Bebeğin Pozisyonunu Bulmak

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 47 Saniye
Bebeğin Pozisyonunu Bulmak

Hedef: Bazı ileri öğrenme oyunlarını uygulamanız için bebeğin rahimdeki pozisyonunu bulmanız gerekmektedir.

Bebeğin pozisyonunu bulmak sadece 28 hafta sonra yapılmalıdır. Bu zaman öncesinde bebeğin pozisyonu kolay ve doğru olarak saptanamaz. Genelde, bebeğin sırtı annenin tekmelendiği yerin ters yönünde uzanmaktadır.

Eğer anne alışılmışın dışında ağırsa, özel tanısal teknikler olmadan bebeğin konumunu belirlemek 28 hafta sonrasında ve doğuma kadar bile zor olabilir.

Gerekli materyaller: Yok.

Alıştırma ne kadar sıklıkla yapılmalı: Uyguladığınız öğrenme oyununun açıklamaları size pışpışlamanızı, okşamanızı veya dokunmanızı söylediğinde, önce o bölgeyi bulun ve sonra devam edin.

Unutulmaması gerekenler:

1) Doğum öncesi fiziksel bir muayeneden geçerken, tekniklere ve doktorunuz, ebeniz veya hemşireniz tarafından yapılan baskı miktarına dikkat edin. Bebeğin pozisyonunu kendi başınıza kontrol etme vaktiniz geldiğinde, muayene sırasında nasıl yapıldığını hatırlayın.

İpucu: Rutin ofis ziyaretlerinizden birisi sırasında doktorunuzdan bebeğin başı ve sırtının nerede olduğunu size göstermesini rica edin. Herhangi özel bir nedenden dolayı ultrason muayenesindeyseniz, bebeğin karnınızdaki pozisyonunu gerçekten görebilirsiniz.

2) Bebeğin vücudunun farklı bölgelerini hissederken – baş, sırt ve kalça – canınızı acıtacak ve hatta rahatsızlık verecek kadar bile bastırmayın. Eğer baskı sizin için rahatsız ediciyse, bebeğiniz için de rahatsız edici olabilir. Öğrenmenin bebek için güzel bir deneyim olmasını istediğimiz için, her türlü nahoş duyumdan kaçınılmalıdır. Eğer nazik ve hızlıca karnınıza bastırıp çekerseniz, bebeğin vücudunun kısımlarını ileri geri hareket edişini parmaklarınızın altında hissedebilirsiniz. Bu yöntemi kullandığınızda bebeği hissetmek için sert bir şekilde bastırmanıza gerek kalmaz.

3) Bir uyarım seansı öncesinde bebeğin pozisyonunu belirlediyseniz, bebeğin pozisyonunu değiştirdiğini hissetmediğiniz takdirde seans sırasında tekrar kontrol etmenize gerek yoktur.

4) Genel bir kural olarak, bebeğin sırtı, sizi çoğunlukla tekmelediği yerin karşınında olacaktır. Eğer bebek sizi bir önceki seansta saptadığınız gibi aynı, genel bölgeden tekmeliyorsa (ve sırt da aynı bölgede ise) bebek muhtemelen hareket etmemiştir.

5) Eğer hamileliğinizin ileri safhaları sırasında bebeğinizin pozisyonundan hiç emin değilseniz, lütfen bir sonraki doktor ziyaretinizde doktorunuzdan sizi yönlendirmesini isteyin.

İpucu: Hamileliğinizin bu döneminde, bebek pozisyonunu daha nadir değiştirme eğilimindedir ve siz de sürekli bebeğin pozisyonunu kontrol etmek zorunda değilsinizdir.

poz1

Bu görüntüde, bebek normal, baş-aşağı pozisyonundadır. Bebeklerin yaklaşık % 95’i bu pozisyonda uzanmaktadır. Eğer bebeğinizin farklı bir pozisyonda olabileceğini düşünüyorsanız, örneğin başı yukarda, ters pozisyonda, doktorunuza danışınız.

Ters Pozisyon

Eğer bu alıştırmaları yaparken birkaç defa bebeğin sert, top-benzeri tarafının (bebeğin başı) karnınızın üst tarafında, yuvarlak tarafının (bebeğin poposu) da aşağıda olduğunu fark ederseniz doktorunuza bilgi vermelisiniz. Bu duruma “ters pozisyon” denir. Hamileliklerin yaklaşık % 4’ünde bebeğin başı karnın üst kısmında, ayakları ise aşağıya doğrudur.

Eğer bebeğiniz ters pozisyondaysa, pışpışlama ve okşama alıştırmalarını karnınızın alt tarafına yapın. Okşama alıştırmaları karnınızın yukarısından aşağıya doğru yapılabilir. Böylece doğmamış bebeğinizin sırtını yukarıdan aşağıya okşanmış olur.

İki ya da Daha Fazla Bebek

Eğer iki ya da daha fazla bebek sahibi olacaksanız, bu durumda bebeklerin pozisyonunu tespit etmek zor olabilir.

Böyle bir durumda uterusta daha az yer olduğu için, özellikle hamileliğinizin son ayında Doğum Öncesi Uyarımı alıştırmalarından herhangi birinin kullanımı konusunda sağlık uzmanınıza daha sık danışmanızı öneririz. İkiz bebek bekleyen ebeveynlerin çoğu bu yöntemleri başarıyla kullanabilmişlerdir.

Bebeğin Pozisyonunu Bulmak

AÇIKLAMALAR

1. Adım: Bebeğin poposu. Bebeğin poposunu bulmak için, göbek deliğinizin hemen hizasından, karnınızın üst tarafını hissetmek için tek elinizi kullanın. Bebeğin poposunu yumuşak ve yuvarlağımsıdır ve bacakların bir uzantısı gibi hissedilir. Bebeğin poposu vücudunun diğer kısımlarından daha az hareket ediyormuş gibi gelecektir. Bebeğin poposu aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi karnın üst tarafındadır.

İpucu: Bebeğin poposu, bebeğinizin çoğu zaman tekmelediğini hissettiğiniz yerin karşısında ve çok az altında olmalıdır.

Bu görüntüde, bebeğin poposunu hissetmek için karnınızın üst tarafına dokunmaktasınız. Bebeğin poposu yumuşak ve yuvarlaktır, sırtın devamı gibi hissedilir.

poz2

2. Adım: Bebeğin sırtı. En kolay kısım bebeğin sırtını bulmaktır. Parmaklarınız aşağıyı işaret edecek şekilde elinizi karnınızda tutun. Bir elinizle muhtemelen karnınızın bir tarafı boyunca uzun bir biçimde uzanan, düz ve sıkı bölgeyi hissedin. Diğer elinizle, sınırları belli yumrular gibi hissedilen bebeğinizin kollarını bulmaya çalışın.

Eğer bebeğinizin sırtı karnınızın sağ tarafındaysa, sağ elinizi sırtın yerini tayin etmek için, sol elinizi de küçük, yumru benzeri kısımları hissetmek için kullanın. Eğer bebeğinizin sırtı karnınızın sol tarafındaysa, sol elinizi kullanın. Bebeğin sırtı kısa ve çabuk tekmeleme hareketlerini hissettiğiniz tarafın karşısında olmalıdır. Bebeğinizin her iki tarafınızda da hissedebileceğiniz uzun ve yavaş esneme hareketleri kafanızı karıştırmasın.

Aşağıdaki şekil bebeğin anne karındaki uzanışını ve bebeğin sırtını bulmak için ellerinizi nereye koymanız gerektiğini göstermektedir.

İpucu: Genel bir prensibe göre bebeğin sırtı çoğunlukla tekmelendiğiniz yerin karşısında olacaktır.

poz3

3. Adım: Bebeğin başı. Bebeğin başının yerini tespit etmenize yardımcı olan iki yöntem vardır.

A) İki elinizi karnınızın alt kısmına, kasık tüylerinizin hemen üstüne yerleştirin. Ellerinizi ileri geri hareket ettirirken parmak uçlarınıza çarpan sert, yuvarlak yapıyı hissedin.

B) İkinci adımda tek elinizi kullanın. Kasık tüylerinizin hemen üzerine hafifçe bastırın. Eğer sert, yuvarlak bir top hissediyorsanız, bu bebeğin başıdır. Avucunuzun altında bebeğin başının doluluğunu hissederek nazik bir şekilde içeri dışarı itin. Parmaklarınızın bebeğin başı etrafında daha derine kaymasını sağlayın.

Görüntü (A) Kasık kıllarının hemen üzerinde, karnınızda uzanan yuvarlak bir top hissetmektesiniz. Ellerinizi nazikçe ileri ve geri hareket ettiriyorsunuz ve bebeğin başı parmaklarınıza çarparken kütlesini hissediyorsunuz.

Görüntü (B) Bu bebeğin başının tek elle kontrol edildiği durumdur. Parmaklarınız başın çevresinde, kenarları boyunca kayarken avuç içiniz elinizin altındaki başın sertliğini hissetmelidir.

poz4

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 06:43

1 “Bebeğin Pozisyonunu Bulmak” yorumu;

Birincil Kelime Listesi – Sevgili Bebek · 3 Ocak 2014 at 00:31

[…] Bebeğin Pozisyonunu Bulmak bölümünde gösterildiği gibi, bebeğinizin sırtının ve poposunun yerini belirleyin. Sırt çoğunlukla karnınızın üst tarafında bulunmaktadır. Eğer bebeğin başı karnınızın üst tarafında, ayakları aşağıdaysa (ters pozisyon), avuç içinizi kullanarak karnınızın alt tarafını pışpışlayın. […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Neden Erken Doğum Olur, Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle erken doğum nedir onu açıklayalım. 40 hafta süren hamilelik sürecinin sonunda doğum gerçekleşir, bu normal süreçtir. Erken doğum ise son adet tarihine göre 20. haftadan sonra 37. gebelik haftası tamamlanmadan başlayan doğum eylemidir. Tüm Devamını oku…

Hamilelik

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Döllenmiş yumurta henüz ana rahmine düşmeden başlayarak, annenin sağlıklı ve doğru beslenmesi, bebeğin metabolik gelişmesi ve gelecekteki sağlık durumu açısından son derece önemlidir. Anne adayı, dengeli bir diyet uygulaması gerektiğini ve bazı mineral ve vitaminlere Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Bebek Dostu Hastaneler

Dünya üzerinde 16000’den fazla bebek dostu hastane bulunmaktadır ve gün geçtikçe Türkiye’de de sayıları artmaktadır. Biz de bu konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar için bir araştırma yaptık. Bebek dostu hastaneleri kısaca annelerin emzirmeye önem vermesini Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0