Bebeklerin Ek Gıdalara Geçiş Döneminde 3 Gün Bekleme Kuralı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 44 Saniye
Bebeklerin Ek Gıdalara Geçiş Döneminde 3 Gün Bekleme Kuralı

Ek gıdaya geçiş döneminde aslında dikkat edilmesi gereken en önemli kural, adı üzerine bu besinlerin ek gıda olduğudur. Yani bebeğiniz zaten anne sütü veya formül mama ile karnını doyuruyor. Ek gıdaları yalnızca, bebeğin bu besinlere alışması, deneyimlemesi ve ek gıda olması amacıyla veriyorsunuz. Bu yüzden bebeğin ek gıdaları doyurucu olacak şekilde değil 3 bebek kaşığı kadar alması yeterlidir. Bu bilginin ışığında dikkat etmeniz gereken bir diğer kural da 3 gün kuralıdır.

3 Gün Bekleme Kuralı Nedir?

3 gün bekleme kuralı bebeğinizin katı gıdalara başladığı dönemlerde, yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon gösterme olasılığı sebebiyle, hangi yiyecekten kaynaklandığını anlayabilmek için önemli bir kuraldır.

Bu kuralı uygulayarak, bebeğinizi 3 gün boyunca gözlemleyebilir, böylece verdiğiniz gıdanın bebeğiniz üzerinde her hangi bir olumsuz etkisi var mı gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu kural sayesinde bebeğinizin hangi gıdaları sevip sevmediğini kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Böylece bebeğinize uygun olan beslenme programını en iyi şekilde ayarlayabilirsiniz.

3 Gün Bekleme Kuralı Nasıl Uygulanır?

Yeni bir gıda ile tanışan bebeğinizi, diğer gıdalarla tanıştırmadan önce 3 gün beklemelisiniz. Bunu yaparken bebeğinizi anne sütüyle veya formül mamayla doyurduğunuzu, bu yüzden zaten bebeğin karnının tok olduğunu ve bu ek gıdalardan yalnızca birkaç kaşık yemek isteyeceğini unutmamalısınız. Yani örneğin bebeğinize buharda haşladığınız kabakları püre haline getirdiniz ve üzerine az miktarda zeytinyağı gezdirerek verdiniz ve bebeğiniz yalnızca bir iki kaşık yedi bu kabağı sevmediği anlamına gelmez.

Bebeğinizi 3 gün boyunca gözlemlerken verdiğiniz gıdanın bebeğinizin vücudunda kızarıklıklara veya kabartılara, gaz sancısına, mide ağrısına, kusmaya, ishale vb. sebep olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Eğer bu bulgulardan bir yada bir kaçını gözlemlerseniz verdiğiniz gıdayı kesmelisiniz. 3 hafta kadar sonra aynı gıdadan az miktarda vererek sonucu gözlemlemeli, eğer hala aynı bulguları gözlemliyorsanız bu gıdayı menünüzden çıkarmalısınız.

3 gün bekleme kuralı aynı zamanda bebeğinizin yiyecekleri tanıması ve tatlarını ayırt edebilmeyi öğrenmesi açısından da önemlidir. 3 gün bekleme kuralıyla birlikte siz de bebeğinizin hangi gıdaya nasıl tepki verdiğini öğrenerek besinleri gruplara ayırabilirsiniz. Böylece bebeğinize hangi gıdaları birlikte veya ayrı ayrı vermeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

3 Gün Bekleme Kuralını Ne Zamana Kadar Uygulamalıyım?

3 gün bekleme kuralını bebeğinizin beslenme alışkanlığı oturana kadar uygulamanız ve dikkat etmeniz gerekiyor. Zaten bir süre sonra bebeğinizin hangi besinlere nasıl tepkiler verdiğini gözlemleyerek besinleri bir arada vermeye başlayacaksınız yine de. Yalnızca yeni bir gıda denerken bu kuralı unutmamalısınız.

6 aylıktan bebek 9-10 aylık olana kadar titizlikle uygulanması gerekir 3 gün bekleme kuralının. Fakat ailenizde alerjik yapılı bireyler varsa, 3 gün bekleme kuralını bebeğiniz 12 aylık olana kadar tedbir olması açısından uygulamanızda fayda var. Oluşabilecek her hangi bir alerjik reaksiyonda doktorunuza danışarak devam etmeniz önemli.

Verdiğim Besinlerin Bebeğimde Alerji Yaptığını Nasıl Anlarım?

Bebeğinize yeni bir gıda verdiğinizde bu hemen bir etkiye sebep olabileceği gibi etkisi birkaç gün içerisinde de ortaya çıkabilir.

Bebeğinizde oluşabilecek alerjik tepkiler ise, deride kızarıklık veya kabarıklık, hazımsızlık, gaz sancısı, kusma, ishal, huzursuzluk, mide ağrısı gibi belirtilerdir. Bu belirtilerden bir veya bir kaçını gözlemlediğinizde verdiğiniz gıdayı bırakmanız gerekir.

Bir süre başka gıdalar denedikten sonra, yaklaşık 3 hafta kadar sonra alerjik reaksiyon gözlemlediğiniz gıdadan az miktarda bebeğinize verebilirsiniz. Fakat bebeğinizde tekrar aynı belirtileri gözlemlerseniz bu gıdayı menünüzden çıkarmanız gerekir.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0