Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 38 Saniye
Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net

Bebek bekleyen anneler, hamilelikleri sırasında bebeklerine agulayıp onlarla sohbet ettiklerinde fetüsü uyarmaktan daha fazlasını yapıyor olabilirler – yayınlanan araştırmalara göre çocuklarının beyinlerini şekillendiriyor olabilirler.

Proceedings of National Academy of Sciences’daki bir çalışma pek çok insanın inandığı olguyu pekiştiriyor  – bebekler annelerinin söylediği şeyleri duyar ve bebeklerin beyinleri bu kelimeleri doğumdan sonra hatırlar.

8C8752080-130826-babyneural-133p.blocks_desktop_small

 

Yeni bir çalışma, doğmamış bebeklerin beyinlerinin duydukları şeyler tarafından şekillendirilebildiğini göstermektedir. Burada, bir bebek fetal öğrenme değerlendirmesinden geçiyor.

Finlandiya’nın Helsinki Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 33 anne adayını gözden geçirdi ve doğumdan sonra bebeklerini muayene etti. 17 anne hamileliklerinin 29. haftasından doğuma kadar, iki ila dört dakikalık seriler halinde uydurma kelimelerden (birkaç farklı biçimde ve perdede söylenmiş “tatata” veya “tatota”) oluşan bir CD’yi yüksek sesli biçimde dinledi.

Anne ve bebekler bu saçma kelimeleri 50 ila 71 kere duydular. Araştırmacılar doğumu takiben 33 bebeği normal işitme muayenesinden geçirdiler ve sonra yeni doğanların uydurma kelime ve değişik ses perdelerine farklı tepki verip vermediklerini görmek için EEG (elektroensefalografi) beyin taraması gerçekleştirdiler.

Araştırmacılar anne karnında CD dinleyen bebeklerin uydurma kelimeleri tanıdıklarını ve CD dinlemeyen bebeklerin fark etmediği ses perdesi değişimlerini fark ettiklerini gördüler. Bunu, kelimeler çalındığında edindikleri ve anne karnındayken CD’yi dinlemeyen bebeklerde pek göremedikleri beyin aktivitelerine bakarak söyleyebiliyorlardı.

Doktora öğrencisi ve makalenin baş yazarı olan Eino Partanen e-mailinde “Fetüslerin hamilelik sırasında, çevrelerindeki belli sesleri öğrenebildiklerini biliyoruz.” diyor.

Şimdi fetal öğrenmenin etkilerini ayrıntılı bir biçimde kolayca elde edebiliyoruz – bir kelimenin ortasındaki çok küçük bir değişimin öğrenme etkilerini incelediğimiz bu çalışmamızda olduğu gibi.

Bu makale sadece bebeklerin anne karnındayken duyduklarını keşfetmekle kalmıyor; aynı zamanda bebeklerin zor algılanan değişiklikleri tespit edebildiklerini ve karmaşık bilgileri işleyebildiklerini de gösteriyor.

“Doğum öncesindeki bu maruziyet, yenidoğanların ilginç bir biçimde maruz bırakılmadıkları değişimleri tespit etmelerine de yardımcı olmaktadır; doğum öncesi ilave uyarım alan bebekler, maruz kalmamış bebekler yapamazken yalancı kelimelerdeki ses şiddeti değişimlerini de tespit edebiliyorlardı.” diye açıklıyor Partanen.

“Ancak, her iki grup da (Fincede çok yaygın olan) sesli harf değişimlerine tepki vermektedir (yenidoğanların yeterlilikleri daha önce pek çok kez gösterilmiştir).”

Bu bulgular, bebeklerin sese nasıl tepki verdiklerini inceleyen son 20 yıldır yürütülen başka araştırmaların üzerine ekleme yaparak geliştirilmektedir. 2005’te fetüslerin sesler arasında ayrım yapabildiklerini gösteren bir çalışma yayınlayan Minna Huotilainen bu çalışmada da yer alıyor. Ve araştırmacılar 1988’de anne karnında pembe dizi izleyen bebeklerin bağımlı hale geldiklerini keşfettiler – en azından melodilere. Anneleri hamileyken pembe dizi izleyen bebekler dizilerdeki melodik işaretlere tepki verdi.

 

ytur5yfd

Bebeğinizin anne karnındayken duydukları gerçekten öğrenmesini etkileyebilir mi?

Araştırmacılar bulguların, doğmamış fetüsün bir yenidoğan kadar iyi bir biçimde öğrenebildiği ve hatırlayabildiği fikrini desteklediğini belirtiyor. Bebekleri daha doğmadan seslere olabildiğince çok maruz bırakmak bu zahmete değebilir.

Patanen “Fetüsün beyninin nasıl çalıştığını daha iyi anladıkça, erken dil gelişimi hakkında daha çok bilgi edineceğiz.” diyor. “Dilin erken yaşta nasıl geliştiğini daha iyi anlarsak belki bir gün çok erken safhada müdahaleler yapabiliriz (anormal gelişim gösteren bebekler için). “

İlk Yayın Tarihi: 20 Ağustos 2014 @ 15:59

8 “Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net” yorumu;

Bebeklerde 5 Duyunun Önemi · 10 Eylül 2015 at 17:55

[…] Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net […]

Bebeğiniz Sizi Anlıyor; Onunla Konuşun · 16 Ağustos 2015 at 18:11

[…] Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net […]

Bebeğiniz Anlamaz Ama Hisseder · 4 Ağustos 2015 at 19:18

[…] Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net […]

Bebekler Neyi, Nasıl Görürler? · 29 Mayıs 2015 at 16:04

[…] Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net […]

10 Temel Olumlu Annelik Mesajı · 22 Nisan 2015 at 17:23

[…] Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net […]

Hamilelik Öncesi ve Hamilelik Boyunca Kaçınılması Gerekilen Gıdalar · 16 Ocak 2015 at 15:03

[…] Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net […]

Bebeklerde Zeka Gelişimi Nasıl Sağlanır ? · 9 Ocak 2015 at 12:19

[…] Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net […]

Zeka Kartları İle Zeka Gelişimi Nasıl Gerçekleşir ? · 9 Ocak 2015 at 11:26

[…] Doğmamış Çocuklar Sizi Duyuyor, Açık ve Net […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Neden Erken Doğum Olur, Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle erken doğum nedir onu açıklayalım. 40 hafta süren hamilelik sürecinin sonunda doğum gerçekleşir, bu normal süreçtir. Erken doğum ise son adet tarihine göre 20. haftadan sonra 37. gebelik haftası tamamlanmadan başlayan doğum eylemidir. Tüm Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Hamilelik

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Döllenmiş yumurta henüz ana rahmine düşmeden başlayarak, annenin sağlıklı ve doğru beslenmesi, bebeğin metabolik gelişmesi ve gelecekteki sağlık durumu açısından son derece önemlidir. Anne adayı, dengeli bir diyet uygulaması gerektiğini ve bazı mineral ve vitaminlere Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0