Rahim Hikayeleri ve Şarkıları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 11 Saniye
Rahim Hikayeleri ve Şarkıları

Rahim hikayeleri ve şarkıları bölümü, Doğum Öncesi Sınıfı programının doğmamış bebeğinizle birbirinizi tanımanızın doğal bir yolu olarak ona hikayeler anlatmayı ve kendi sesinizle şarkı söylemeyi kapsayan bir kısmıdır. Birincil Kelimeler Listesi’nden kelimeler kullanarak rahim hikayeleri ve şarkıları yaratmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz kelimeleri duyar ve vücudunuz yoluyla titreşimlerini hisseder.

Birkaç meslektaşımız doğmamış bebeğe Dr. Seuss’un “Şapkadaki Kedi” hikayesi gibi hikayeler okumanın etkilerini araştırmaktadır. Çalışmalar sonucunda, entelektüel ve olgunlaşma gelişimi artışı olduğunu bildirilmiştir. Çalışmalardan birinde, bir üniversite araştırmacısının, hamileliği boyunca sürekli yüksek sesle çocuk kitabı okuyan hamile bir öğrencisi vardır. Öğrencinin bebeği doğduğunda, bebek annenin tekrar tekrar okuduğu çocuk kitabı kullanılarak ses tanıma için test edilir. Bebek aynı zamanda başka hikayelerdeki sesleri tanıyıp tanımadığı konusunda da test edilir. Bebek annesinin okuduğu hikayedeki sesleri kuşkusuz tanımaktadır.

Çocuğunuza doğum öncesi kitap okumanın söylenen sözün ritmine dayalı bir öğrenmeyi kapsadığına inanıyoruz. Hamilelik sırasında şarkı söylemek konuşma ritminin aksine müzikal ritim farkındalığını artıran bir başka doğum öncesi uyarım yöntemidir. İnsan beyni konuşma seslerini ve müzikal ritimleri algılayan ve işleyen farklı merkezlere sahiptir, dolayısıyla bu etkinliklerin her biri farklı alanları uyarmaktadır.

Bebeğinize hikaye okuduğunuzda veya anlattığınızda, 4.5metre uzağınızda duran birisinin odadaki başka seslere rağmen sizi duymasına yetecek kadar yani normalden daha yüksek sesle konuşmayı unutmayın. Sizi bu işi bebeğinize sadece kitap okumuş olmak için, isteksizce yapmamanız hakkında uyarıyoruz. Eğer monoton bir sesle, içeriğe ilgisiz bir şekilde okursanız; bebeğinizi heyecanlandırmak yerine söylenen sözü duymazdan gelmeye şartlamış olursunuz.

Eğer daha büyük çocuklarınız varsa onları karnınıza yakın şekilde oturtun ve yüksek sesle okurken sesinizi karnınıza yönlendirin. Ya da çocukları biraz aşağıya oturtun ve böylece siz de aşağı, karnınıza doğru konuşun. Karnınızdaki bebek sizi duyar ve “hikayecilik sesinizin” ritmini hisseder dolayısıyla sesinizin perdesini, ritmini ve konuşma hızınızı değiştirerek hikayeyi ilginç hale getirin. Uyku hikayeleri için konuşma ritminizi yavaşlatın ve çocuklarınızın uykusunun gelip gelmediğine bakın. Eğer başka çocuğunuz yoksa yapabilecekleriniz şunlardır:

  1. A. Arkadaşlarınızın çocuklarına, komşulara veya akrabalarınıza hikayeler okuyun. Bu aynı zamanda bebek bakıcılığı konusunda ilerisi için iyi bir yatırımdır. Yine okurken sesinizi karnınıza doğru yönlendirin ve ses perdenizi ve ritminizi değiştirin.

  2. B. Eşinize okuyun veya onun size okumasını isteyin. Bazı çocuk hikayelerinin düşündüğünüzden daha ilginç olduğunu keşfedebilirsiniz. Ya da birbirinize yüksek sesle şiir veya başka tınısı güzel masallar okuyun.

  3. C. Bebeğinize kendi başınıza hikayeler okuyun.

İpucu: Eğer yüksek sesle okumaktan hoşlanmıyorsanız bunu kendiniz için daha keyifli hale getirecek bir yol bulmaya çalışın. Eğer bulamıyorsanız yüksek sesle okuma yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Bebeğinizin ruh halini hissedebildiğine inanıyoruz dolayısıyla neden yazılı eserlerle olası bir negatif ilişkilendirmeye neden olasınız ki?

Rahim Hikayeleri

Doğmamış bebeğinize yüksek sesle okuma yapmaya ek olarak, Birincil Kelime Listesi’ndeki kelimeleri kullanarak kısa hikayeler de yaratabilirsiniz. Bebeğinize hikayeyi anlatırken, tarif edilen eylemleri de uygulayın.

Aşağıdaki örneklerde Birincil Kelimeler koyu renk, açıklamalar parantez içinde italik yazılmıştır.

1. Örnek

Bir zamanlar Anne çok mutluymuş. Anne bebeğin sırtını ovmuş (bebeğin sırtını ovun). Bebeğin sırtını ovmuş. Bebek gülmüş (Anne gülmelidir). Anne “Çalkala, çalkala, çalkala” demiş (karnınızı çalkalayın). Eveet, çalkala, çalkala, çalkala (karnınızı tekrar çalkalayın) ve bebek tekrar gülmüş (Anne tekrar gülmelidir).

2. Örnek

Bir zamanlar her yer karanlıkmış (anlatmaya karanlık bir odada başlayın). Anne bebeği sallamış (ileri geri sallanın). Anne bebekle birlikte salınmış (bebekle birlikte salının). Bebek uyanmış. Etraf aydınlıkmış (el fenerini 3 saniye boyunca açık tutun). Anne bebeği pışpışlamış (karnınızın, bebeğin sırtının olduğu bölgesini pışpışlayın). Anne bebeğin sırtını ovmuş (karnınızın, bebeğin sırtının olduğu bölgesini ovun).

Her seferinde kaç farklı Birincil Kelime kullanabileceğinize dikkat edin. Bebeğiniz sizin anlattığınız hikayelerdeki seslere alışırken siz de daha iyi bir anlatıcı haline gelirsiniz. Bu yeteneğinizin değerini bebeğiniz doğduktan sonra, onu uyutma zamanı geldiğinde anlarsınız.

Rahim Şarkıları

Birincil Kelime Listesi’ndeki kelimeleri kullanarak kısa şarkılar yaratın. Tarif edilen eylemleri tekrarlayarak bu minik şarkıları istediğiniz melodiyle söyleyin. Şarkınızı söylerken Birincil Kelime Listesi kelimelerine tekabül eden hareket ve eylemleri yapın. Kendi şarkınızı ve varyasyonlarını yaratırken çok eğlenebilirsiniz.

Aşağıdaki örneklerde birincil Kelimeler koyu renk, açıklamalar parantez içinde italik yazılmıştır.

1. Örnek

La la la Anne bir popo pışpışlıyor (karnınızın bebeğin poposunun olduğu bölgesini pışpışlayın). La la la bir kafa pışpışlıyor (karnınızın bebeğin başının olduğu bölgesini pışpışlayın). La la la bir sırt ovuyor (karnınızın bebeğin sırtının olduğu bölgesini ovun) vb.

Başka kültürlerde pek çok varyasyonu bulunan ve Birleşik Devletler’de “Ring Around the Rosie” olarak bilinen tekerleme kullanabileceğiniz güzel bir “uluslar arası melodidir”. Şarkıyı söylerken uygun hareketleri yapmayı unutmayın. Son mısra olan ”Now all go down (Şimdi hepimiz eğiliyoruz)” sözünü söylerken sandalyeye oturun, gerçekten eğilmenize gerek yoktur (hızlı oturmak zorunda da değilsiniz).

2. Örnek

Anne bebeği pışpışlıyor (Ring around rosie)

Anne bebeği ovuyor (Pocket full of posies)

Salın (Ashes)

Ve salın (Ashes)

Şimdi hepimiz eğiliyoruz (We all fall down)

Varyasyon

Rahim Dansı. “Yukarı”, “salınma” ve “sallama” sözcüklerini kullanarak şarkı söylerken dans etmeyi deneyin. Sözcükleri söylerken bahsedilen hareketleri yapmaya çalışın. Hamilelikte vücudunuzun ve ağırlık merkezinizin değiştiğini yine aklınızdan çıkarmayarak rahim dansı yaparken sağduyulu hareket edin.

Bebeğinize söylediğiniz her şarkının Birincil Kelime Listesi’ndeki kelimelerle bestelenmiş olması şart değildir. Siz ve aileniz bebeğinize en sevdiğiniz şarkıları söyleyebilir ve melodileri mırıldanabilirsiniz. Bunu uygulayan pek çok ebeveyn, doğumdan sonra bu melodilerin bebeği sakinleştirdiğini ve ninniler gibi uyumasına yardımcı olduğunu fark etmektedir.

Eşim ilk kızımıza hamileyken kızımıza çocukluğumda sevdiğim bir halk türküsünü söylerdim. Melodiyi kafamı eşimin karnına yakın olacak şekilde eğerek mırıldanırdım. Şarkı sadece bir veya iki dakika sürüyordu ve söylediğimde iyi hissediyordum. Kızımız doğduktan sonra melodiyi mırıldanmaya devam ettim. Kızım dinlerdi, gülümseyerek gözlerini kapardı ve sakinleşir ya da uykuya dalardı. Bu benim için hala güzel bir his, kızım şimdi 8 yaşında olmasına rağmen bazen uyuması için hikaye anlattıktan sonra hala o şarkıyı mırıldanıyorum. (Bir Doğum Öncesi Sınıfı babasının yorumu)

Şarkı varyasyonlarını, her seansta aynı düzende tutun. Çalışmalar bebeğinizin yaptığınız şeylerin sırasını hatırlayabildiğini göstermektedir. Dolayısıyla, eğer “Ring Around the Rosie” varyasyonu ile başlayıp sonra dans etmeye ve bir şarkı söylemeye geçerseniz, bir sonraki seanslarda da aynı sırayı takip etmelisiniz.

2 “Rahim Hikayeleri ve Şarkıları” yorumu;

Gebelikte Vücutta Ortaya Çıkan Değişiklikler · 8 Ocak 2015 at 22:34

[…] ilk aylarında büyüyen rahmin basısı, son aylarında ise bebek başının inerek doğum yoluna yerleşmesi sonucu, mesane […]

Bebek Konuşması – Sevgili Bebek · 3 Ocak 2014 at 00:12

[…] 2. Adım: Bebek Konuşması kelimelerini “Ring Around the Rosie”nin melodisine uygun şekilde söyleyin. – Bakınız: Rahim Hikayeleri ve Şarkıları bölümü. […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0