Kolik Bebek ve Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 14 Saniye
Kolik Bebek ve Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri

Bebek sahibi olmak, sizi çok mutlu edecek, hem şaşkına çevirecek, bazen kaygılandıracak bir deneyimdir. Yeni bir ebeveyn olarak, üzerinde düşünmeniz gereken şey, bebeğinizin en temel ihtiyacının önce sevilmek olduğunu hatırlamalısınız. Sonraki ihtiyaçları beslenmek, yıkanmak ve uyumak gibi, yine sizinle doğrudan bağlantılı ihtiyaçlardır.

Her anne baba, bebeği beklerken bazı şeylerin nasıl olacağına dair hayaller kurar. Fakat çok az anne-baba , bebeğin huzursuz, çabuk ağlayan, zor sakinleşen bir bebek olabileceğini düşünür. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaşan anne babalar, panik yaşarlar. Özellikle ilk defa bebek sahibi olan anne babalar bebeklerini nasıl sakinleştirmeleri gerektiğini, kolik bebeği sakinleştirme yöntemlerini bilemezler.

Bebekler ağladığında anne-babaların düşündüğü bir kaç olasılık vardır. ‘karnının aç olabileceği, altını kirletmiş olabileceği, gazının olduğu. Aslında panik, tüm bu ihtiyaçlar giderildiği halde bebek hala ağladığında başlar.

Bebekleri sakinleştirmek konusunda yaptığı araştırmalar ile tanınan Dr. Harvey Karp, zor sakinleştirilebilen bebeklerin sorunlarının belli şeylerden kaynaklandığını söylemektedir.

Ağlamak, bebeğinizin doğarken getirdiği bir reflektstir. Fakat bebeğinizin bazen öylesine sesler mi çıkardığı, yoksa size acilen ihtiyacı olup olmadığı yönünde bir takım sezgileriniz vardır. Bu mesajı hem beyninizle hem vücudunuzla alırsınız. Kalp atışlarınızdaki artma, kan basıncınızdaki yükseklik, avuçlarınızın içinin terlemesiyle, bebeğinizin acı dolu çığlıkları karşısında verdiğiniz tepkilerden birkaçı olabilir.

Bebeğinizi hastaneden ilk eve getirdiğinizde, çıkardığı her ses sizin için sorun olabilecek bir şey gibi görünür. Ağladığı zamanlar ise, eliniz ayağınıza karışabilir, nasıl davranacağınızı şaşırabilirsiniz. Bebeğinizi nasıl sakinleştireceğinizi bilmeyebilirsiniz. Tüm ihtiyaçlarını sizin karşılamanız gereken bir canlı karşınızda durmakta ve siz bazen tüm ihtiyaçlarını karşılamanıza rağmen onun çığlıklar attığını ve kendini sakinleştiremediğini görürsünüz. Bu durum kolik olarak adlandırılır.

Yenidoğanlar, hayatlarının ilk üç ayında, üç basit fakat ayırt edilebilir ses çıkarabilir.

Bunlar;

Sızlanma: Bu ses, bir memnuniyetsizlik hissettiğinde duyduğunuz hafif bir sestir.

Ağlama: bu ses, ihtiyacının acilen karşılanmasını ister ve bu sesin karşısında harekete geçersiniz.

Çığlık atma: Bu ses ise, oldukça yoğun bir sestir ve katlanması zordur.

Bir bebeğin katlanılması en zor çığlıkları bile, acıktığını, uykusunun geldiğini ya da altını ıslattığını gösterebilir. Bu ihtiyaçları karşılandığında ise, çoğunlukla bu ağlamalar son bulur. Fakat tüm bunlar denenmiş, sonuç hala çaresiz kaldığınız çığlıklarsa, bebeğinizin kolik olup olmadığından şüphelenebilirsiniz. Peki kolik bebeği sakinleştirme yöntemleri nelerdir bunlara kolik durumu inceleyerek başlayalım.

İlk Yayın Tarihi: 12 Eylül 2013 @ 21:59

3 “Kolik Bebek ve Bebeği Sakinleştirme Yöntemleri” yorumu;

Bir Kıdemli Anneden İtiraflar · 16 Ağustos 2015 at 15:13

[…] oğlum. Hani derler ya görmemişin oğlu olmuş… işte tam da o havaya girmeye eğilimliydim. Kolik bir bebekti oğlum ve bunu yaşayan tüm anneler neyi kastettiğimi çok iyi anlayacaklardır. […]

Yenidoğanlarda 8 Sağlık Belirtisi · 14 Mayıs 2015 at 22:08

[…] sonra her ebeveyn bebeklerinin nelerden hoşlandığını, gazını nasıl çıkaracaklarını, ağladığında nasıl sakinleştirileceğini öğrenmeye başlar. Fakat “Acaba bebeğim sağlıklı […]

İki Güzel Sayfa | Biri Baba mı dedi / · 9 Ekim 2014 at 09:56

[…] çocuğu olanlar daha doğrusu yeni dönemde çocuğu olanlar bu terime alışıktırlar ” KOLİK […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0