Raşitizm

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 22 Saniye
Raşitizm

Raşitizm;
Büyümekte olan vücut kemiklerinde kalsiyum mineralinin yerleşmesinin gecikmesi olarak tanımlanır. Kemiğin mineral içeriğinin azalmasıyla karakterizedir. Yalnızca çocuklarda ve büyümekte olan kemiklerde görülür.

Kemiğin mineralizasyonu; kemik dokuya kalsiyum, fosfor gibi elementlerin çökmesi demektir. Mineralizasyon, kemik dokusunun gelişmesi ve sağlamlığı açısından gereklidir. D vitamini ise, bu minerallerin vücutta organizasyonunu sağlar. Raşitizmin en sık nedeni, D vitamini eksikliğidir, ancak kalsiyum ve fosfor -metabolizmasındaki bazı bozukluklara bağlı olmakla da meydana gelebilir.

 

Klinik bulgular

Anneden alınan D vitamini doğum sonrası ilk 2 ayda yeterli olduğundan, ilk aylarda raşitizm nadir görülür. İlk belirtiler, doğumdan 2-3 ay sonra vücudun en hızlı büyüyen bölümü olan baş kemiklerinde gözlenir. Kraniotabes denilen, kafa kemiklerine bastırınca içeri çökme belirtisi ile anlaşılır. Bıngıldak, yaşa göre daha büyük ve yumuşak kenarlıdır.

Çocuklarda Raşitizm Belirtileri

Kaburgalarda, kemik kıkırdak birleşim yerlerinde, genişlemelere bağlı olarak kosta tesbihleri denilen belirti görülür. Göğüste kuş göğüs (Pectus carinatus) veya kunduracı göğüs (Pectus excavatus) görülebilir. Vücut kemik uçlarında, genişlemeler görülebilir. Uzun süren raşitizmlerde, bacak kemiklerindeki eğilmelere bağlı olarak “O” ve “X” bacak görülebilir.

 

Raşitimzden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız

Anne sütü ve inek sütündeki D vitamini yetersiz olduğundan, dışarıdan D vitamini alınmalıdır. D vitamini ve kalsiyum açısından zengin yiyeceklerle beslenmek gereklidir. İnsan vücudunun en büyük D vitamini kaynağı, güneş ışığıdır. Yeterli derecede güneş görmeyen annelerin bebeklerinde, doğum sonrasında yeterli derecede D vitamini deposu oluşmamaktadır. Ayrıca, güneş görmeyen bebeklerde de aynı durum söz konusudur. Güneş ışığı dışındaki D vitamininden zengin kaynaklar, yeşil sebzeler ve karaciğerdir.

Besinlerle aldığımız D vitamini ve kemiğin mineralizasyonunu sağlayan kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi elementlerin bağırsaklarda emilimini bozan Kistik fibroz gibi hastalıklarda da raşitizm gözlenir. Vücutta D vitaminin aktifleşmesini sağlayan, karaciğer ve böbrektir. Kronik böbrek hastalıklı çocuklarda, raşitizm görülür.

Ayrıca, tedavide kullanılan bazı ilaçların, kemik mineralizasyonuna negatif etkisi vardır. Çocuğun havale geçirmesini önleyen ilaçlar, mide asidini azaltıcı ilaçlar, alüminyum içeren ilaçların kemik mineralizasyonunu bozduğu tespit edilmiştir.

Yeni Doğan Bebeklere D Vitamini Takviyesi

Her bebeğe dışarıdan D vitamini takviyesi yapılmalıdır. 38.haftadan önce doğan (preterm) bebeklerde 2. haftadan itibaren günde 800 IU, miadında doğan bebeklere ise 4. haftadan itibaren günde 400 IU D vitamini kullanılmalıdır.

Bu koruyucu önlem, 2 yaşına kadar sürdürülmeli, çocuklar bebeklik yıllarından itibaren yeterli güneş görmeli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.

 

Raşitizm Tedavisi Nasıl Olmalıdır

Raşitizm tedavisinde, çocuğa hekimler tarafından 300.000 veya 600.000 IU’lik D vitamini ilaçları kullanılır. Bir doz, gerekirse 2 haftalık aralarla birkaç doz uygulanır.

Raşitizme sebebiyet veren diğer hastalık ve durumlarda ise, çocuğun rahatsızlığı hekimler tarafından değerlendirilir.

 

 

İlk Yayın Tarihi: 28 Ekim 2013 @ 11:14

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0