Biberon Çürüğü Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 36 Saniye
Biberon Çürüğü Nedir?

Bebeklerde bazen ilk süt dişleri çıktıktan sonra, dişlerinde kahverengi lekeler oluşur veya bu dişler kırılır. Bu kahverengi lekeler çürüklerdir ve kırılmanın sebebi de biberon çürüğü adı verilen bu durumdur.

Biberon çürüğü 6. aydan sonra süt dişlerin çıkması ile başlar. Bebekler, özellikle gece beslenmelerinden sonra uykuya dalmak için biberon kullanmak isterler. Gece boyunca bebeğin ağzında kalan biberon sebebiyle ağız içinde biriken süt, bebeğin dişlerinde kalıntı yapar ve bu de çürüğe neden olur. Uyku sırasında tükürük salgısı daha az salgılanır bu yüzden dişler temizlenemez ve ağız içinde biriken mikroplar asit salgılayarak çürük oluşmasına hızlandırırlar.

Bazen ebeveynler, bebekleri daha çok sevsin diye sütlerinin içine şeker, bal veya pekmez katabiliyorlar, bu gibi eklemeler çürük oluşumuna sebebiyet verebilir. Bunlar katılmasa bile sütün içerisinde doğal olarak bulunan laktoz tek başına çürük yapabilir.

Biberon çürüklerinin zararları nedir?

Biberon çürüğü olan dişin kökünde bulunan sinirlere ulaşan mikroplar iltihaplanmaya sebep olur. Bu iltihaplanma ve ağrılar, çocuğun huzursuzlanmasına, uyku ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur.

Bu enfeksiyonun uzun süre devam etmesi, süt dişlerinin altında gelişmekte olan diş tomurcuklarına zarar verebilir. Bu da ileride çocuğun kalıcı dişlerinde renk ve şekil bozukluklarına neden olabilir.

Çocuk henüz çok küçük yaşında cerrahi müdahale geçirmek zorunda kalabilir. Kanal tedavisi, diş çektirme gibi… Bu hem çocuk hem de hekim için oldukça zordur.

Dişlerin çekilmesi durumunda çocuğun konuşmasında bozukluklar meydana gelebilir.

Tüm bu yaşananlar çocuğun psikolojisini etkileyebilir.

Biberon çürükleri neden hızlı yayılır?

Dişleri koruyan mine tabakası küçük çocuklarda zayıftır. Dişlerin temizliği yeterince yapılmadığında, bu durum çürüğe sebep olur. Ebeveynler henüz dişlerin çürüdüğünün farkına varmadan çürükler yayılmaya başlayabilir.

Bebeğim biberon kullanmadığı halde biberon çürüğü var!

Bebeğiniz biberonla beslenmemesine rağmen çürükleri olabilir. Çürüklere sebep olan biberon değil, verdiğiniz gıdalar ve bu gıdalara çocuğunuzun dişlerinin maruz kaldığı süredir. Bebeklerin dişlerinin düzenli olarak temizlenmemesi, geceleri annesini emdikten sonra temizlenmeden uyuya kalması da çürüklere neden olur.

Biberon çürükleri nasıl önlenebilir?

Çocuğunuzun geceleri biberonla uyumasına engel olmalısınız.

Sütüne bal, şeker, pekmez gibi tatlandırıcılar eklememelisiniz.

Çoğunlukla, anneler henüz çok küçük, erken diyerek diş temizliğini aksatabilirler. Bu da biberon çürüklerine neden olur. Çocuğunuzun ilk dişleri çıktıktan sonra her beslenmesinde, dişlerini nemli temiz bir bez veya yumuşak bir diş fırçasıyla temizlemelisiniz.

Ara öğünlerin ardından çocuğun dişlerini temizlemesi için biberonla su içirmelisiniz.

Çocukların eline oyalanması için verilen işlenmiş, şekerli, karbonhidrat ağırlıklı gıdalar yerine, lifli besinleri sebze veya meyveleri tercih etmelisiniz.

Çocukların yaklaşık 4 yaşlarına kadar tükürme refleksleri tam olarak gelişmez. Bu yüzden dişlerini diş macunsuz veya pedodontri uzmanının önereceği fluorid içermeyen bir diş macunu ile temizlemelisiniz. İlkokul çağına kadar diş temizliği ebeveynlerin kontrolünde olmalıdır. Kullandığınız diş fırçası mümkün olduğunca küçük ve yumuşak olmalıdır, sık sık yenilenmelidir.

Biberon çürükleri nasıl tedavi edilir?

Biberon çürüklerinin tedavisi diş hekimleri tarafından yapılabilir. Fakat çocuğun yaşı sebebiyle oldukça zordur. Tedavi genellikle anne ve babanın kucağında gerçekleştirilir. Oldukça hızlı ve acısız yapılmaya çalışılır. Fakat çocuk korkuyorsa ve hekim çalışamıyorsa, genel anestezi yapmak gerekebilir.

İlk Yayın Tarihi: 25 Mayıs 2016 @ 16:33

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0