Tuvalet Eğitiminin Püf Noktaları

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 13 Saniye
Tuvalet Eğitiminin Püf Noktaları

Birçok anne ve babanın nasıl yapmalı, nereden başlanmalı, ne zaman başlanmalı diyerek endişe duyduğu bebeklerin tuvalet eğitimi konusunda, siz ebeveynler için yardımcı olabilecek püf noktalarını derledik.

Tuvalet eğitimine başlamak için çocuğun hazır olmasını beklemek gerekir. Hazır olmaktan kastımız; çocuğun, fiziksel ve psikolojik olarak hazır olması ve kendini ifade etme becerilerini kazanmış olması gerekir. Çocuğun fiziksel olarak hazır olması, fizyolojik olarak tuvaletini tutabilmesi için kas gelişimini tamamlamış olmasıdır. Psikolojik olarak sağlıklı olması ise, çocuğun diş çıkarma veya başka hastalıklar geçirmediği, kendini huzursuz hissetmediği dönemlerdir. Ayrıca aileye yeni bir bebeğin katılması, bir yakını kaybetme, ev değişikliği gibi çocuğu etkileyebilecek diğer zamanlar da tuvalet eğitimine başlamak için yanlış zamanlardır.

Hatalı bir dönemde başlanmış tuvalet eğitimi, çocuğun tuvalet eğitimini almasının gecikmesine sebep olabilir.

Tuvalet eğitimine başlamak için yaklaşık olarak çocuğun 24. ila 36. ayları beklenir. Daha erken başlayarak çocuğu bir an önce bezden kurtarmayı istemek, çocuk henüz fizyolojik ve psikolojik olarak kendini hazır hissetmeyeceğinden, aksine çocuğun daha geç kavramasına sebep olabilir. Aynı şekilde çocuğa tuvalet eğitimi vermemek, zamanı gelince kendisinin söyleyeceğini düşünmek ise, hem çocuğun tuvalet eğitiminin gecikmesine hem de ruhsal açıdan sorunlara sebep olabilir.

Elbette her çocuğun kendine özgü olduğunu, kiminin tuvalet eğitimini daha erken, kimininse daha geç öğrenebileceğini, hatta bazı çocukların çiş bazılarının kaka kontrolünü daha iyi yapabileceğini unutmamak gerekir.

Tuvalet eğitiminin çocuğun ilk başarılarından biri olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden çocuğunuz doğruyu yaptığında onu övgülerle kutladığınız gibi, yanlış yaptığında üzerine fazla gitmemeniz, başarısızlığını vurgulamamanız, çocuğun özgüvenini baltalamamak açısından son derece önemlidir.

Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır olduğunu bazı ipuçları ile size gösteriyor

Örneğin bezini kirlettiğinde rahatsız olduğunu size söylemesi, gün içinde 3-4 saatten uzun süre bezinin temiz kalması, gece uykusundan sonra bezi temiz uyanması, siz tuvalette iken merak edip yanınıza gelmeyi istemesi, çiş ve kaka arasındaki farkı anlaması gibi işaretler tuvalet eğitimine başlamanız için doğru zaman olduğunu gösterir.

Eğer bebeğinizin tuvalet eğitimi için hazır olduğunu düşünüyorsanız, ona bir lazımlık alarak başlayabilirsiniz. Çocuğunuz ilk zamanlar lazımlığı kullanmak istemeyebilir, alışması için zaman tanımalısınız. Bunun için çocuğunuzun gün içinde lazımlığa ulaşabilir durumda olmasına özen gösterin. Lazımlık yalnızca tuvalette değil oturma odasında, çocuğunuzun odasında da durabilir. Öncelikle çocuğunuzu, lazımlığa kıyafetleri ile birlikte oturması için teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuz bu fikre alıştıktan sonra kıyafetlerini çıkartarak oturtabilirsiniz. Fakat asla çocuğunuzu lazımlığa oturması için zorlamayın ve lazımlıktan kalkmak istediğinde oturması için ısrar etmeyin.

Elbette çocuğunuza tuvalet eğitimi hakkında bilgi de vermeniz gerekir. Lazımlığın ne işe yaradığını anlatmanız, banyoya birlikte girerek aşamalarını açıklamanız gerekir. Öncelikle kıyafetleri çıkarmak, temizlenmek, elleri yıkamak gibi aşamaları çocuğunuza açıklayın. Bu dönemlerde çocuğunuza tuvalet eğitimi hakkında kitaplar okumak da tuvalet eğitimi için faydalı olur.

Çocuğunuzun gün içerisinde bezi 3-4 saat kadar kuru kalıyorsa ilk çalışmalara başlayabilirsiniz. Bezini çıkararak saat başı tuvalet ihtiyacı olup olmadığını sormalısınız. Çocuğunuz tuvalet ihtiyacı olduğunu söylediğinde, bu sizin hatırlatmanızla veya kendi kendine söylese de onu ödüllendirmelisiniz. Fakat bu ödüllendirmelerde asla aşırıya kaçılmamalıdır. Çünkü bu, çocuğun tuvaletini yalnızca ödül amaçlı söylemesine, ödüllerin kesilmesiyle veya azalmasıyla eğitimin geri gitmesine neden olabilir.

Çocuğunuz için en uygun ödül aferin ve övgüdür. Fakat çocuğunuz tuvaleti geldiğini size söylemesine ve tuvalete gitmenize rağmen, bu esnada tuvaletini kaçırabilir. Böyle durumlarda tuvalete gitmiş olması da çabası sebebiyle övülmelidir.

Çocukların tuvaletlerini yalnızca birkaç dakika tutabildiğini unutmayın. Bu yüzden kendisi tuvaletinin geldiğini söylediğinde ve siz ona hatırlattığınızda en kısa sürede tuvalete götürmelisiniz.

Çocuğunuz tuvaletini yaptığında “pis, kötü” gibi kelimeler kullanmanız, tuvalet eğitiminizi sekteye uğratabilir, çocuk yanlış olduğu korkusuyla tuvaletini yapmayı altına kaçırana kadar reddedebilir.

Çocuğunuz gündüzleri tuvalet eğitimi almasına rağmen geceleri altına kaçırıyor olabilir. Bu oldukça doğal bir durum ve birçok ebeveynin başına geliyor. Dikkat etmeniz gereken, çocuğu yatırmadan önce çok fazla sıvı içecekler tüketmemesini sağlamak, yatırmadan önce tuvalete oturtturmak ve geceleri belirli aralıklarla tuvaleti olup olmadığını sormaktır.

Fakat yine de çocuğunuz çabalarınıza rağmen geceleri tuvaletini tutmak konusunda sıkıntılar çekebilir, asla baskıcı, sinirli ve yargılayıcı olmamalısınız. Bunun doğal bir süreç olduğunu, sabırlı olmanın anahtar kelime olduğunu unutmamalısınız.

Tuvalet eğitimi sırasında ebeveynlerin dikkat etmesi gereken tutumlar ise;

  • Öncelikle tuvalet eğitimi vermeden önce tuvalet eğitimi hakkında çocuğu bilgilendirmek,
  • Cezalandırıcı ve sinirli davranmamak,
  • Çocuk her tuvaletini yaptığında aşırı tepkiler vererek büyük ödüller vaad etmemek,
  • Çocuğa henüz hazır olmadan tuvalet eğitimi vermeye çalışmamak,
  • Ve aceleci davranmamaktır.

İlk Yayın Tarihi: 23 Nisan 2016 @ 20:44

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0