1-2 Yaş Çocuklar İçin Dil Gelişim Aktiviteleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 33 Saniye
1-2 Yaş Çocuklar İçin Dil Gelişim Aktiviteleri

Bebeğiniz gün geçtikçe büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. İlk zamanlar yalnızca ağlamaktan ibaret olan iletişiminin gün geçtikçe güçlendiğini fark ediyorsunuz. Ağlamak, agulamak, babıldamak ve cıvıldamak derken artık ilk kelimelerine söylemeye hazır hale geldi.

Bebeğinizin ilk 12 ayındaki dil gelişimi için yapabileceklerinizi dilerseniz 0-1 Yaş Çocuklar İçin Dil Gelişimi Aktiviteleri isimli makalemizden inceleyebilirsiniz. Şimdi 12-24 aylık bebeğinizin dil gelişimi için neler yapabileceğinizi görelim.

Öncelikle ufaklıklar için oyun oynamanın yalnızca oynamaktan ibaret değil sosyalleşmek ve öğrenmek gibi kendini geliştirebileceği önemli bir metot olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden bol bol oyunlar oynamalısınız. Oyunlarınızda renkleri, şekilleri, rakamları vurgulayabilirsiniz. Örneğin “Kırmızı topu yuvarlayalım”, “Bu resimde kaç tane civciv varmış? 1 2 3 taneymiş. Evet, 3 tane civciv varmış.” gibi.

Çocuklarda öğrenmenin en temel kurallarından birisi de tekrardır. Bu yüzden çocuğunuz aynı oyuncakla saatlerce oynayabilir, oldukça basit bir soruyu defalarca yenileyebilir. Siz de oynadığınız oyunlarda tekrarı es geçmemelisiniz. Aynı şeyi farklı cümlelerle tekrar tekrar anlatabilirsiniz. Örneğin, “Bu kırmızı bir top, aynı annenin kırmızı eteği gibi” ya da “Burada 3 tane civciv varmış, ördekler kaç taneymiş 1 2 3” gibi.

Sebep sonuç ilişkilerini açıklayın. Örneğin kitabı eğer yırtarsa okuyamayacağınızı ya da bitkilere su verdiğinizde çiçek açacak olması gibi.

Birlikte bol bol dışarı çıkın. Parkta diğer çocuklarla iletişime geçmesi için olanak sağlayın. Diğer yandan gezdiğiniz yerlerdeki cisimleri açıklayın, isimlerini söyleyin. Bu bebeğinizin hem sosyalleşmesine olanak sağlar hem de dil gelişimi için iyi bir fırsattır.

Yaratıcı olacağı oyuncaklar alın ve kendi başına oynaması için bırakın.

Kavramları öğrenmesi için aktiviteler yapmaya devam edin. Kucağınızda yukarı aşağı yaparken oynadığınız gibi topları bir sepete koyup çıkarırken içeri ve dışarıyı öğretebilirsiniz. Bebeğiniz için her şeyin çok yeni olduğunu, anlattıklarınızı bir sünger gibi emeceğini unutmayın. Kendi hayal gücünüzü de kullanarak çeşitli kavramları öğretmeye devam edin. Birlikte yapabileceğiniz bir çok aktivite bulabilirsiniz. Örneğin hızlı bir müzikle dans ederken hızlı kelimesini daha sonra yavaş müzikle yavaş kelimesini öğretebilirsiniz. Sepete yalnızca büyük topları atma, ardından yalnızca küçük topları atma gibi.

Bebeğiniz kucağınızdayken elinize bir ayna alarak, burnunuzu, gözlerinizi, ağzınızı gösterebilir, onunkilerin nerede olduğunu sorabilirsiniz. Bilemezse siz gösterin.

Birlikte kitap okumaya devam edin. Kitaplarının ulaşabileceği yerlerde bulunmasına özen gösterin. Aynı zamanda çocuğunuzun sizin ufak bir kopyanız olduğunu ve bu yüzden ona kazandırmak istediğiniz davranışı sizin yapıyor olmanız gerektiğini unutmayın. Bu yüzden anne ve babası olarak gün içinde kısa süre için de olsa kitap okumaya vakit ayırın. Örneğin birlikte belirlediğiniz bir kitap okuma saatiniz olsun.

Bebeğinizin kullandığı kelimeleri içeren cümleler kurun. Örneğin bebeğiniz baba ve anne kelimelerini biliyorsa, “Baba seni çok seviyor”, “Anne şimdi yemek hazırlayacak.” gibi.

Bebeğinizle birlikte olduğunuz her anın onun gelişimi için önemli olduğunu, özgüveni ve anne babasına olan güvenini sarsmamak için, yanlış yaptığında onu korkutmadan tekrarla ve sabırla öğretmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Eğer bebeğinizin dil gelişiminde sorun olduğunu düşünüyorsanız, uzmanlarla iletişime geçmeyi ihmal etmemelisiniz.

İlk Yayın Tarihi: 14 Ekim 2016 @ 23:48

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0