0-1 Yaş Çocuklar İçin Dil Gelişimi Aktiviteleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 47 Saniye
0-1 Yaş Çocuklar İçin Dil Gelişimi Aktiviteleri

Bebeğinizin doğumundan itibaren ilk kaygılarınız, nasıl beslerim, doyurabilecek miyim, üşütmeden terletmeden nasıl giydirebilirim gibi yaşamsal kaygılar olur. Zamanla bu tatlı telaşlar yerini bebeğinizin gelecek hayatında nasıl daha başarılı, mutlu olabileceği gibi telaşlarla değiştirmeye başlar.

Bebeğiniz ilk yılında fiziksel, bilişsel ve sosyal yönden gelişmeler kat eder. Sizin de bebeğinizin uyanık olduğu bu kısa zaman dilimlerinde, onun gelişimine katkıda bulunabilmek için, elinizden geleni yapmanız gerekmektedir. Bebeğinizin sakin ve huzurlu olduğu, sizi dinlemeye hazır olduğu vakitleri mümkün olduğunca iyi değerlendirerek, onun konuşma ve dil becerilerine inanılmaz derecede katkıda bulunabilirsiniz.

Bebeğiniz 0-12 yaş aralığında iken, henüz konuşmak için çok küçük olabilir. Ancak unutmamalısınız ki konuşamasa da, ağlamaları, gülümsemeleri ve ifadeleri ile aslında size kendini anlatmaya çalışıyor. Siz de vakit buldukça bebeğinizle konuşmalısınız. Altını değiştirirken, yemek yedirirken, kucağınıza aldığınızda ya da ana kucağında yattığı sırada yanında ev işlerinizi yaparken, onunla sürekli konuşun. Masallar anlatın, ne yaptığınızı anlatın, onu ne kadar sevdiğinizden bahsedin… Sohbet eder gibi ara sıra boşluklar vererek ondan cevap bekleyin. Bunları yaparken mümkün olduğunca göz kontağı içinde ve gülümseyerek anlatın.

Bebeğiniz 3. ayını doldurduktan sonra;

İlk 3 ay geçtikten sonra artık bebeğiniz size farklı sesler çıkararak iletişime geçmeye başlar. Siz de onu taklit edin, çıkardığı sesleri çıkarın. Normal sesle konuşurken sesinizi kısarak fısıltıyla devam edin. Bu yaptıklarınız bebeğinizin ağlamak dışında farklı ses tonlarıyla da sizinle iletişime geçebileceğini öğretir. Ayrıca, bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit etmeniz ve konuşma sırası ona geldiğinde dinlemeniz, ona çıkardığı seslerin değerli olduğu ve başkaları tarafından değerlendirildiğini göstererek konuşması için cesaret verir.

Bebeğiniz tam olarak oturamıyor olsa da, ara sıra kucağınıza alarak ona kitaplar okuyun. Özellikle resimli kitaplar seçerek birlikte resimlere bakın, resimdeki cisimlerin isimlerini söyleyin. Araştırmalara göre küçük yaşlardan itibaren çocuklar ne kadar çok kitap okur, ebeveynleri ne kadar kitap okumaları konusunda teşvik ederse o kadar geniş kelime haznesine sahip oluyorlar.

Siz ne kadar özel çaba sarf eder ve ilgi gösterirseniz bebeğiniz o kadar erken konuşmaya başlar. Üstelik bu özel çabalar onunla konuşmak ve gülümsemek gibi basit ve her ikinizin de zevk alacağı şeyler…

Bebeğinizin dil gelişimi için yapabileceğiniz bazı ufak tefek ip uçlarını sizler için hazırladık;

Bebeğinizle konuşurken, evdeki nesnelerin isimlerini açıklayın. Bak bu kitap, bu bir bardak… gibi

Bebeğinize kavramları oyun şeklinde öğretebilirsiniz. Unutmayın küçük çocuklar ve bebekler için oyun oynamak sadece eğlenmek değil ayrıca öğrenmektir de.

Örneğin bebeğinizi kucağınızda yukarı aşağı sallarken, “Şimdi Can aşağıda, şimdi yukarıda” gibi.

Bebeğinize renkleri de öğretebilirsiniz. “ Bu kırmızı bir top, yeşil elma” gibi.

Bebeğinizle bebeksi konuşmak yerine yetişkin gibi konuşun, fakat mümkün olduğunca kısa ve anlaşılabilir cümleleri tercih edin.

Bebeğinizin konuşması için ona ortam yaratın. Basit sorular sorabilirsiniz. Örneğin, “Elma mı istersin yoksa, portakal mı?” gibi.

Bir kelimeyi yanlış telaffuz ettiğinde düzeltirken onu incitmeden, özgüvenini sarsmadan açıklama yapın. Örneğin “ Anne bak ne güzel köpük” dediğinde “Hayır köpük değil köpek” demek yerine “Evet, güzel bir köpek” diyebilirsiniz.

Oyunlar oynarken diyalog kurmaya özen gösterin.

Zamirleri öğretmeye başlayın. Örneğin “Bu annenin kalemi, benim kalemim” gibi.

Bu yaş aralığında sayıları da öğretmeye başlayabilirsiniz. Örneğin elinizdeki bisküvileri tek tek göstererek “Bir tane mi bisküvi istersin yoksa 2 tane mi?” gibi.

Bu gibi basit aktivitelerle bebeğinizin dil gelişimine katkıda bulunabilir ayrıca, bebeğinizle geçirdiğiniz zamanı en verimli şekilde değerlendirebilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 13 Ekim 2016 @ 21:17

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0