Bebeklere 1 Yaşından Önce Verilmemesi Gereken Besinler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 14 Saniye
Bebeklere 1 Yaşından Önce Verilmemesi Gereken Besinler

Şüphesiz bebekler için en önemli ve temel besin kaynağı anne sütüdür. Bu sebeple bebeklere ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü verilmesi tavsiye edilir. 6. aydan sonra bebekler ek gıdalarla tanıştırılır. Bebekler katı gıdaya geçerken 3 gün bekleme kuralını aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Bununla birlikte bebeklerin 1yaşına gelene kadar yememesi gereken besinler vardır. Bu besinleri maddeler halinde açıklayacağız…

Bal
Bal kolostridyum botalium isimli bir bakteri üreten sporlar barındırır. Bu bakteri bebeklerde botulizm adı verilen bir zehirlenmeye neden olabilir. Botilizm nadir görülen bir zehirlenmedir ancak, bebeklerin sinir sitemini etkileyerek ölüme kadar yol açabilir. Bebeğinize bal verdiyseniz ve aşağıdaki belirtileri gözlemliyorsanız derhal doktora göstermelisiniz:

Bebeğin kol, bacak ve başında gevşeklik,
Bebeğin beslenememesi, emememesi,
Düzelmeyen kabızlık,
Kas zayıflamasının sebep olduğu cansız ve güçsüz ağlama,
Bebeğin yorgun ve güçsüz olması.

Botulizm sporları aynı zamanda iyi pişirilmemiş gıdalarda da görülebilir. Bu yüzden bebeğinize verdiğiniz besinleri iyice pişirdiğinizden emin olmalısınız.

Yumurta akı

Yumurtanın faydaları saymakla bitmez. Bu yüzden bebeklerin menüsünde hiçbir zaman eksik olmaz. Ancak 1 yaşından önce bebeğe yumurta vermek alerjiye sebep olabilir. Bu yüzden yumurtanın sarısını az miktarda deneyebilirsiniz ama akını 1 yaşından önce vermemelisiniz. Eğer bebeğinizin yumurtanın sarısına da alerjisi varsa yine de üzülmemelisiniz. Zira 2 yaşından sonra çocuklar daha az besine alerjik reaksiyon gösterir. Doktorunuza danışarak yumurta vermeyi tekrar deneyebilirsiniz.

İnek sütü

İnek sütü bazı açılardan bebeklerin beslenmesi için yetersizken bazı açılardan da aşırı fazladır. Şöyle ki inek sütünde bulunan çok miktarda protein, sodyum, potasyum ve klor bebeğe fazla gelir ve böbreklerinin zorlanmasına neden olur. Ancak inek sütü Demir ve C vitamini açısından da yetersizdir. Bu da bebeğin bağırsaklarında kanamalara ve demir eksikliği anemisine yani kansızlığa sebep olur.

Çikolata ve kakaolu Gıdalar

1 yaşına kadar bebekler için kakao içeren besinler alerjiktir.

Fıstık

Fıstık 2 yaşına kadar bebeklere asla verilmemelidir. Fıstık alerjisi ölümcül sonuçlara sebep olur. Bebeğin soy ağacında alerji geçmişi varsa, fıstık gibi alerjik besinlere daha temkinli yaklaşılmalıdır.

 Kepek Ekmeği

Kepek ekmeği vücutta demir kullanımını azaltır, bu yüzden 1 yaşına kadar bebeklere önerilmez.

Narenciye

Portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciyeler aşırı miktarda asit içerir. Bu bebekte pişiğe ve gazlanmaya sebep olur. Gaz veya pişik görülmese bile bu asit bebeğin midesine zarar verir.

Patlıcan

Patlıcanın vitamin ve mineral değeri düşüktür ve nikotin içerir. Bu yüzden 1 yaşına kadar bebeklere önerilmez.

Şeker

Şekerin hiçbir besleyici özelliği yoktur. Dilerseniz, Şeker Tüketiminin Çocuk Sağlığına Etkisi ve Tuzun ve Şekerin Bebek Beslenmesindeki Yeri makalelerimizde ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Çay, Kahve, Asitli İçecekler

Bu içeceklerin hiçbir besleyici etkisi yoktur. Ayrıca kafein içerirler. Bu yüzden hem bebek hem de çocukların beslenmesinde bu tip içecekler kullanılmamalıdır.

Domates, Kivi, Çilek

Bu 3 besinin alerji yapma ihtimali yüksektir. Domates ayrıca mevsimi dışında bebeklere verilmemelidir.

Şarküteri Ürünleri

Salam, sosis, sucuk gibi pişmemiş etler zehirlenmeye sebep olabilir. Bu besinlerin hiçbir besleyici özelliği yoktur ve GDO içerirler. Ayda bir defa bile tüketmek çocukluk dönemi kanser riskini arttırır. Şarküteri ürünlerini 1 yaşından sonra da çocuklarınıza yedirmemelisiniz.

Balık

Balık oldukça faydalı bir üründür. Ancak ülkemizde bebekler ihtiyaçları olandan çok daha az miktarda balık tüketiyorlar. Bununla birlikte balık yağı anneler tarafından oldukça rağbet görüyor. Bebeğinize balık yağı vermeniz, iyi bir Omega 3 kaynağı olmakla birlikte mutlaka öncelikle doktorunuza danışmalısınız.

Balık çok faydalı bir besindir fakat aynı zamanda alerji yapabilir. Balık tüketimine başlama yaşı olarak çok çeşitli yorumlar mevcut. 8. aydan itibaren bebeklere balık verilebildiği söyleniyor ancak mutlaka öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir.

Midye, karides gibi kabuklu deniz ürünlerini ise içerdikleri alerjenler sebebiyle 1 yaşından önce bebeklere kesinlikle verilmemesi gerekir.

Bakla

Bakla Favizm hastalığına yol açabilir. Akdeniz kuşağı ülkelerinde ülkemiz de  dahil, glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği çok sık görülür. Bu eksiklik olan bebeklerde, bakla tüketimi kırmızı kan hücrelerinde ani yıkım nedeniyle anemiye neden olur.

Kuru İncir ve Kuru Dut

1 yaşından öncei bazı uzmanlara göreyse 2 yaşından önce bebeklere verilmemelidir.

Tüm Diyet Ürünleri

Doktor tavsiyesi olmadıkça bebeklere verilmemelidir.

İlk Yayın Tarihi: 28 Ağustos 2016 @ 18:20

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0