Tuvalet Eğitiminde 8 Temel Nokta

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 30 Saniye
Tuvalet Eğitiminde 8 Temel Nokta

Tuvalet eğitimi hakkında çocuğunuzla konuşun.

Çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlamadan önce oturağa alışmasını sağlayın. Bu oturağa hazır bir hale geldiğinde onun işini kolaylaştıracaktır. Örneğin, siz duş alırken veya giyinirken klozete veya oturağa oturmasına izin verin. Bebeğiniz hemen hemen 18 aylık olduğunda ise ona tuvalet eğitimi hakkında kitap okumaya başlayın. Tabii ki böyle kitapların çocuğunuzun yaş seviyesinde olması çok önemli.

Gerçekçi olmayan beklentiler yaratmayın.

Uzmanlar bebeklerin tuvalet eğitimine hazır oldukları zaman başlaması konusunda hemfikirler. Sadece çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlamasını istediğiniz için çocuğunuzu tuvalet eğitimine zorlamayın. Tuvalet eğitimi doğal ve zorlanmaması gereken bir süreçtir. Tuvalet eğitimine erken başlanması, aslında çok basit olan bir süreci zorlaştıracak ve hem sizi hem de çocuğunuzun moralini bozacaktır.

Çocuğunuzun eğilimlerini takip edin.

Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren bazı eğilimlerini takip edin. Örneğin, eğer çocuğunuz kendi kendine giyinmeye başladıysa veya çişini ve kakasını günün benzer saatlerinde yapmaya başladıysa, bu onun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterebilir. Bu eğilimleri fark ettiğinizde, çocuğunuzun banyoyu keşfetmesine izin verin ve ona bu konuda yardımcı olmak için elinizden geleni yapacağınızı açık bir biçimde belirtin.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı. Lütfen daha farklı bir şekilde arama yapınız. Mağazaya Geri Dön!


Hayal kırıklığınızı ve sinirinizi göstermeyin.

Bir çocuk için ebeveynlerini hayal kırıklığına uğratmaktan daha kötü olan çok az durum vardır. Bundan dolayı tuvalet eğitimine çocuğunuzu azarlayarak veya ona sinirlenerek daha fazla stres eklemeyin. Çocuğunuzu başka çocuklarla karşılaştırmaktan kaçının; her çocuk bu süreçten değişik sürelerde geçecektir. Başarılı olduğunda onunla ne kadar gurur duyduğunuzu ona sık sık belirtin. Tuvalet eğitiminin bir öğrenme süreci olduğunu unutmayın, çocuğunuzun eninde sonunda başarılı olacaktır.

potty-training425js-1282828266

Yanınızda her zaman bir acil durum paketi bulundurun.

Tuvalet eğitimi boyunca evde olmadığınız veya bir tuvalet bulamayacağınız durumlar için bir acil durum çantası hazırlayın. Bu çantada yedek çamaşır ve kıyafetler, kirli çamaşırlar için birkaç naylon poşet ve temizlik için bolca ıslak mendil bulundurun. Bu çantada çocuğunuzun rahat hissetmesini sağlayacak oyuncak veya kitap gibi birkaç eşya da bulundurabilirsiniz. Eksiksiz bir çanta, çocuğunuzun bir kaza geçirmesini durumunda hem onun hem de sizin çok işinize yarayacaktır.

Ödüllerin ucunu kaçırmayın.

Çocuğunuza pozitif bir şekilde davranmanız her zaman cezalardan daha iyidir, fakat ödüllerin de tadını kaçırmamak gerekir. Çocuğunuzun başarılarında ona çok ufak bir hediye vermeniz yerinde ve yeterli olacaktır. Çok büyük ödüller çocuğunuzun üstünde gereksiz bir baskı oluşturmakla beraber tuvalet eğitimini sadece ödülden ibaret kılacaktır.

Çocuk doktorunuzu ziyaret edin.

Çocuğunuzun doktoru tuvalet eğitimi hakkında çok önemli bir kaynaktır. Çocuğunuz 18 ayı geçtiğinde doktorunuza onun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını sorun. Doktorunuzdan bu konuda fikir ve tavsiye almaktan kaçınmayın, çünkü o gelecek problemleri sizden daha iyi yorumlayabilir.

Her zaman başarı beklemeyin.

Çocuğunuz tuvalet eğitimini tamamlamış olsa bile arada sırada kazalar yaşanacaktır. Özellikle geceleri idrar kaçırma pek çok çocukta tuvalet eğitiminden sonra da görülmektedir. Bu zamanla kendi kendine düzelecektir. Unutmayın ki tuvalet eğitimi bir süreçtir ve böylesi bir süreçte hayal kırıklıkları olması gayet normaldir.

İlk Yayın Tarihi: 14 Ekim 2014 @ 12:20

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

3 “Tuvalet Eğitiminde 8 Temel Nokta” yorumu;

Tuvalet Eğitiminde En Sık Görülen 5 Sorun: Çözümler ve Yapmanız Gerekenler · 28 Haziran 2015 at 19:03

[…] tamamen reddetmesi, tuvalet eğitimine hazır olmadığının önemli bir göstergesidir. Tuvalet eğitimine başlamadan önce bebeğinizin bu sürecin ne hakkında olduğunu ve kendinden ne […]

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz · 2 Mart 2015 at 17:05

[…] ellerinin yıkanması gereken zamanları belirtin: dışarıda oynadıktan, evcil hayvan sevdikten, tuvaleti kullandıktan, yemek yedikten ve burnunu temizledikten sonra. Daha sonra ona ellerini tam olarak […]

Kayısı, elma, armut ve vanilya · 4 Ocak 2015 at 17:44

[…] astım ataklarını veya alerjileri tetikleyebileceği üzere sülfür dioksit muamelesi görmüş kuru kayısılardan kaçının. Sülfür dioksit kayısının parlak turuncu rengini korumak amacıyla […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0