Doğum Sırasında Oluşabilecek Yaralanmalar

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 37 Saniye
Doğum Sırasında Oluşabilecek Yaralanmalar

Doğumdan sonra bebeğinin tırnağının ucuna kadar bakıp, bir sorun olup olmadığını kontrol etmeyen ebeveyn yoktur herhalde. Bu son derece normal bir davranıştır, ebeveynlerin en büyük korkusu bebeklerine zarar gelmesidir elbette.

Peki, doğum sırasında ne kadar dikkat edilse ve özenli olunsa da, her 1000 bebekten yaklaşık 5 tanesinde doğum yaralanmaları olabileceğini biliyor muydunuz? Ebeveynlerin doğumdan sonra endişelenmemeleri, oluşabilecek sorunlara karşı hazırlıklı olmaları için doğum yaralanmaları hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Çünkü özellikle annenin üzüntü ve sıkıntısını bebeği hisseder, annenin sütü azalabilir ve hatta kesilebilir.

Doğum yaralanması, bebeğin doğum sırasında rahimden çıkarken veya çıkarılırken oluşabilecek zedelenme ve yaralanmalardır. Bazı durumlar doğum yaralanmalarının riskini arttırır. Bunlar, prematüre doğum, normalden büyük bebek, bebeğin anormal konumu, rahmin küçük olması, annenin kemiklerinin dar olması, bebeğin ters gelmesi durumlarıdır.

Bebeklerin doğum sırasında alabileceği bazı yaralanmalar şunlardır;

Forseps adı verilen, normal bir şekilde doğum kanalında ilerleyemeyen bebeği çekip çıkarmaya yarayan ve uçları kaşık şeklinde olan bir aygıt, doğum yaralanmasına sebep olabilir. Forseps genellikle bebeğin başında hafif yaralanmalar yapabilir. Forseps daha çok bebeğin veya annenin hayati tehlikesi olduğu durumlarda kullanılır.

Bir başka teknik olan vakumla bebeğin çekilmesi yöntemi, bebek henüz anne karnındayken, bebeğin başına metal veya silikon bir başlık yapıştırılarak emme şeklinde çekilmesidir. Yeni yöntemlerle gereğinden fazla emme yapılması önlenerek bebeğin yara almasının önüne geçilebilmektedir.

Başın şişmesi (caput succedaneum), kafa derisi dokularının şişmesi şeklinde görülen bir doğum yaralanmasıdır. Bebeğin sert vajinal kanaldan geçerken başının aşırı basınca maruz kalması sonucu oluşabilir. Bebeğin yüzünde şişme, renk değiştirme ve yamulma görülebilir. Bu sorunlar çoğunlukla birkaç gün içinde düzelir.

Kafatasında kan birikmesi (cephal-haematoma), kafatası derisi altında kan toplanması şeklinde görülen bir doğum yaralanmasıdır. Yavaş yavaş kanama sonrasında ortaya çıkar. Bu şişlikler doğumdan sonra, birkaç saat geçene kadar fark edilemez. Bu sorun 2 hafta ile 3 ay arasında çoğunlukla kendiliğinden geçer, tedavi gerektirmez. Fakat kafatası kemiği kırığı ile birlikte görülebileceğinden dikkat edilmesi gerekir.

Köprücük kemiği (clavicle) kırılması doğum yaralanmalarından bir diğeridir. Annenin bebeğini rahminden itmesi ve bebeğin dışarı çıkması sırasında, özellikle makat gelişi doğumlarda, yani bebeğin ters gelmesi durumunda, bebeğin omuzunu kavrayabilmenin mümkün olmadığı durumda rastlanan kemik zedelenmelerinden birisidir. Köprücük kemiği kırılması durumunda bebek kırılan taraftaki kolunu oynatamaz. Ayrıca bebek, doğumdan sonra hekimlerin kontrol ettiği reflekslerden birisi olan moro refleksine düzgün yanıt vermez. Köprücük kemiği kırıkları tamamen iyileşir.

Burun kemiğinin kırılması az rastlanan bir doğum yaralanmasıdır. Bebek emzirme esnasında zorlanır ve burnundan solumakta zorluk çeker. Burnun görünümü asimetrik ve düzdür. Cerrahi müdahale gerekebilir.

Yüz siniri felci genellikle bebek rahimde iken, ana rahminden güçlükle itilirken ya da forsepsle doğum sırasında yüz siniri üzerine uygulanan basınç nedeniyle oluşan bir doğum yaralanmasıdır. Bebek ağladığında yüzünün felçli tarafı hareket etmez ve ağız bir tarafa doğru çekilmiş durumda olur. Felçli taraftaki göz kapanmaz, ağız köşesi aşağıya sarkık olur. Eğer neden basınç ise iyileşme kısa sürede olur, iz kalmaz. Fakat felç devam ediyorsa, sinir liflerinin mikrocerrahi müdahalesiyle onarılması gerekir.

Tortikolis, doğum sırasında boynun yan kasının çekilmesi ya da hasar görmesi sonucu oluşan bir doğum yaralanmasıdır. Fizik tedavi ile 2-3 ay içerisinde düzeltilebilen tortikolis, doğumdan sonraki ilk 2 haftada bir belirti göstermez.

İlk Yayın Tarihi: 24 Mayıs 2017 @ 19:49

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0