Çocukların Yaşamımıza Kattıkları

Yazar: Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 56 Saniye
Çocukların Yaşamımıza Kattıkları

Pozitif psikoloji başlığı altında hepimizin sıkça duyduğu, üzerinde düşündüğü ‘well-being’ (iyilik, mutluluk, saadet) kavramı tam olarak nedir ve çocuklar buna nasıl katkı sağlar? (Yazı boyunca, anlatılmak isteneni daha iyi ifade ettiği için terimi İngilizce kullanılacağım, şimdiden özür dilerim.)

Hepimiz kendimizi iyi hissetmek isteriz ama ‘well-being‘ kendimizi mutlu hissetmekten, yoga egzersizlerinden ya da masaja gitmekten çok daha derin bir konudur. ’Well-being’ dediğimizde çoğumuzun aklına gelen sağlık, mutlu olmak, keyif almak ya da alternatif tıptan faydalanmak gibi olguların aksine, ‘well-being’ in temel unsurları kişisel değerlerimizin olması, onlara göre yaşayabilmek ve hayattaki potansiyelimizi gerçekleştirebilmektir. Bu unsurlar kendimize karşı dürüst davranabilmeyi ve yaşam boyu kişilik olarak gelişmeyi de beraberinde getiriyor. 

Araştırmalar zevk, mutluluk, tatmin gibi pozitif duyguları tecrübe ederek ulaşılmak istenen noktaya ‘hedonic well-being‘ diyor ve hayatı bu tarz bir haz arayışıyla doldurma isteğini gerçek ‘well-being’ten net şekilde ayırıyor.

Hedonic well-being‘ iyi hissetmekle ilgiliyken, gerçek ‘well-being’ iyi şeyler yapmak, üretmek, iyi işlev göstermekle ilgilidir. Bu noktada çocukların ebeveynlerin hayatına nasıl mutluluk getirdiği harika bir örnektir. Araştırmalara göre, hedonic bakış açısıyla çocuklarla ilgilenmek, bakımını yürütmek belli bir süreliğine büyüklerin aldığı zevki azaltabilir, yorabilir ve hatta mutsuz hissettirebilir ama uzun vadede yaşamımıza amaç ve anlam katarak kendimizi gerçekleştirmemizi sağlar ve bir aile kurma ve sürdürme isteğimizi tatmin eder.  Böylece bizi gerçek ‘well-being’e ulaştırır. 

Ayrıca ‘well-being’ hastalık ya da kötü duyguların olmaması durumu değildir. Aksine olumlu duyguları daha fazla tecrübe ediyor olmak demektir. Örneğin, çocuğunuzla ilişkiniz, paylaştıklarınız sayesinde hissettiğiniz olumlu duygular. Fiziksel olarak sağlıklı olmasak bile, ‘well-being’ hayatta şunlara ulaşmayı istemekle ve bazılarını elde edebilmekle ilgilidir: olumlu hisler, kendini adama, iyi ilişkiler, yaşam amacı/anlamı ve başarma. Özetle, çocuklar, ileride torunlar, belki baktığımız hayvanlarımız ve severek yaptığımız işlerimiz ‘well-being’in özü gibi gözüküyor. 

Sinem Olcay Kademoğlu / Uzman Psikolog (Aile ve Çocuk Gelişimi)

www.istanbulparentingclass.com

İlk Yayın Tarihi: 9 Mart 2017 @ 23:15

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0