Kawasaki Hastalığı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, miyokardit veya anevrizmanın yırtılması sonucunda ani ölümlerin görülebildiği bir damar iltihabıdır. Hastalık bulaşıcı değildir. Tüm etnik kökenlerde görülmekle birlikte asya kökenli çocuklarda daha sık görülür.

Hastalığın sebebi tam olarak bilinememekle birlikte enfeksiyondan kaynaklandığı düşünülmektedir. Çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Kızıla benzer döküntü, antibiyotikle geçmeyen yüksek ateş, çocuğun boynundaki lenf bezlerinde gözle görülür şişme, dudaklarda çatlama ve gözlerde kızarıklık gibi belirtileri vardır.

Kawasaki hastalığının belirtileri nelerdir?

Kawasaki hastalığı iki aşamada seyreder.

  1. dönem 2 hafta kadar sürer. En net belirti 39 derecenin altına düşürülemeyen ateştir. Gözlerde kızarıklık, kuru ve çatlamış dudaklar, karın, göğüs veya genitallerde kızarık döküntü, boğaz ağrısı ve tahriş de belirtilerin arasındadır.
  2. dönem yaklaşık 2 hafta sonra başlar ve el ve ayaklarda geniş soyulmalar gözlemlenir. Karın ağrısı, kusma, eklem ağrıları ve ishal de görülebilir.

Sıklıkla kış ve ilkbahar mevsimlerinde görülür.

Kawasaki hastalığı aslında tedavi edilebilir, ama tedaviye mümkün olduğunca erken başlamak gerekir. Çünkü tedavi geç kaldıkça vücuda verdiği hasar artar. Bu yüzden hastalığın belirtilerini tanımak çok önemlidir.

Kawasaki Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kawasaki hastalığını teşhis etmek için özel bir test yok maalesef. Benzer belirtilere sahip diğer hastalıklara ait testler yapılarak eleme yapmak mümkün.

Kawasaki hastalığı ile karıştırılan diğer hastalıklar:
Kızıl hastalığı
Steven-Johnson sendromu
Toksik şok sendromu
Kızamık
Juvenil romatoid artrit
ve bazı parazitler nedeniyle oluşan hastalıklar.

5 günden uzun süren yüksek ateş ve 1. dönemdeki belirtilerin en az 4’ünün gözlemlendiği durumlarda Kawasaki hastalığının tanısı konulur.

Kawasaki Hastalığının Tedavisi

Kawasaki hastalığının tedavisi de seyri gibi aşamalıdır. Hastalığın tanısı konulduktan sonra ilk iş ateşi düşürmek ve kalp hasarı riskini ortadan kaldırmaktır. İlk aşamadan sonra ikinci aşamaya geçilir. Bu aşama uzun sürer, yaklaşık 8 haftalık bir tedavi süreci vardır.

Kalp sorunları gelişirse ne yapılır?

Kawasaki hastalığında en korkulan sorunların başında kalıcı kalp hasarları bulunmaktadır. Çoğunlukla kalıcı kalp sorunları görülmemekte ama geçici hasarlar olabilmektedir.

Kawasaki hastalığı bittikten sonra doktorlar düzenli olarak çocukların kalplerini kontrol ederler.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Genel Sağlık

Formül Mama İle Beslenme

Bebek beslenmesinde ilk tercih her zaman anne sütüdür. Ancak anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda bebekler formül mama ile beslenirler. Sizlerden gelen sorular doğrultusunda formül mama ile beslenen bebekler için bazı önemli noktalara değinelim Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0