Havale Geçiren Çocuğa Neler Yapmalı?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
Havale Geçiren Çocuğa Neler Yapmalı?

Havale, özellikle yenidoğan döneminde görülen ateşe bağlı veya ateşsiz bilinç kaybı ile birlikte gelişen kasılmalardır. Anne ve babaların en büyük kabuslarından birisidir havale.

Her 25 çocuktan birisi en az 1 defa havale geçirir ve bu çocukların 3/1’inde havale tekrarlanır. Havale ne kadar küçük yaşta yaşanmışsa, tekrarlama ihtimali o kadar yüksek olur. Erkek çocuklarında kız çocuklara göre daha çok görülür. 

Ateşin hızla yükselmesiyle başlar havale nöbeti. Çocuğun bilinci kapanır, bedeni kasılabilir ya da gevşeyebilir ve çoğunlukla kaslarda ani kasılmalar gözlemlenir. Çocuğun gözleri sabit bir noktaya odaklanır. Çenesi kilitlenir ve ağızdan salya akar. Bu kasılmalar yaklaşık 1 dakika içerisinde kesilir ve çocuk uykuya dalar. Bu nöbetler en fazla 15 dakika sürer. Ebeveynler  çocuklarını böyle zor bir durumda görmesi ve elinden bir şey gelmemesi çok zor bir durumdur ancak soğukkanlılıklarını korumaları ve uygun müdahaleyi yapmaları gerekir.

Havale geçiren çocuğa nasıl müdahale edilir?

En önemlisi sakin kalmaktır. Havale çoğunlukla 1-2 dakika içerisinde geçer. 

Çocuğu sert bir zemine yan olarak yatırın.

Ağzına, dilini ısırmaması için, katlanmış bir mendil sıkıştırın. Kaşık gibi sert cisimler kullanmayın.

Çocuğun boynunda kolye, sıkı kıyafet vs. varsa gevşetin.

Nöbet süresini not etmeyi unutmayın.

Çocuğun kol ve bacaklarını tutmaya çalışmayın, etrafında çocuğa zarar verebilecek cisimler varsa uzaklaştırın.

Çocuğun ateşini düşürmek için uğraşmalısınız. Bunun için öncelikle kıyafetlerini çıkarın, ne kadar üşüse de üzerini örtmemelisiniz ve oda ısısını çok yükseltmemelisiniz. Çocuğu kesinlikle soğuk suya sokmamalısınız. Vücudunu koltuk altlarını ılık bezlerle silebilirsiniz. Ateşi düşüremiyorsanız, saçlarını ıslatmadan ılık su ile duş aldırabilirsiniz.

Ayrıca vakit kaybetmeden ambulans çağırmalısınız veya çocuğun nöbeti durmuşsa doktora başvurmalısınız.

Havale çocukta kalıcı hasar bırakır mı?

Ebeveynler için çok korkutucu olsa da, havale çocukta kalıcı hasara sebep olmaz. Çocuk havale sırasında düşüp veya bir yere çarpıp kendini yaralayabilir veya soluk borusuna kaçan yemek vb. cisimler solunum yollarını tıkayabilir. Bu sorunların yaşanmaması için ebeveynlerin soğukkanlı şekilde çocuklarına müdahale etmeleri gereklidir.

Nöbetler çok uzayıp çocuğun solunum sistemini veya dolaşım sistemini etkilemedikçe beyin hasarları oluşmaz.

Havale epilepsi hastalığına sebep olur mu?

Ateşe bağlı havalelerde 5 yaş öncesinde %2, 15 yaş öncesinde ise %5.5 epilepsi olma ihtimali vardır. Ancak bunun için nöbetin 15-20 dakikadan uzun sürmesi, birinci derece akrabalarda epilepsi öyküsünün olması ve beyinde veya sinir sisteminde anormallik veya gelişme geriliği olması gerekir. 

İlk Yayın Tarihi: 1 Şubat 2017 @ 21:41

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0