Mavi Bebek Sendromu

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 26 Saniye
Mavi Bebek Sendromu

Mavi bebek olarak adlandırılan mavi bebek sendromu, tıpta cildinde mavi lekeler olan bebekler için kullanılıyor. Yenidoğan bebeklerin normalde pembe olması gereken vücutları mavimsi bir renk alıyor. Bunun sebebi organ, doku veya hücrelerin yeterince oksijen alamaması sonucu akan kanın mavi renk almasıdır.

Mavi bebek hastalığı çoğunlukla 6 aylık olana kadar bebeklerde, nadiren çocuk ve yetişkinlerde de görülebiliyor.

Mavi bebek hastalığının en yaygın sebebi kalpteki dört farklı bozukluğun kandaki oksijen seviyesini azaltmasına sebep olan, kalıtsal bir kalp hastalığı olan Tetragoly of Fallot’tır.

Fazla su tüketilmesi sonucu alınan aşırı nitrit de mavi bebek hastalığına sebep olabilir. Bu aşırı nitrit hemoglobinle tepkimeye girerek tehlikeli derecede methemoglobin oluşmasına neden olur. Methemoglobin, hemoglabin kadar iyi taşınamaz ve bu yüzden oksijen alamayan organ, doku ve hücreler mavi renk alırlar.

Ayrıca, başta havuç, brokoli, lahana ve ıspanak olmak üzere bazı sebzeleri içerisinde bulunan nitritin aşırı alınması durumunda da mavi bebek hastalığı olabilir. Bebekler ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü veya formül mamayla beslenmelidir. Ancak 6 aylık olduktan sonra vücutları bu yiyeceklerin içerisindeki bakteri ve nitrat ile baş edebilecek kadar gelişmiş olur.

Bebeğinizin yiyeceklerden aşırı miktarda nitrat almasını engellemek için nitrat içeren sebzelerin haşlama suyunu mama yaparken kullanmamalısınız. Haşlama sırasında bu sebzelerdeki nitratın büyük bir kısmı haşlama suyuna geçiyor. Bu şekilde önlem alabilirsiniz.

Mavi Bebek Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğan bebeğin kilosunun düşük olması ( Bebek beslenirken çabuk yoruluyor ve bu da iştah kaybına dolayısıyla kilo düşüklüğüne veya kaybına neden oluyor.)

Huzursuzluk
Beslenme ve ağlama sırasında çabuk yorulma
Çomak parmak
Parmak gibi uç noktalar olmak üzere vücudun sık sık morarması
Çocuğun sürekli çömelmesi mavi bebek belirtilerindendir.

Ayrıca dudak çevresi, ağız içi, parmak uçları, tırnak dipleri ve yüz gibi tenin ince olduğu yerlere bakılarak da kolaylıkla tespit edilebilir.

Bazen bebekler doğar doğmaz vücutları mavimsi bir renkte olabilir. Bu bebekler ister dinlenirken ister efor sarf ederken mavimsi renkte oluyorlar. Bazı durumlarda da bebeğin cildi normal pembelikte iken, emzirme, ağlama ve emekleme, yürüme gibi efor sarf ettiği zamanlarda mavimsi renk oluşur.

Bilinç kaybının olduğu morarma ile seyreden bayılma atakları da olabiliyor.

Erken tanı önemli

Bütün hastalıklarda olduğu gibi mavi bebek hastalığında da erken tanı ve tedavi önemlidir. Doğumsal kalp hastalıkların tanısı günümüzde bebek henüz anne karnındayken teşhis edilebiliyor. Böylece bebek doğar doğmaz müdahale edilebiliyor. Kalp hastalığının şiddetine göre bazı durumlarda bebek doğar doğmaz, bazen ilk iki hafta içerisinde bazen de bir yılın ardından açık kalp ameliyatı yapılabiliyor. Anne karnında teşhis konulması erken tanı ve müdahale şansını arttırıyor.

Her bin doğumdan 82’siinde görülen bu mavi bebek hastalığı eğer tedavi edilmezse maalesef ölümle sonuçlanıyor.

İlk Yayın Tarihi: 1 Haziran 2016 @ 14:56

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0