Çocuğunuzun Ana Dişi Kaza Sonucu Yerinden Çıkarsa Yapmanız Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 36 Saniye
Çocuğunuzun Ana Dişi Kaza Sonucu Yerinden Çıkarsa Yapmanız Gerekenler

Kemerburgaz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nüket Sandallı, “Kaza neticesi çocuğunuzun ana dişleri yerinden fırlarsa, en geç 1 saat içinde, dişi soğuk sütün içine koyarak, diş doktoruna gidilmeli. Bu şekilde diş yerine tekrardan oturtularak kurtarılabilir” dedi.

Prof. Dr. Sandallı “Diş kazaları çocukların yeni yürümeye başladığı 2-4 yaşları arası ve okula yeni başladığı 8-10 yaş arası çocuklarda görülüyor. Daha ziyade üst ön dişlerde görülür ve dişlerin kaybıyla sonuçlanabilecek mühim neticeler meydana çıkar. Diş yaralanmaları en çok düşme, oyun kazaları, spor aktiviteleri gibi hallerde meydana çıkabilir. Tüm diş yaralanmaları mühimdir aslında zira aileler dudakta, diş etinde, yüzde rastgele bir yaralanma, kanama olmadığı vakit yaralanmayı önemsemezler ve diş doktoruna yönelmezler ama kolay bir diş kırığında bile kırık yüzeyinin 1 mm karesinde aşağı yukarı 20 ile 40 bin seviyesinde dış ortama açılan milimetrik kanalcıklar vardır. Bu kanalcıklar vasıtası ile tükürükteki bakteriler, sıcak soğuk etkileri, birtakım yiyecek içeceklerdeki kimyasallar bu kanalcıklardan sızarak, dişin canlı kısmına ulaşır ve diş hastalanıp rengi kararmaya başlar. Bu amaçla nasıl olsa ufak bir dış kırığı şeklindeki yaklaşım ile çocuk dişini kaybedebilir.” diyerek ekledi.

Prof. Dr. Sandallı, “Diş kaza neticesi tümü ile fırladıysa yapılacak şey çok mühim. Bir kere vakit etkeni çok mühim ve dişin hangi koşullarda diş doktoruna götürüleceği çok mühim. Ne yazık ki aileler ve okul yönetimleri de bunu bilmiyor ve doğru olmayan bir ortamda örneğin kağıda sararak ya da derhal değil, bir gün bekleyerek getiriyorlar. Öyle bulunduğu vakit ne yazık ki o dişi yerine yerleştiremiyoruz. Yerleştirsek de başarılı olamıyoruz.”

“Yapılması gereken şudur düşen dişi en geç bir saat içinde, soğuk bir sütün içine koyarak, çocuk ile beraber çocuk diş doktoruna gitmek gereklidir. Daha evvel dişin kökünden tutmadan, kronundan yani beyaz üst kısmından tutarak yavaş akan bir suyun altına tutup sütün içine öyle koymalıyız. Daha da doğru olan yaklaşım ise şudur, dişi düştüğü yere tekrardan yerleştirerek ve bir pamuğu birkaç kere katlayıp sertleştirdikten sonra çocuğa dişi ısırtarak getirmek daha doğrudur ama aileler bunu fazlalıkla gerçekleştirmek istemezler.”

“Süt dişleri de yerinden fırlayabilir ama süt dişlerini yerlerine katiyen tekrardan yerleştirmiyoruz. O aralığı koruyacak diğer önlemler alıyoruz zira tekrardan yerleştirme esnasında meydana gelen enflamasyon kalıcı dişlere zarar verebiliyor.”

Prof. Dr. Sandallı ayrıca, ebeveynlerin çok ciddi bir yaralanma gibi görmedikleri için diş kırıklarını ihmal ettiklerini, ancak olumsuz etkilerin diş üzerinde zamanla ortaya çıktığını belirtti: “Diş giderek cansızlaşır ve bundan sonra öyle bir hal alır ki günümüz imkanlarımız ile bile kararmayı önleyemeyiz. Dişi kronlamak gibi çocuğun yaşına ideal olmayan önlemlere başvurmak gerekiyor. Çünkü dişin görünen evresinde zarar oluşturmayan bir kuvvet kökünde zarar oluşturmuş olabilir, bunun radyografi ile belirleme edilmesi gerekir. Dişin kırık parçası ile de gelebilir hastalar, bu çok doğru bir tedbir. Eğer bir parça kırılmışsa ve onu bulabilmişlerse onunla beraber gelmeleri gerekir. Gerçekten çok güzel malzemeler var günümüzde ve diş doktoru o kırık parçayı dişe tekrardan yapıştırır ve çok kusursuz bir estetik sağlamış olur. Eğer kırık parça bulunamazsa tekrar elimizdeki çok iyi malzemelerle o kırık bölgeyi restore edebiliriz.”

 

İlk Yayın Tarihi: 25 Nisan 2017 @ 03:08

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0