Aşının Önemi

Yazar: Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 2 Saniye
Aşının Önemi

Bebeklik dönemi hepimizin her açıdan en savunmasız olduğumuz dönemdir. Dışarıdan gelecek her türlü mikroba karşı vücudumuzun gardı düşüktür.

Hamilelik döneminde annemizden vücudumuza geçen antikorlar, ilk 6 ay etkilidir ve emzirme ile de desteklenir. Bir nevi koruyucu kalkan olan bu antikorlar, bebek büyüdükçe zayıflar ve zamanla yok olarak tamamen bebeğin kendi bağışıklık sistemi devreye girer. Etrafımızda bize zarar verebilecek bir çok çeşit de mikrop vardır. Bu mikroplardan bazıları yalnızca bazı hastalıklara sebep olur, örneğin kızamık gibi. Bebeğin bu gibi özel mikroplara karşı direnç oluşturması çok zordur. Bu mikroplar sakat kalma, ölüm gibi bir çok tehlikeli duruma sebep olabilir. Ancak önceden bebeğin vücudunda bu mikroplara karşı bir direnç oluşmuşsa, mikrop vücuda girdiğinde engellenir ve hastalık meydana gelmez. İşte aşının mantığı budur.

Aşılar içinde ölmüş veya zayıflatılmış mikrop bulunan biyolojik ürünlerdir. Enfeksiyon hastalıklarından korunmak ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için aşılar gereklidir. Doğru uygulanan aşılar bir çok mikrobik hastalığın önüne geçer.

Aşıların ne zaman ne hangi dozda yapılması gerektiği, aşı takvimi ile temel bir programa bağlı olarak belirlenmiştir. Aşılama programları da zaman içinde değişikliklere uğrar. Örneğin eskiden zorunlu olarak herkese çiçek aşısı yapılırdı fakat artık kaldırıldı. Çünkü çiçek hastalığı dünya üzerinden yok edildi. Kızamık hastalığı ise eskiden bebek 9 aylık olduğunda yapılırdı. Şimdi bebek 1 yaşına bastığında kızamık-kızamıkçık-kabakulak karma aşısı şeklinde yapılır. Çünkü eskiden kızamık daha yaygınken, günümüzde kontrol altına alınmıştır. 

Aşılar ülkelere göre de farklılık gösterir. Bazı aşıları sadece hastalığın bulunduğu ülkeye giderken yaptırmak gerekir. 

Son zamanlarda sürekli gündemde olan bir konu bebeğe aşı yaptırmak ya da yaptırmamak, aileler de çocuklarının sağlığı için haklı olarak endişeleniyorlar ve aşıya çekingen yaklaşıyorlar. Ancak şunu düşünürsek aşıya olan negatif yaklaşımımız bir nebze olsun hafifleyebilir. Eskiden çok yaygın olan ve pek çok ölüme sebep olan çiçek hastalığı sistemli bir aşı kampanyasının sayesinde ortadan kalkmıştır. Öyle ki çiçek aşısı bile aşı takviminden çıkarılmıştır.

Aşı yaptırmak hem bireyin kendi sağlığı için, hem de toplum içinde bulaşıcı hastalıkların yayılmasına engel olmak için oldukça önemli ve gereklidir.

İlk Yayın Tarihi: 23 Ocak 2017 @ 20:04

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Genel Sağlık

Formül Mama İle Beslenme

Bebek beslenmesinde ilk tercih her zaman anne sütüdür. Ancak anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda bebekler formül mama ile beslenirler. Sizlerden gelen sorular doğrultusunda formül mama ile beslenen bebekler için bazı önemli noktalara değinelim Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0