Özel Bir Hikaye

Yazar: Uzman Pedagog Zeynep Şimşek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 52 Saniye
Özel Bir Hikaye

Anne hamile olduğunu öğrenir. Aile bireyleri uzun zamandır bu anı beklemektedir, kutlamalar yapılır. 9 ay boyunca bebeğin doğumu için hazırlıklar yapılır ve “o gün” gelir.

Anne doğuma girer, baba ve tüm aile bireyleri heyecanla beklerler. Ne mutlu ki fizyolojik olarak sağlıklı bir bebek dünyaya gelmiştir.

Bebek 4 aylık olduğunda, anne bebeğinde farklılıklar olduğunu gözlemler. Göz takibinin, el hareketlerinin ve tepkilerinin farklı olduğunu hisseder, ne var ki kimseye bunu açıklayamaz…

Aradan 2 ay geçmiştir, bebeğin gelişimi 6 aylık bir bebeğin gelişiminden geride seyrediyordur. Neredeyse ses çıkarmıyordur, duygusal tepkileri belirsiz, bakışları donuk ve kaygılıdır…

O süre zarfında birçok kez doktora gidilir, ama akut hastalık (Soğuk algınlığı, öksürük vb.) takipleri dışında bir değerlendirme yapılmaz.

Anne bebeğindeki farklılığı konusunda babayı ikna etmekte zorlanır. Baba, “her çocukta bireysel farklılıklar olabileceğini, kendi bebeklerinde de bir sorun olmadığını” dile getirir.

Bir süre sonra baba da gözlemlerinde anneyle hemfikir olunca, bebeklerini çocuk doktoruna ve pedagoga götürürler. Uzmanlar gelişim değerlendirmeleri ve bazı tetkikler yapar.

Sonuçlar bebekte gelişim geriliği olduğunu teyit eder. Artık onlar için belirsiz bir yolda bilmedikleri bir yolculuk başlamıştır…

Bu örnekte bahsettiğim erken tanılanabilmiş bir gelişim geriliğidir.

Uzmanların karşılaştığı durum ise genellikle tam tersidir; “Çocuk konuşma yaşına geldiği halde konuşamadığı, basit komutları anlamakta sorun yaşandığı veya duygusunu ifade etmesinde gerilik olduğu” fark edildiğinde yapılan başvurulardır.

Çocuğun 1-2 yaşından daha önceki dönemlerde, bu hikâyede de olduğu gibi doğal gözlemlerle gelişim sürecinden biraz daha haberdar olunursa erken tanılama yapılabilir. Hangi engel türünde olursa olsun, doğru tanı konularak gereken destek, eğitim ve gelişim sürecini başlatmak aile ve çocuk için en doğru davranış olacaktır.

Lütfen biraz daha gözlem, daha fazla farkındalık…

 

İlk Yayın Tarihi: 7 Aralık 2016 @ 18:56

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0