UNICEF: Çocuklar Bekleyemez

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 28 Saniye
UNICEF: Çocuklar Bekleyemez

Açlık, kuraklık ve savaş milyonlarca kişiyi tehdit ederken çocuklar için zaman daralıyor.

UNICEF: “Kuzeydoğu Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’deki acil ihtiyaçlara cevap vermek için yaklaşık 255 milyon dolarlık acil talep: Çocuklar Bekleyemez.”
ŞİMDİ BAĞIŞ YAP ya da İMZANLA UNICEF’in AÇLIK KONUSUNDAKİ ÇALIŞMASINI DESTEKLE!

New York, Dakar, Nairob, Amman, 28 Mart 2017 – UNICEF bugün yaptığı açıklamada, “Güney Sudan’da açlığın ilan edilmesinin üzerinden bir aydan fazla bir süre geçtikten sonra, Yemen, Somali, Güney Sudan ve Nijerya’nın kuzeydoğusunda kuraklık ve silahlı çatışmalar hayatları mahvederken bir milyondan fazla çocuk için zaman tükeniyor” dedi.

UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine, “Çocuklar, harekete geçmemiz için bir başka kıtlık ilanını bekleyemez durumda. 2011’de Somali’den öğrendik; kıtlık ilan edilene kadar anılması güç sayıda çocuk ölmüştü. Bu tekrarlanamaz.” dedi.

UNICEF, dört ülkede yaklaşık 22 milyon çocuğun açlık, hastalığa terk edildiği, yerinden edildiği ve okula gidemediğini belirtti. Bu yıl şiddetli akut beslenme yetersizliği nedeniyle yaklaşık 1.4 milyon ölüm riski altında.

Yeni finansman güncellemesine göre, UNICEF bu çocuklara gıda, su, sağlık, eğitim ve koruma hizmetleri sunmak için önümüzdeki birkaç ay için 255 milyon dolara yakın kaynağa ihtiyaç duyuyor.

Fonların 81 milyon doları aşan kısmı, çocukları yetersiz beslenme taramasından geçirmek ve tedavi edici gıda sunmak üzere beslenme programına aktarılacak.

Aşılar da dahil olmak üzere sağlık hizmetlerine ek 53 milyon dolar tahsis edilirken, 47 milyon dolar üzeri kaynak ölümcül ishal hastalıklarını önlemek için su, sanitasyon ve hijyen programlarına harcanacak.

Geriye kalan fonlar, çatışmadan etkilenen ve yerlerinden edilen çocukları korumaya ve onlara eğitim hizmetleri sunmaya yardımcı olacaktır. En savunmasız durumda olan ailelere nakit yardımı da sunulacaktır.

Önümüzdeki birkaç ay için ihtiyaç duyulan kaynaklar, 2017 yılının tamamı için ihtiyaç duyulan daha büyük bir talebin parçasıdır. 2017 yılı için, dört ülkenin fonlama gereksinimlerini içeren toplam 712 milyon dolarlık tutar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artmıştır.

UNICEF, kıtlık tehdidine yanıt vermek ve yayılmasını önlemek için dört ülkede ortaklarıyla birlikte çalışıyor:

Nijerya’nın kuzeydoğusunda UNICEF, bu yıl acil temel sağlık hizmetleri ile 3.9 milyon kişiye ulaşacak, beş yaş altındaki 220.000 şiddetli akut beslenme yetersizliği durumundaki çocuğu tedavi edecek ve bir milyondan fazla kişiye temiz suya erişme imkânı sağlayacaktır.
Somali’de UNICEF, tesis bazlı ve mobil sağlık ve beslenme hizmetleri yoluyla yaklaşık 277.000 şiddetli akut beslenme yetersizliği vakalarının tedavisi de dahil olmak üzere, beş yaş altındaki 1,7 milyon çocuğa destek veriyor.

Somali, 9 Mart 2017- Ailelerin kuraklıktan dolayı ailelerin göç etmek zorunda kaldığı geçici barınma merkezindeki mobil klinikte 5 yaş altı bir çocuğun kolundaki ölçme bandı “Şiddetli Akut Beslenme Yetersizliği” derecesini gösteriyor. ©UNICEF/UN057372/Holt

Güney Sudan’da UNICEF, ortaklarıyla birlikte, kıtlıktan etkilenen veya tehdit altında olan bölgelerdeki beş yaş altındaki yaklaşık 30.000 çocuğu kapsayan 128.000 kişiye hayati yardım sağlamıştır.

Güney Sudan, 17 Şubat 2017 – İleri seviyede beslenme yetersizliği teşhisi konan 1.5 yaşındaki Elizabeth Kegi, Juba’daki Al Shabbab hastanesinde, annesinin kucağında.

Yemen’de UNICEF, sağlık kuruluşları, mobil ekipler, kamu sağlık çalışanları ve ulaşılması zor topluluklara ve yerinden olmuş ailelere ulaşan gönüllüler yoluyla beslenme yetersizliğine cevap veren faaliyetleri geliştirmiştir. UNICEF ayrıca, şiddetli akut beslenme yetersizliği durumundaki çocuklara ve ailelerine, temiz su, hijyen malzemeleri de dahil olmak üzere nakit yardımı, su ve sanitasyon hizmetleri ile destekliyor.

Yemen, 20 Ekim 2016 – Sa’ada, Yemen’de bir erkek çocuğu yetersiz beslenme taramasından geçiyor.

UNICEF, silahlı çatışmanın, bu krizin önemli bir nedeni olduğunu ve etkilenen ülkelerdeki çocuk hakları ihlalinin sona ermesi için yardıma muhtaç çocuklara koşulsuz, engelsiz ve sürdürülebilir erişim çağrısında bulundu.

UNICEF, ayrıca komşu ülkelerdeki beslenme durumunun kötüleştiği konusunda da uyarıda bulundu.

Fontaine; “Şiddet, açlık ve susuzluk insanları sınırlar içinde ve dışında hareket etmeye zorluyor. Yetersiz beslenme oranları sadece bu dört ülkede değil, aynı zamanda Çad Gölü havzasında ve büyük Afrika boynuzunda da kötülemeye devam edecek” dedi. “İnsani yardım kuruluşları, en savunmasız kişilere ulaşmak için ihtiyaç duydukları erişim ve kaynakları almazsa, hayatlar kaybolur.”

Fotoğraf ve videolar için http://weshare.unicef.org/Package/2AMZIFDD22Q

Kıtlık riski ile karşı karşıya olan ülkelerde 27 milyon kişi güvenli suya erişemiyor

Güvenli olmayan su kullanmak beslenme yetersizliği sorunu yaşayan çocuklarda gıda eksikliği kadar ölümcül etki yapıyor.

Susuzluk çocuklar için açlık kadar ölümcül!
NEW YORK/DAKAR/NAİROBİ/AMMAN, 29 Mart 2017 – UNICEF, Kuzeydoğu Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’de ileri seviyede beslenme yetersizliği sorunu yaşayan çocukların aynı zamanda su kesintisi, yetersiz sanitasyon, kötü hijyen uygulamaları ve salgın hastalıklar gibi tehditlerle de karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Kıtlık tehdidindeki dört ülkede yaklaşık 27 milyon kişi güvenli olmayan su kullanıyor. Bu sular yetersiz beslenme sorunu yaşayan çocuklarda ishal kaynaklı ölümcül hastalıklara yol açabiliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine “Yetersiz beslenme, kirli su ve elverişsiz sanitasyon gibi koşulların birleşmesi çok sayıda çocuğun bir türlü iyileşemediği kısır bir döngüye sebep oluyor” dedi. Fontaine açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Güvenli olmayan su beslenme yetersizliğine yol açabildiği ya da durumun daha da kötüleşmesine sebep olabildiği için, çocuklar ne kadar besin alsalar da, içtikleri su güvenli olmadıkça iyileşemezler.”

Kuzeydoğu Nijerya’da, çatışmalardan etkilenen bölgelerdeki su ve sanitasyon altyapısının yüzde 75’inin hasar görmesi veya yerle bir olması nedeniyle 3,8 milyon kişi güvenli suya erişemiyor. Evlerini terk eden aileler göç ettikleri bölgelerde yıpranmış vaziyette olan sağlık ve su sistemleri üzerine fazladan bir yük binmesine yol açıyor. Örneğin, çatışmalardan en çok etkilenen Borno eyaletinde 700 sağlık tesisinin üçte biri tamamen yerle bir edilirken, bir o kadar tesis de kullanılmaz hale geldi.

Güney Sudan’ın başkenti Juba yakınlarında bir kız çocuğu önüne bidonlar dizili bir çeşmede sırasını bekliyor. Fotoğraf: © UNICEF/UN057035/Hatcher-Moore

Somali’de su, sanitasyon ve hijyene erişim ihtiyacı duyan kişi sayısının önümüzdeki haftalarda 3,3 milyondan 4,5 milyona, yani toplam nüfusun yaklaşık üçte birine ulaşması bekleniyor. Su kaynaklarının önemli bir bölümü kurumuş veya kirlenmiş durumda, tuvaletler yetersiz ve su yoluyla bulaşan hastalıklar ise çok hızlı bir şekilde yayılıyor. 2017’nin başından bu yana 13 binin üzerinde kolera ve ileri seviyede sulu ishal vakası bildirilirken, geçen senenin aynı dönemiyle kıyaslandığında bu hastalıklarda yaklaşık beş kat artış gerçekleştiği görülüyor. En ücra bölgelerde su fiyatları altı kat artışla en yoksul ailelerin karşılamayacağı düzeylere ulaşmış durumda.

Güney Sudan’da 5,1 milyon kişi güvenli suya, yeterli sanitasyona ve hijyene erişemiyor. Ülkedeki su dağıtma noktalarının yarısı hasarlı veya yerle bir edilmiş halde bulunuyor. Mevsimsel kuru hava sonucu yeraltı su düzeylerinin düşük olması su kullanımı için insanlar ve hayvanlar arasındaki rekabeti artırıyor ve bu da sınırlı sayıdaki su kaynaklarının aşırı derecede kullanılmasına yol açıyor. Sanitasyon tesislerinin yetersizliği ve kötü hijyen uygulamaları da hastalıkların yayılmasına sebep oluyor. 2016’nın Haziran ayında meydana gelen kolera salgını sonucu 5 binin üzerinde kişi bu hastalığa yakalandı ve bunlardan 100’ü hayatını kaybetti.

Yemen’de süren çatışmalar ve kitlesel göçler sonucu en az 14,5 milyon kişi yeterli içme suyuna ve temel sanitasyon ile hijyen koşullarına erişemezken, su altyapısı da büyük zarar gördü. 2016’nın Ekim ayında ortaya çıkan kolera ve ileri seviyede sulu ishal salgını 22 bin 500 şüphelenilen vaka ile 106 ölüme sebep olurken halen daha yayılmaya devam ediyor. Yaklaşık 2 milyon çocuk, çatışmalar başlamadan önce bile beş yaş altı çocuk ölümleri nedenlerinde ikinci sırada olan ishal kaynaklı hastalık riskiyle karşı karşıya. Ülkedeki ana sağlık sisteminin çökmenin eşiğinde olması da milyonlarca çocuğun hayatını tehlikeye atıyor.

UNICEF ile ortaklarının, krizden etkilenen dört ülkedeki çalışmalarından şu sonuçlar elde edildi:

Kuzeydoğu Nijerya’da son 12 ayda yaklaşık 660 bin kişiye temiz su sağlandı ve yaklaşık 170 bin çocuk beslenme yetersizliği tedavisi gördü;
Somali’de 1,5 milyon kişiye Nisan ayında başlaması beklenen bir sonraki yağmurlara kadarki 90 gün boyunca günlük 7,5 litre suya erişim sağlandı. Aynı zamanda hayati önem taşıyan hijyen alışkınlıkları anlatıldı, kuyular onarıldı, yeni su kaynakları oluşturuldu ve kolera tedavi merkezlerinde uygun su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri tesis edildi. Ülkede ilk kez yarım milyon kişinin aşılanması hedefiyle koleraya karşı damla aşı kampanyası yürütüldü;
Güney Sudan’da ücra bölgelerde yaşayan çocuklar için uçakla beslenme, sağlık, su ve sanitasyon hizmetleri ulaştırılması için Dünya Gıda Programı ile birlikte çalışıldı; salgın riskinin yüksek olduğu bölgelerde hijyen alışkanlıklarını ve su güvenliği önlemlerini artırma çalışmaları hızlandırıldı;
Yemen’de en zor durumdaki çocuklarda beslenme yetersizliğinin tedavi edilebilmesi için sağlık tesislerinin çalışır halde tutulmasını sağlamak ve çoğu evlerini terk etmiş 4,5 milyon kişiye su ve sanitasyon hizmetleri ulaştırmak amacıyla ortaklarla birlikte çalışmalar yürütüldü.

“Olabildiğince çok kişinin hayatını en kısa sürede kurtarabilmek için gece gündüz çalışıyoruz,” diyen Fontaine açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Ancak bu ülkelerde devam eden çatışmalar sona ermedikçe, yardıma muhtaç çocuklara sürdürülebilir ve engelsiz erişim sağlanmadıkça ve daha fazla kaynak ayrılamadıkça tüm çabalarımız yetersiz kalabilir.”

İlk Yayın Tarihi: 11 Nisan 2017 @ 02:50

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0