Çocuklarda Hareket Bozuklukları

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 4 Saniye
Çocuklarda Hareket Bozuklukları

İstemsiz ve amaçsız bir hareketin sürekli tekrar edilmesine hareket bozukluğu adı verilir. Bu istemsiz hareketler kol, bacak, kafa, göz gibi vücudun herhangi bir yerinde gerçekleşebilir. Hareket bozukluklarının bir çok sebebi olabilir.

Çocuklarda görülen istemsiz hareketlerin en yaygın sebepleri;

  • Serebral palsi, 
  • Kernikterus  (karaciğer tarafından üretilen bir pigment olan bilirubin neden olur)
  • Hipoksi ( Doğum sırasında yetersiz oksijen)

Çocuklarda Hareket Bozuklukları Nasıl Tespit Edilir?

Çocuğunuzda şüpheli olarak gördüğünüz hareketi hangi zaman aralıklarında yaptığını kaydetmeniz ve doktorunuza belirtmeniz önemlidir. Eğer başarabilirsiniz çocuğunuz hareketi yaparken videoya çekebilir ve doktorunuza gösterebilirsiniz. Böylece doktorunuz çocuğunuzun yaptığı hareketin gelişiminin normal bir parçası mı olduğunu ya da stres veya bir hastalığa bağlı olarak mı gerçekleştiğini daha kolay tespit edebilir. Doktorunuz gerekli durumlarda başka testler de isteyebilir.

Çocuklarda Hareket Bozukluklarının Tedavisi Nasıl Olur?

Doktorunuz hareket bozukluğunun nedenini öğrendikten sonra tedaviye başlayabilir. Eğer hareket bozukluğunun sebebi bir hastalık ise hastalık tedavi edilerek çocuğun hareketlerini düzeltmesi için fizik tedavi uzmanı yardımı alınır. Sebep stresten kaynaklanıyorsa, stres faktörü ortadan kaldırılır ve çocuk yeterince büyükse bir çocuk psikiyatristi ile çalışılarak çocuğun stresi ile baş etmeyi öğrenmesi hedeflenir. 

Çocuklarda Hareket Bozuklukları Çeşitleri

  • Tikler

Tikler çocukluk çağında en sık karşılaşılan hareket bozukluklarıdır. 

Öksürme, boğazı temizleme, başı silkme, omuz silkme, zıplama, göz kırpma, yüz buruşturma, homurdanma gibi bir çok tik hızlı ve istemsiz şekilde tekrarlanabilir.

Çocuk üzgün, kaygılı, korkmuş, öfkeli, heyecanlı olduğunda tiklerin şiddeti artarken, gevşemiş olduğunda veya dikkatini bir aktivite üzerinde yoğunlaştırdığında tiklerde seyrelme görülür. Çocukta hem motor yani hareketlerle hem de vokal yani seslerle tikler mevcutsa buna Tourette Sendromu ismi verilir.

Tikler çoğunlukla bir yıldan kısa sürerler fakat bazı durumlarda kronik vakalarda birkaç yıl ve hatta daha uzun süre de devam edebilirler. 

  • Stereotipik Hareketler

Stereotipik hareketler tekrarlayıcı ve ritmiktir. Vücudu sallama, kafayı çarpma, boynu döndürme sık görülen hareketler arasındadır. Çocuklar bu hareketlere çoğunlukla yaşamlarının ilk yılında başlarlar ve 3 yaşına gelmeden bırakırlar. 

Stereotipik hareketler normal gelişimin bir parçası olabilir ya da otizm gibi altta yatan başka bir hastalık olabilir. Tedavi için tekrar eden hareket yerine toplum arasında daha kabul gören başka bir hareketi yerleştirmek kullanılabilir. Ayrıca egzersiz ve ilaç da başka tedavi yöntemleri arasındadır.

İlk Yayın Tarihi: 16 Ocak 2017 @ 19:52

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Altıncı Hastalığa Dikkat!

Roseola infantum diğer adıyla altıncı hastalık yüksek ateş ve huysuzluk gibi belirtileri nedeniyle, çoğunlukla diş çıkarma ile karıştırılan bir hastalıktır. Altıncı hastalık çoğunlukla 3 ay ile 3 yaş arası bebeklerde görüleblilir, 6 ay ila 1 Devamını oku…

Genel Sağlık

Öksürük

Öksürük nedenleri nelerdir? Öksürükte tanıya yardımcı ipuçları Çocuğunuz ara sıra da olsa öksürüyorsa bu konuya eğilip nedenlerini araştırmalısınız. Bazen yiyip içtikleri şeylerden kaynaklanan öksürmeler yaşanabilir, bazen ise herhangi bir hastalığın habercisi olan öksürükler belirebilir. Öksürük, Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Damak ve Diş Kaşıntısı ve Diş Çıkarma Dönemi

Dünyaya gözlerini açan bebekler, genelde doğumlarının üçüncü ayından ellerini ağızlarına götürmeye ve zaman zaman salya akıtmaya başlarlar. Bu dönem bebekler için olduğu kadar ebeveynler için de sıkıntılı bir süreçtir. Bu dönemde ailelerin hekimlerine sordukları en Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0