Down Sendromlu Çocukların Gelişim Takibi Nasıl Yapılmalı?

Yazar: Çocuk Glş. Uzm. ve Aile Dnş. Emine Ergün -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 48 Saniye
Down Sendromlu Çocukların Gelişim Takibi Nasıl Yapılmalı?

Down sendromlu çocukların doğumdan itibaren gelişim takibinde olması önemlidir. Tüm gelişim alanlarında düzenli takip altında olan çocuklarda, daha sistemli ilerlemeler sağlanması mümkün olabilmektedir.

Down sendromu, doğum öncesi tanılanabilen nadir durumlardan biri olduğu için, doğum sonrasında zaman kaybetmeden gelişimsel destek almak önem taşımaktadır.

Bu gelişim desteği içinde şu noktalar olmalıdır:

  • Düzenli olarak çocuk gelişimi uzmanı tarafından takip altında olması,
  • Düzenli aralıklarla gelişim testlerinin uygulanması,
  • Gerekli olduğu ve çocuk hazır olduğu zamanda özel eğitim desteğinin başlaması,
  • Çocuk için uygun olan zamanda gelişimsel hazırbulunuşluğu da varsa konuşma terapisi desteğinin başlaması,
  • Okul öncesi dönem ve ilkokul döneminde akademik olarak destek eğitimlerin verilmesi.

Tüm bu gelişim takibi ve destek eğitimler sırasında, ailenin desteği ve işbirliği de çok değerlidir. Aile de çocuğunun gelişim sürecini yakından takip etmeli ve gerekli durumlarda destek alacağı farklı uzmanlara da gitmelidir.

Down sendromlu çocukların gelişim sürecinde konuşma terapisi önemli bir yer tutmaktadır. Down sendromlu çocukların dilleri diğer çocuklara göre daha büyük olduğu için, bu durum onların dil ve konuşma gelişimini etkilemektedir. 

Gelişimsel olarak konuşma terapisine uygun oldukları zamanda, hem kelime hazineleri geliştirmek, hem de var olan artikülasyon problemini azaltmak amacıyla konuşma terapisi desteğine başlanabilir. Konuşma terapisi desteğinin ne kadar süreceği çocuğun gelişimsel düzeyine göre değişebilir.

Özel eğitim destek programı da uzun soluklu olarak devam etmektedir. Bu destek programında, çocuklara hem kavram öğretimi hem de akademik beceri öğretimi yapılmaktadır. 

Okul öncesi kavramlar, renkler, şekiller, rakamlar, temel matematik becerileri, okuma yazma becerileri gibi pek çok alanda çalışmalar yapılmaktadır.

Down sendromlu çocuklarda hipotonik olma durumu da sıklıkla gözlendiği için, özellikle küçük yaşlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon desteği de önem taşımaktadır. 

İlk Yayın Tarihi: 20 Mart 2017 @ 23:37

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0