Anne ve Bebek Arasındaki Kan Uyuşmazlığı Neden Olur?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 1 Saniye
Anne ve Bebek Arasındaki Kan Uyuşmazlığı Neden Olur?

Kan uyuşmazlığı birçok insanın tam olarak vakıf olmadığı bir konudur. Sanılanın aksine anne ile baba arasında değil, anne ile doğmamış bebeği arasındaki bir uyuşmazlıktır.  Anne adayının kan grubu RH(-), baba adayınınsa RH(+) olması durumunda bir uyuşmazlıktan bahsedilir. Ancak bu mutlaka uyuşmazlık olacak demek değildir. Yalnız bebeğin kan grubu RH(+) olursa annenin savunma sistemi bebeğin kan grubunu yabancı bir madde olarak algılar ve onları parçalamak için harekete geçer. İlk hamileliklerde bebek kurtulur. Fakat ikinci veya daha sonraki hamileliklerde bebeğin kan grubu RH(+) olursa bu defa annenin vücudu daha önceden bu durumla karşı karşıya geldiği için daha hızlı saldırıya geçer ve kötü sonuçlara sebep olabilir.

Kan Uyuşmazlığı Durumunda Ne Olur?

Fetustan anneye geçebilecek çok az miktarda kan, annenin kanına karışırsa, annenin savunma sistemi bu yabancı RH proteinlerine karşı antikor oluşturur. Antikorlar koruyucu maddelerdir. Bu şekilde annenin vücudu kendi kan dolaşımındaki yabancı RH proteinlerini temizler. Ancak bu antikorlar bebeğin eşi olan plesenta ve kordon aracılığıyla fetüsün kan dolaşımına girince kırmızı kan hücrelerini yok etmeye başlar. Anneden bebeğine geçen bu antikorların miktarına bağlı olarak, bebekte kansızlık nedeniyle kalp yetmezliği ve buna bağlı olarak ölümler meydana gelebilir.

Bu sorunla karşılaşmamanın kuralı ise korunmadır.

Çiftin hamilelik öncesinde kan grupları test edilmelidir. Eğer kan uyuşmazlığı çıkarsa, indirekt coombs testi 4 hafta aralıklarla tekrarlanmalı. İlk hamilelikte erken korunma iğnesi 28. haftada uygulanmalı. Doğumdan sonra eğer bebeğin kanı RH pozitifse sonraki olabilecek bebekleri korumak için, antikor üretimini engelleyecek RH hiperimmunglobin enjeksiyonu doğumdan sonraki 72 saat içinde kullanılmalıdır. Bu ugulamayla  gebeliklerde problem çıkma olasılığı binde 1’ e kadar düşmüş olur. Eğer düşük oluşmuşsa, gebelik 3 aydan büyükse immunglobulin tam doz yapılmalıdır. Tıbbi nedenlerle veya isteğe bağlı kürtaj yapılacaksa RH hiperimmunglobin operasyondan önce yapılmalı ve mümkünse operasyon vakumlama ile yapılmalıdır.

İlk Yayın Tarihi: 18 Eylül 2016 @ 20:36

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0