İyi Baba Olmak

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
İyi Baba Olmak

Her ne kadar çocuğun bakımından beslenmesine her konuda ön planda olan anne gibi gözükse de; babaların çocukları için önemi büyüktür. Baba, hem kız çocukları hem de erkek çocukları için güveni simgeler.

Çocuğun gelecekte nasıl bir karakteri olacağından, eş seçimine kadar babanın hayatındaki rolü büyüktür. 

Erkek çocuklar, babalarının minik birer kopyası olurlar. Babalarına özenir, onlar kadar büyük olmak, işe gitmek, gazete okumak isterler. Özellikle 3 yaşından sonra cinsel kimliğini daha iyi tanıyabilmek için babalarını izler ve taklit ederler. Bu da çocuğun karakterini oluşturur. 

Erkek çocukları ile babaları arasında çoğunlukla tatlı bir rekabet olur. Babanın bu rekabeti güç savaşlarına çevirmemesi, çocuğu ile empati kurması gerekir. Babanın anneye karşı tavırları bile çocuğu etkiler. İleride kadın erkek ilişkilerinden, gelecekte kuracağı ailesine kadar, babası ve annesinin arasındaki ilişki model olur.

Kız çocukları içinse; babasının varlığı bambaşkadır. Babası kız çocuğunun hayatındaki ilk erkektir. Kız çocuğu için baba güven demektir. Babanın sevgi dolu ve şefkatli olması, kızının ailesine olan güvenini pekiştirir, kendisine ve karşı cinse olan güveni artar. Babanın adil olması, kızına, kadın erkek ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini öğretir. Kız çocuğu babası ile erkekleri tanır ve gelecekte nasıl bir eş seçmesi gerektiğine dair karakter özelliklerini babası ile öğrenir.

Babası ile iyi ilişkileri olan çocuklar, okulda ve sosyal hayatlarında daha uyumlu, özgüvenli ve başarılı olurlar. Liderlik özellikleri gelişmiş olur.

Babanın sert olması, olaylar karşısında çocuğuna söz hakkı vermeden yargılaması, ağır cezalar vermesi sonucunda iki farklı karakterde çocuk gelişebilir. 

Birincisinde; çocuk, karakterine bağlı olarak babasına sert karşılık verebilir. Babasının istediği şeylerin tam tersini yaparak, babasının istediği kişinin tam tersi olma yoluna girer. 

İkincisinde ise; çocuk, babaya karşı ılımlı yaklaşır. Babasının istediklerini kabul eder, sorun çıksın istemez. Bunun sonucunda ise, yetişkinliğinde özgüven eksikliği sorunu yaşar. Duygularını bastırır, kendinden sürekli ödün veren bir birey olur. Babanın çocuğuna karşı ılımlı ve anlayışlı olması bu yüzden çok önemlidir.

İyi bir baba olabilmek için;

Babanın çocuklarına karşı sabırlı ve adil olması gerekir.

Birlikte zaman geçirmeleri gerekir. Çocukla yalnızca televizyon izlemek değil, kitap okumak, yürüyüşe çıkmak gibi aktiviteler de yapmak gerekir.

Babanın çocuğunu disipline ederken tavırları çok önemlidir. Baba cezalandırır fakat adil ve sakin olmalıdır. 

Babaların çocuklarına sevgilerini hissettirmeleri gerekir. Bunu yalnızca kelimeler ile değil dokunuşları ile de hissettirmelilerdir.

İlk Yayın Tarihi: 9 Şubat 2017 @ 21:57

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0