Gelişim, Beslenme ve Aşı Takip

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 14 Saniye
Gelişim, Beslenme ve Aşı Takip
YAŞGELİŞİMBeslenmeAşılama
0-1Ayİlk bir haftada bebek doğum ağırlığının %10’unu kaybeder; dolayısıyla bebek hastaneden çıkarken doğum tartısına göre daha hafiftir. 2 hafta içerisinde doğum kilosuna erişir ve daha sonra günde ortalama 30 gr alır. Bebek doğduğunda anne karnındaki pozisyonunu koruma çabasındadır. Eller yumruk şeklinde, kollar göğüste ve bacaklar karına doğru çekiktir. Genelde amaçsız ve kontrolsüz hareketler mevcuttur.  Amaçsız gülümsemeler vardır.Anne sütü ilk 6 ayda en iyi besindir. Kolostrum denen memeden gelen ilk süt son derecede yararlıdır.15 günlükten itibaren D vitaminine başlanır ve en az 1 yıl, tercihen 2 yıl sürdürülür.1.gün Hepatit B aşısı yapılır.1 aylıkken 2. Doz hepatit B aşısı yapılır.
2.AyGülümsemeye başlar ve ellerini bilinçli olarak ağzına götürür. Yüzüstü yatarken başını sağa sola çevirebilir. Özellikle yüksek seslere ve şarkılara tepki verebilir. Bazı bebeklerde ilk 3 ayda, geceleri daha fazla olmak üzere, nedensiz şiddetli ağlamalar görülebilir (3 ay kolikleri)Difteri-tetanoz-boğmaca-çocuk felci-H.influenzae ve pnömokok aşıları yapılır.Verem aşısı ayrıca yapılır.
3. AyBebeğiniz doğum boyuna göre 8-10 cm büyümüş ve 1-1,5 kilo almıştır. Artık kafasını gayet güzel tutabilmektedir. Sırtüstü yattığında ellerini ve ayaklarını keşfeder. Yüzükoyun yatığında başını ve vücudunun üst kısmını kaldırabilir.
4. AyYavaş yavaş yüzükoyun pozisyondan sırtüstü duruma geçebilir. (Yataktan düşmeler için dikkat!) Sırtüstü yatarken yatağın üzerine asılı oyuncaklara uzanabilir ve onları yakalar. Sırtüstü yatarken başını kaldırabilir ve ellerinden tutup kaldırılırken başını rahatlıkla kontrol edebilir. Anlamsız sesler çıkarmaya başlar.Difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, H.influenzae ve pnömokok aşıları tekrarlanır.
5. AyBebek doğum ağırlığının 2 katına erişir. Cisimleri bir elinden diğerine geçirebilir. Ama bu aydaki çocukların çoğu genellikle bir şeye uzanırken tek ellerini kullanırlar.  El ve ayaklarını aynı zamanda yukarı kaldırabilirler.
6.Ayİlk 6 ayda 15-16 santim uzamış, boyu 65-66 santime ulaşmıştır. İlk dişleri (ön alt kesiciler) çıkmaya başlar. Ama ailesel bir yatkınlıkla ilgili olarak bazı bebeklerde dişler daha geç de çıkabilir. 6 aylık bebek destekle oturabilir.Bıngıldak bazen bu aylardan itibaren kapanabilirse de, sıklıkla bu kapanma 9 aydan sonra olur.Sırtüstü pozisyonundan yüzüstüne çok daha rahat  dönebilir.
Çocuklara bu aylarda ayaklarının üstüne bastırılmamalıdır. Keza yürüteç de 9 aydan önce Zararlı olabilir.
Ek besinlere geçilir. İlk ek besin sebze çorbası olmalıdır. Tahıllı besinlere alıştırılır.Ara öğün olarak meyve suları (elma, armut, şeftali) verilir.Difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, H.influenzae ve pnömokok aşıları tekrarlanır. Hepatit B aşısının son dozu yapılır.

İlk Yayın Tarihi: 11 Kasım 2013 @ 23:16

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Genel Sağlık

Formül Mama İle Beslenme

Bebek beslenmesinde ilk tercih her zaman anne sütüdür. Ancak anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda bebekler formül mama ile beslenirler. Sizlerden gelen sorular doğrultusunda formül mama ile beslenen bebekler için bazı önemli noktalara değinelim Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0