyük yardımcınız olacaktır.

Uyku arkadaşını kullanmanın bazı püf noktaları bulunmakta. Öncelikle uyku arkadaşı yalnızca bebeğin yatağında bulunmalı. Evin içinde başka bir yerde olmamalıdır. Yalnızca uyuyacağı zaman eline verilmeli ve uyandıktan sonra da yanından alınmalıdır. Bu şekilde ilk zamanlar bebeğiniz ilgilenmese de, zamanla uyku arkadaşını benimseyecek ve kendi kendine uykuya dalmayı öğrenecektir.

Bebeğinizin uyku arkadaşını bir süre kendi kıyafetlerinizin arasında saklarsanız, bebeğiniz uyku arkadaşında sizin kokunuzu alarak kendini güvende hissedecek ve uyku arkadaşına alışma süreci daha kolay atlatılacaktır.

Eğer bebeğiniz tatil veya gezme sebebiyle başka bir yerde uyumak zorunda ise, uyku arkadaşını da yanına almanız ve uyuyacağı zaman vermeniz uykuya dalmasını kolaylaştırır.

Bebeklerin geceleri emziği bırakmasına da, uyku arkadaşları oldukça yardımcıdır. 6 aylık bir bebeğin gece emzikle uyuması ve emziği düştüğünde uyanması, ki sürekli dönerken emzik mutlaka düşer, emziği bırakmanın zamanının geldiğinin göstergesidir. Bu dönem, bebeğin emziği bırakarak uyku arkadaşına geçiş için en uygun olduğu dönemdir.

İlk Yayın Tarihi: 9 Temmuz 2016 @ 14:32

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0