Büyükanne Mi Bakıcı Mı Yoksa Kreş Mi?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 33 Saniye
Büyükanne Mi Bakıcı Mı Yoksa Kreş Mi?

Ekonomik ve bazen kariyerle alakalı sebeplerden dolayı doğumdan bir süre sonra çalışma hayatına dönmesi gereken annelerin aklındaki en büyük sorudur herhalde. Bebeğime kim baksın?

İstatiklere göre doğumdan sonraki bir yıl içinde anneler iş hayatına geri dönüyorlar. Uzmanlar bebeklerin zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimlerinin en hızlı olduğu ilk 3 yıl anneleri ile beraber olmalarını öneriyorlar. Elbette anneler de bebeklerinden ayrı kalmayı istemezler ancak koşullar gereği bu her zaman mümkün olamıyor.

Kreşe başlayamayacak kadar küçük bebekler için büyükanne mi bakıcı mı kararını etkileyen birçok ikilem mevcut. Ebeveynlerin büyükannenin bebeğe daha çok sevgiyle yaklaşacağını düşünmesi, ayrıca ekonomik sebeplerle bakıcının masraflarını karşılayamama sorunu da aileleri büyükannenin bakmasında uzlaştırıyor çoğunlukla.

Peki bebek için hangisi daha uygun?

Bebeği dışarıdan birisinin bakması yerine aile içinden bebeğin tanıdığı birisinin bakması elbette daha uygun. Ancak bebek bir süre sonra bakıcısını da tanıyor ve seviyor. O yüzden bu verilecek kararı çok da etkileyemez.

Anne ve babasından başka bebeklerini dünya üzerinde en çok seven kişiler büyükanne ve babalarıdır muhakkak. Bu düşünüldüğünde bakıcının verebileceği sevgiden çok daha büyük bir sevgiyle bakılır bebekler büyükannelerinde. Bebekler için de en önemli şey sevilmektir.

Yapılan araştırmalara göre, büyükannelerinde kalan bebekler bakıcıları tarafından bakılan bebeklere göre daha erken konuşmaya başlıyorlar.

Ancak evde iki annenin olması da sorunlara yol açabilir. Günümüz koşullarında, anne ve babalar kendi çağımıza uygun yöntemlerle bebeklerini yetiştirmek isterken, büyükanneler deneyimlerinden kazandığı güvenle “Sizi de biz büyüttük.” düşüncesiyle farklı metodlar uygulamak isteyebilirler. Bu da bebek için, uygun olmaz. Zira bebeğin eğitiminde, tüm ailenin iş birliği içinde olması, aynı şekilde hareket etmesi önemlidir. Bakıcı ise anne ve babanın tercihlerine göre hareket eder.

Yani bakıcı ve büyükanne arasında seçim yapmak düşünüldüğünde çok kolay bir karar değil. Uzmanların tavsiyesi göze alındığında, büyükanne ile onun deneyimlerine saygı duyarak ancak kendi fikirlerinizi de dile getirerek, uygun ve her iki tarafı da memnun edecek kurallar alarak bebeği büyükannesinin sevgisine bırakmak daha uygun olur.

Bebek biraz daha büyüyüp, kreşe gidebilecek yaşa geldiğindeyse, durum daha karmaşık hale geliyor.

Bebeğin yaşı büyüdükçe, yabancıları ayırt etmeye başlar ve ailesinden olmayan kişiler arasında yalnız kalmak istemez.

Ancak okul öncesi eğitimin çocuklar için önemi yadsınamayacak kadar büyük. Çocuklar kreşler sayesinde, sosyalleşmeyi, diğer çocuklarla birlikte vakit geçirmeyi, grubun parçası olmayı, grup çalışması yapmayı, kendi başına yeme ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılamayı, başkalarının haklarına saygı duymayı, paylaşmayı öğrenirler. Akademik olarak almaları gereken eğitimi alırlar. Özgüven ve özsaygılarının gelişimi sağlanır.

Bu yüzden, bebeğinizin kreşe gitmesini istemiyorsanız, diğer çocuklarla sosyalleşebileceği ortamlar hazırlamanız gerekir. Diğer çocuklarla grup aktiviteleri yapması gerekir. Ayrıca alması gereken akademik eğitimi de aile bireylerinden birisinin vermesi gerekir.

Araştırmalara göre, tüm koşullar sağlandığında ve ailenin eğitimi çocuğun eğitim ihtiyaçlarını karşıladığında, bebekler ileride zihinsel sağlık sorunlarına daha az yakalanıyorlar ve IQ sonuçları kreşte bakılan bebeklere oranla daha yüksek çıkıyor.

İlk Yayın Tarihi: 8 Ağustos 2016 @ 15:00

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Çocuk Doktoru Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuk Doktoru Tavsiyeleri Çocuk Doktorunu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Aileniz için bebek sahibi olmak ne kadar önemli ise, bebeğinizin doktor seçimini yapmak da bir o kadar önemli konudur. Şöyle ki; bebeğinizi, yaşamının özellikle ilk yılında Devamını oku…

Genel Sağlık

Altıncı Hastalığa Dikkat!

Roseola infantum diğer adıyla altıncı hastalık yüksek ateş ve huysuzluk gibi belirtileri nedeniyle, çoğunlukla diş çıkarma ile karıştırılan bir hastalıktır. Altıncı hastalık çoğunlukla 3 ay ile 3 yaş arası bebeklerde görüleblilir, 6 ay ila 1 Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0