Erken Eğitimde Sürprizlerin ve Şaşırtmaların Önemi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 17 Saniye
Erken Eğitimde Sürprizlerin ve Şaşırtmaların Önemi

Cee-ee oyunu pek çok bebeği eğlendiren bir oyun olarak bilinir. Aslında sürpriz kavramını işleyen bu oyunun tek yararı bebeğinizi eğlendirmesi değil. Johns Hopkins Üniversitesi’nde 11 aylık bebekler üzerinde yapılan araştırmaya göre sürpriz algısı ve oyunlarda kullanılan şaşırtmalar, bebeklerin öğrenme hızını ve kapasitesini önemli bir biçimde etkilemektedir.

“Bebekler her an etrafındakileri beyinlerine kaydederler ve dünyayı etkin bir şekilde gözlemlerler.” diyor araştırma takımının lideri Aimee Stahl. “Onları şaşırtan herhangi bir şey gördüklerinde, bu obje veya aktivite ile etkileşimleri tepe noktasına ulaşmakta ve öğrenme davranışları gelişmekte. Bu tabi ki onlara bildikleriyle çelişen bir şey göstermediğimiz varsayımıyla olmakta.”

Araştırmada yer alan bebekler, bir obje hakkında hem tahmin edilebilir hem de şaşırtıcı durumların kendilerine gösterildiği bir sunumla karşılaştı. Örnek olarak, bir grup bebek bir topun bir rampadan yuvarlanarak rampanın bitişinde bir duvara çarpıp durmasını görürken, başka bir grup bebek topun garip bir biçimde duvara çarpmamış gibi duvarın öbür tarafına geçişini izledi. Bu gerçekdışı efekt bebeklerin algısını duvardan topa yönelten bir başka engel ile sağlanmıştı.

Böylesine olanaksız bir olayla karşılaşan bebeklerin bu olaya ilgisi tepe noktasına çıkmakta ve kendilerini bu olayın neden beklemedikleri bir şekilde gerçekleştiğini incelemeye itmektedir. Şaşırtıcı olayla karşılaşan bebeklerin bu olay sonrasında sıradan bir olayla karşılaşan bebeklere göre daha etkin ve çabuk bir biçimde öğrendikleri görülmüştür.

Bu öğrenme etkinliğinin sebebi ise düşündüğünüzden daha basit. Bebekler öğrenirken hali hazırda bildikleri, güvenilebilir “gerçeklerin” (örneğin yerçekiminin varlığı) üzerine yeni bilgileri koyarlar ve dünyaları hakkındaki bilgilerini geliştirirler. Eğer bir olay veya karşılaştıkları bir durum bildiklerinin dışındaysa, bebek beyni bu yeni bilgiyi depolamak adına daha aktif bir hale gelmektedir. Bu sadece bebeklerde görülmeyen, yetişkinlerde de sık sık karşılaşılan bir durum.

Araştırma görevlilerinden Prof. Lisa Feigenson bu konuda “Dünya bebekler için öğrenilmemiş bilgilerle dolu, her an onların dikkatini çekebilecek olayların yaşandığı bir yer. Araştırmamız bebeklerin bildiklerini, karşılaştıkları herhangi bir durumda ne olacağını tahmin etmek için kullandıklarını ve bu tahminin yanlış olması durumunda bebeğin bu durumu özel bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirdiğini ortaya çıkarmıştır.” dedi. “Bebekler şaşırdıklarında veya bir sürprizle karşılaştıklarında da bu durumu dünyaları hakkında yeni bir şey öğrenmek için kullanırlar”

Araştırma şu an Maryland Science Center’da devam etmektedir. Araştırmacılar bu araştırmanın devamında bebeklerin öğrenme kapasitesini ve hızını geliştirecek yöntemler bulmayı planlamaktadır.

Kaynak: http://www.medicaldaily.com/element-surprise-helps-babies-learn-significantly-better-327844 – Feigenson L and Stahl AE. Elements of Surprise Helps Babies Learn. Science. 2015.

İlk Yayın Tarihi: 10 Nisan 2015 @ 18:12

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Erken Eğitim

ERKEN EĞİTİM DOĞUMDAN ÖNCE BAŞLAR … Çoğumuz Erken Eğitim veya okul öncesi eğitim dendiğinde 4-6 yaş aralığındaki yuva veya ana sınıfı eğitimini algılıyor veya kastediyor. Oysa günümüzde erken eğitim süreci Anne rahminde başlayan bir süreci Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0