Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 9 Saniye
Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Ten temasına, ışığa ve sese tepki verir. Bu nedenle Montessori duyu organlarını çocuğun çevresi ile iletişim kurduğu organlar olarak kabul eder ve onları tıpkı ellerin kavrama işlemini gördüğü gibi aklın gelişiminde temel rolü oynayan “kavrama organları” olarak adlandırır. Duyu algıları çocukta bir ruhsal dünya yaratmaya yönelik yaratıcı bir içgüdü, aktif bir güçtür ve duyu organları adeta çocuğun dünyaya açılan pençeleri gibidir.

Duyuların eğitimi çocuk daha “emici zihin” çağında iken başlar. Bu çağda çocuk kendiliğinden aktiftir ve bilinçsiz olarak çevresindeki izlenimleri zihnine kaydeder. Bu kaydedilenler çocuğun gelişecek olan kişiliğinin ve zihninin ana maddesini oluşturur.

Bu nedenle duyuların eğitimi ve duyu materyalleri Montessori eğitiminin temelini oluşturur. Bu materyaller ile yapılan eğitim çocuğun zihinsel çalışmalarında ona yardımcı ve onu yönetici unsurlardır. Aynı zamanda onun zihinsel yapısını kurar, ruhsal düzenine yardımcı olurken zihinsel gelişimini sağlar. Bunlarla zihinsel temel işlevler kastedilmiştir, tanımak ve farklılıkları ayırt etmek, bütünleştirmek ve soyutlaştırmak, eşleştirmek, gruplandırmak ve tasnif etmek, aynı özelliklerde seriler yapmak gibi.

Zihnin temel işlevleri, duyuları geliştirici materyaller ile uyarılır ve deneyim kazandırılarak öğretilir. Bununla ilgili Montessori tüm duyu organları için materyaller geliştirmiştir. Boyutların farklılığını kavratan, biçimler ve renkler, farklı özelliklerde yüzeyleri olan ve farklı kalitelerde materyaller, farklı ağırlıklar, farklı kokular, farklı tatlar, farklı ses tonları ve farklı ısılardaki materyalleri sıcaklık derecesine göre sıralamak. Bütün duyu materyallerinde her seferinde sadece bir duyuya yoğunlaşma sağlanır ve böylece bir tek duyuya yönelik uyaran diğerlerinden yalıtılarak etkisi artırılır.

İlk Yayın Tarihi: 10 Kasım 2015 @ 15:34

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Erken Eğitim

ERKEN EĞİTİM DOĞUMDAN ÖNCE BAŞLAR … Çoğumuz Erken Eğitim veya okul öncesi eğitim dendiğinde 4-6 yaş aralığındaki yuva veya ana sınıfı eğitimini algılıyor veya kastediyor. Oysa günümüzde erken eğitim süreci Anne rahminde başlayan bir süreci Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0