Süt Dişleri Önemlidir

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 18 Saniye
Süt Dişleri Önemlidir

Çocukların süt dişleri nasılsa geçici düşüncesi ile kimi ebeveynler tarafından yeterince önemsenmeyebiliyor. Ancak süt dişleri tahmin edilenden çok daha önemlidir.

İlk süt dişleri, çocuk yaklaşık 6 aylık kadar olduğunda çıkmaya başlar. Toplam 20 tane olan süt dişlerinin tamamlanması 3 yıl sürer ve çocuk 10-12 yaşına kadar bu dişlerini kullanır. Sadece bu 12 yıllık süreç bile aslında süt dişlerine önem vermemiz ve bakımını ihmal etmememiz için geçerli bir sebepken, bunun haricinde süt dişlerini mümkün olduğunca korumamız için bir çok sebep vardır.

Ağzın çevresindeki, dil ve dudak kaslarının tümü ve çene eklemi süt dişleri ile ilişkilidir. Bu sebepten, çocuğun yüzünün şekillenmesinde süt dişleri önemli rol oynar. Süt dişleri çene kemiğinin ve çene kaslarının gelişimini destekler.

Süt dişleri, ileride yerine gelecek olan daimi dişlerin yerini tutar. Kökleri ile daimi dişlere rehberlik eder. Eğer bir süt dişi zamanından önce düşerse, yeri boş kalacağından yanındaki dişler boşluğa doğru kayarlar ve alttan gelecek olan daimi diş, ya yanlış yerde çıkar ya da hiç çıkamaz. Bu sorun da ancak ortodontik tedavi ile düzeltilebilir.

Süt dişlerindeki problemler çocukların beslenmesinde de büyük sorunlar yaratır. Katı gıdalara geçildikten sonra çocuğun ısırması, çiğnemesi gerekir. Eğer süt dişlerinde problem varsa, bu enfeksiyon vb. sorunlar ağrıya sebep olur. Bu da canı yandığı için çocuğun iştahını kaçırır.

Ayrıca çürümüş olan süt dişlerinin köklerinin yakınında olan daimi dişlerin germleri zarar görebilir ve gelişimleri bozulabilir.

Tüm bu sebepler haricinde çocuğun özgüveninin baltalanmaması, konuşma fonksiyonlarının bozulmaması ve rahatça gülebilmesi için de, süt dişlerinin sağlıklı olması ve zamanı gelene kadar ağızda kalması gereklidir.

Türkiye’de 3 ila 12 yaş arasındaki çocukların ağızlarında çürük meydana gelme oranı %98 gibi ciddi bir rakamdır. Bu yüzden ebeveynlerin diş bakımının ve süt dişlerinin önemini doğru bir şekilde anlamaları, öğrenmeleri ve özen göstermeleri gerekmektedir.

Çocuğun ilk dişinin çıkmasıyla birlikte diş bakımına başlanması gerekir. İlk diş doktoru ziyaretinin ilk dişin çıkması ile yapılması gerekir. Hem böylece ebeveynler çocukların ağız ve diş bakımının nasıl yapılması gerektiğini de, diş hekimlerinden ayrıntılı olarak öğrenebilirler.

6 ayda bir çocukların genel kontrol için mutlaka diş hekimlerine görülmeleri gerekir. Böylece çürük vb. sorunlar için erken teşhis yapılarak diş kayıpları yaşanmamış olur. Çocuklar ağrı ve sıkıntılarını çok büyük boyutlara ulaşıncaya kadar belli etmediklerinden zaman zaman doktor kontrolüne gitmeleri çok önemlidir.

Ayrıca diş fırçalama alışkanlığını çocuğa küçük yaşlardan itibaren aşılamak gelecekte bu konuda daha özenli olmasını sağlar. 2-3 yaşından itibaren çocukların motor becerileri, dişlerini fırçalamalarına yetecek kadar gelişmiş olur. 3-4 yaşından itibarense artık çocuk kendi başına dişini fırçalamaya hazırdır.

İlk Yayın Tarihi: 29 Nisan 2017 @ 02:46

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0