Slime Hamurun Zararları ve Evde Oyun Hamuru Yapımı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 23 Saniye
Slime Hamurun Zararları ve Evde Oyun Hamuru Yapımı

Slime bir diğer adıyla zıpzıp hamurlar son dönemde çocukların gözdesi oldu. Yalnızca çocuklar değil anneler için de yapışmadığı ve ortalığı kirletmediği için slime’ler gözde oyuncakların en başında gelmeye başladı. İnternette yüzlerce slime yapımı videosu var, anne-çocuk, baba-çocuk birlikte slime yapıyor ve hatta videonun sonunda yiyiyorlar.

Fakat kötü haber şu ki, slime hamurlar aslında kimyasal içerikleri sebebiyle oldukça zararlı! Slime hamuru içerisindeki kimyasallar nedeniyle çocukların deri, solunum sistemi ve diğer bir çok organlarına zarar verebilir.

Boraks (Borax)

Slime hamurunun içerisinde bulunan boraks, çok amaçlı bir temizlik ürünüdür. Ayrıca haşere kovucu özelliği de mevcuttur. Boraks, düşük konsantrasyon ile kozmetik ürünlerin bazılarında kıvam arttırıcı olarak kullanılır, ancak hamile iken boraks içeren ürünler kullanılmaması önerilir. Evcil hayvanların ulaşamayacağı yerlere konması gerekir, çünkü yanlışlıkla yenilmesi durumunda borik asit zehirlenmesine yol açar. Boraks fazla solunduğunda akciğer sorunlarına, astıma ve hatta akciğer kanserine sebep olabilir. Cilt ile uzun süre teması halinde tahrişe, alerjiye sebep olabilir.

Özellikle uçucu içeren yapıştırıcıların bağımlılık yapma riski bulunur. Bu maddeleri kullananlar ise ilerde bağımlılık yapan maddelere daha yatkınlık hissederler.

Kullanılan yapıştırıcılar su bazlı, fakat su bazlı da olsa bu yapıştırıcılar uzun süre temas etmek, oynanmak için değildir.

Slime hamuru hazırlarken boraksın yanında, tutkal, sim, oje, traş köpüğü kullanılmaktadır. Bu maddeler aktar ve marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Ebeveynlerin bu konuda çok dikkatli olması ve çocuklarını başka aktivitelere yönlendirmesi çocuklarımızın sağlığı için çok önemlidir.

Örneğin evde doğal malzemelerden birlikte oyun hamuru hazırlayabilirsiniz.

1. Oyun Hamuru Tarifi (Pişirilerek):

  • Malzemeler:
  • 1 su bardağı un,
  • 1 su bardağı su,
  • ½ su bardağı tuz,
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ,
  • 2 çorba kaşığı tartar kremi ( Tartar kremini aktarlarda bulabilirsiniz, veya yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.)
  • Gıda boyası veya parmak boyası

Yapılışı:

Unu ve tuzu karıştırın, ardından tartar kremi ve suyu ekleyin karıştırmaya devam edin.  Kaç renk istiyorsanız hamurunuzu o kadar parçaya bölün. Ardından, gıda boyalarını sıvı yağ ile birlikte hamura ilave edin ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Hamur ortada toplanıp tavadan ayrılacak kıvama geldiğinde kullanıma hazırdır. Hazırladığınız hamurları soğumaması için kapalı kaplarda muhafaza etmeniz gerektiğini unutmayın.

2. Oyun Hamuru Tarifi (Pişirilmeden):

  • Malzemeler:
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • ¼ su bardağı tuz
  • Gıda boyası

Yapılışı:

Gıda boyası haricindeki tüm malzemeleri karıştırın ve ardından kaç renk yapmak istiyorsanız o kadar eşit parçaya bölün. Parçalara istediğiniz renkleri ekleyerek tekrar yoğurun ve hamurunuz hazır. Hamurunuzun kurumaması için kapalı kaplarda muhafaza etmeniz gerektiğini unutmayın.

Gıda boyası kullanmak istemezseniz onun yerine bazı renkleri elde etmek için sebze ve meyvelerden yararlanabilirsiniz. Örneğin kahverengi için kahve, sarı renk için zerdeçal, kırmızı renk ve tonları için, vişne suyu gibi… Doğal ürünleri kullanarak elde edemeyeceğiniz renkler olduğunu da unutmayın, örneğin doğada hiç bir yiyecek mavi renkli değildir, sadece maviye yakın mor renkli böğürtlen çeşitleri mevcuttur.

İlk Yayın Tarihi: 16 Şubat 2017 @ 22:09

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0