Bebeklerde Ayakkabı Seçimi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 35 Saniye
Bebeklerde Ayakkabı Seçimi

Bebeğin ayaklarını sıcak tutmak amacıyla kullanılan patiklerin yerini, yürümeye başlamasıyla birlikte ayakkabılar alıyor. Anne ve babalar, bebekleri ilk adımlarını atmaya başladığında, ona güzel ayakkabılar almak isterler. Güzel, sevimli ve bunlardan daha ziyade sağlıklı ve güvenli ayakkabıları seçmek öncelik olmalıdır.

Aslında bebekler yürümeye başladığı andan itibaren ayakkabı kullanmaya gerek yoktur. Basılan zeminin güvenli olması, soğuk olmaması, ayaklarını çarpabilecekleri sivri keskin köşelerin olmaması durumunda bebeğiniz ayakkabısız da yürüyebilir. Hatta bebeğin farklı yüzeyleri hissedebilmesi için uzmanlar bebeklerin ev içinde ayakkabısız dolaşmasını öneriyorlar. Fakat her ne kadar ev içinde ayakkabısız dolaşabilseler de, dışarı çıkarken ayakkabı giydirmek şart.

Çocuğun yanlış ayakkabı kullanması, tırnak batması, çekiç parmak, nasır gibi pek çok hastalığa sebep olabilir. Bu sebeple ayakkabı almadan önce dikkat edilmesi gerekenleri araştırmak önemlidir.

Doğru ayakkabı seçimi nasıl yapılır?

Yaşamımızın ilk yıllarında ayaklarımız çok hızlı büyür. Hatta ilk birkaç yılda ayaklar yetişkin ayak boyutunun yaklaşık yarısına ulaşmış olurlar. Aileler bu sebeple çocuklarına büyük gelen ayakkabılar alabilirler “Nasılsa hemen büyüyecek ve birkaç ay sonra ayakkabı küçük gelecek” düşüncesiyle.

Fakat bu oldukça yanlış bir tutumdur. Ayakkabı, çocuğun ayağından ne çok büyük ne de küçük olmalıdır. Ayakkabı ile çocuğun ayağı arasında en fazla baş parmağımızın genişliği kadar mesafe olabilir. Topuk kısmında da bir çekecek girebilecek kadar mesafe olmalıdır. Çocuk yürürken ayağın ayakkabının içinde kaymamasına da dikkat edilmelidir.

Ayakkabının ön kısmı yumuşak ve esnek olmalıdır. Yuvarlak uçlu ayakkabılar tercih edilerek çocuğun parmaklarının ayakkabı içinde sıkışmasının önüne geçilmelidir.

Ayakkabının topuk kısmı ise topuğu tutabilmesi için daha sert olmalıdır.

Çocuklara 3 yaşına kadar bileğe kadar uzanan ayakkabılar giydirilmemelidir. Fakat bu tarz ayakkabı kullanılmak isteniyorsa, çocuğun bileğini ayakkabı içinde rahatça hareket ettirebildiğinden emin olmak gerekir.

Ayakkabının yapıldığı malzemenin cinsi de önemlidir. Kanvas veya deri ayakkabılar çocuklar için en uygun ayakkabılardır. Bu malzemeler gözeneklidir ve çocuğun ayaklarının terlemesini ve terlemeye bağlı sorunlar oluşmasını engeller. Sentetik veya plastik ayakkabıları mümkün olduğunca kullanmamak gerekir.

Ayakkabının hafif olması da çocuğun yürürken zorlanmaması açısından önemlidir.

Ayakkabıyı alırken, o ayakkabıyı kullanırken giydireceğiniz çorapla deneyin. Böylece kışlık ayakkabıyı yazlık çorapla deneyerek alıp, ardından kışlık çorapla giydirirken ayağını sıkma olasılığını engellersiniz.

Çocuklar şikayetlerini henüz tam olarak dile getiremediklerinden, ayakkabının içini ailelerin elleri ile kontrol etmeleri, çocuğun canını yakabilecek çıkıntılar veya dikiş yerlerinin bulunmamasına bakmaları gerekir.

Ayakkabının tabanı kaygan olmamalı, 1cm’yi geçmemeli ve sert olmalıdır. Topuğu ise tabandan 5-7 mm daha uzun olabilir.

Çocuğun ayakkabısını kendi başına çıkarıp giyebilmeyi öğrenirken zorlanmaması için, bağcık, zor takıp çıkarılan kemer ve bunlar gibi modeller tercih edilmemelidir.

Ayakkabı kullanılıp çıkarıldıktan sonra çocuğun ayağında kızarıklık olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Çocuklarda yaklaşık 3 yaşlarına kadar düz tabanlık vardır. Bebeklik dönemindeki düz tabanlık ayağın iç yanındaki yağ dokusunun o yaşlarda fazla olmasından kaynaklanır. Doktorunuz tavsiye etmedikçe bunun için ortopedik ayakkabılar kullanmaya gerek yoktur.

Çocukların ayakları sık sık kontrol edilmeli ve ayakkabı küçük gelmeye başladığında mutlaka değiştirilmelidir. Büyüme dönemlerinde 3-4 ayda bir yeni ayakkabıya ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0