Apraksi Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 11 Saniye
Apraksi Nedir?

Dil ve konuşma problemlerini birbirinden ayırmak gerekir. Söylenenleri anlamakta ve kendisini ifade etmekte zorlanan bir çocukta dil bozukluğu vardır. Konuşma bozukluğunda ise, çocuğun sesleri düzgün ve akıcı çıkaramamasıdır.

Dil bozukluğu olan çocuklar kısa cümleler kurar, kelime dağarcıkları sınırlı olur, eksik ya da yanlış kelimeler kullanırlar.

Konuşma bozukluğu olan çocuklar, örneğin en sık karşılaştığımız durum olan ‘r’ sesini söyleyemez, ya da başka takılmalar yaşar.

Apraksi, bir konuşma bozukluğudur. Beyinden gelen mesajın, konuşma kaslarına doğru iletilmemesi sonucu oluşur. Ancak durum kasların yetersiz çalışması değildir. Sorun, beynin konuşmak için gerekli olan organlarımızı yani dudak, dil, çeneyi hareket ettirmekte zorlanmasıdır. Bu sorun çocuğun konuşmasının anlaşılırlığını ciddi bir şekilde etkiler.

Apraksi Neden Olur?

Apraksinin neden olduğu konusunda çok fazla bilgi yoktur, sebebi tam olarak bilinmese de, konuşma kaslarında görülen güçsüzlükten kaynaklandığı bilinmektedir. Apraksi tanısı konulan çocukların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle otizmli çocuklarda apraksiye çok sık rastlanmaktadır.

Apraksinin Belirtileri Nelerdir?

  • Çocuğun anlama becerisi iyidir fakat kendini sözel olarak ifade etmekte zorlanıyordur.
  • Çocuk söylediği kelimedeki hatanın farkındadır ve bu yüzden aynı kelimeyi doğrusunu söylemek için sıklıkla tekrarlar.
  • Çocuk konuşurken dilin doğru konumunu aramaya çalışır.
  • Konuşma esnasında sesler arasında uzun duraklama görülür.
  • Söylenen cümle ya da kelime uzadıkça hata artar.
  • Çocuğun dil gelişiminde gerileme görülür.
  • Sesletim hataları tutarsızdır.
  • Sesleri ve heceleri doğru dizine koymakta sıkıntı vardır.
  • Çocuk zorluk çektiği bir sözcüğü bir gün güzel söylerken diğer gün söylemekte zorlanabilir.

Apraksi Nasıl Tedavi Edilir?

Apraksinin tedavisinde yoğun konuşma terapisi seansları yapılmalıdır. Çocuk haftada iki üç defa konuşma terapisi seansına katılır. Terapi, grup terapisi olduğu gibi birebir de olabilir, birebir terapiler daha etkilidir. Çocuk gelişme gösterdikçe, birebir seansların sıklığı azaltılır ve grup terapisi seansları ise sıklaştırılır.

Tedavi sürecinde ailenin de etkisi büyüktür. Çocuğun evde de pratik yapması sağlanmalıdır. Ailelere evde uygulanmak üzere alıştırmalar verilir. Anne babaların çocuklarına sabırla ve özveriyle yaklaşarak yardımcı olmaları gerekir.

Çocuğun konuşmasının düzelmesi için sürekli pratik yapması gerekir. Konuşmak için gerekli olan kasların hareketlerinin planlanması, seslerin ve hecelerin sıralama ve koordinasyonunun geliştirilmesi temel esastır. Terapilerin ayna karşısında ya da terapistin dil ve dudak hareketlerinin izlenerek yapılması çocuğun çoklu-duyumsal geri bildirim ile kelimeleri daha kolay tekrarlayabilmesine yardımcı olur. 

Apraksi tedavisinde prompt tekniği de kullanılır. Bu teknikte, çocuğun konuşma organlarına dokunsal uyarı verilir. Çocuğa tek tek hangi sesin nasıl çıkarılması gerektiği öğretilir. Ardından hece, kelime ve son olarak cümle kurma düzeyine geçilir.

İlk Yayın Tarihi: 29 Mart 2017 @ 02:22

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0