Bir Yaş ve Bir Yaşından Küçük Çocuklar İçin Montessori Aktiviteleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 22 Saniye
Bir Yaş ve Bir Yaşından Küçük Çocuklar İçin Montessori Aktiviteleri

Bir yaşından küçük çocuklarla birlikte oyun oynamak zor olabiliyor. Oyun çeşitleri kısıtlı olduğundan annelerin fikirleri bir süre sonra tükeniyor. Bu gayet doğal. Sizlere fikir olması açısından bir yaşında ve bir yaşından küçük çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz aktiviteleri derledik. Siz de benzeri oyunlar geliştirebilir ve oyun çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz…
Ayna
Bu oldukça basit bir aktivite aslında. Bebekler aynaya bakmaya, kendilerini incelemeye bayılırlar.
Evde uygun bir odaya yere mümkün olduğunca yakın bir ayna monte edin. Aynanın sivri köşelerinin olmamasına ve sağlam bir şekilde monte ettiğinizden emin olun. Aynanın önüne bebeğinizi yatırabileceğiniz battaniye gibi birşeyler serin ve bebeğinizi yatırın.
Bebeğiniz aynada kendi aksini ve hareketlerini gördükçe ilgisi artar. Yüzüstü yatarken kendisini gördüğünde başını kaldırarak kendini incelemeye başlar. Bu hareketiyle birlikte ileride yürüme ve emekleme aşamaları için alıştırma yapmış olur. Ayrıca büyük motor becerilerinin gelişmesine de katkısı olur. Odanın yansımasını gören bebeğinizin aynı zamanda derinlik algısı gelişir.

Doku Sepeti
Doku sepetinizi evde bulunan eşyalarla kolayca yapabilirsiniz. Öncelikle ihtiyacınız olan bir sepet veya leğen, içine eşya koyabileceğiniz kesici uçları olmayan bir eşya. Bu sepetinizin içine farklı dokuları olan oyuncaklar ve malzemeler koyacaksınız. Fakat unutmamanız gereken her zaman olduğu gibi malzemelerin, kesici uçlarının olmaması ve bebeğinizin yutabileceği kadar ufak olmaması.
Bu oyunla bebeğinizle birlikte yaklaşık yarım saat dolu dolu ve verimli aktivite yapabilirsiniz.
Bebeğinizle birlikte yere serdiğiniz bir bezin üzerinde sepetin içindekileri incelemeye başladığınızda, bebeğiniz sepetin içinden eşyaları tek tek alacak, inceleyecek, ağzına götürerek anlamaya çalışacaktır.
Bu oyunla bebeğinizin duyusal becerileri gelişir, aynı zamanda eşyaları elleri ile kavraması ince motor becerilerini de geliştirir. Oyunu bebeğiniz 3 aylık olduktan sonra oynamaya başlayabilirsiniz.
Sepetin içine koyabileceğiniz eşyalara fikir olarak, bulaşık süngeri, küçük bir tahta parçası, makarna, değişik dokularda bezler, mendiller, küçük bir el aynası, bebeğinizin oyuncakları koyabilirsiniz.

Şıkırtılı Şişeler
Şıkırtılı şişeler oyunumuz için ihtiyacınız olan bir sürü ufak şişe. Bebeğinizin minik ellerinin kavrayabilmesi için mümkün olduğunca küçük şişeler tercih etmelisiniz. Bu şişelerin içerisine, çeşitli bakliyatlar, süngerler, farklı renk ve büyüklükte cisimler koyabilirsiniz. Bazı şişelere su da doldurarak bebeğinizin daha fazla ilgisini çekmeyi başarabilirsiniz. Hatta suyun içerisine biraz gıda boyası ekleyerek farklı renkler elde edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şişelerin kapaklarının sıkıca kapalı olduğundan emin olmak.
Bebeğinizi yere oturtun, yüz üstü yatırın, kucağınıza koyun ya da mama sandalyesine koyun. Birlikte şişeleri incelemeye başlayın. Bebeğinizin cisimleri kavrayabilmeye başladığı 3. aydan itibaren bu oyunu oynayabilirsiniz.
Bu oyunun amacı ise, bebeğinizin duyularını geliştirmek. Şişeleri kavrayarak ince motor becerilerini geliştirmek. Bebeğiniz şişelerin içerisindekileri inceleyerek görme duyusunu, şişeleri sallayarak işitme duyusunu ve dokunarak dokunma duyusunu geliştirebilir.
Şişelerin içerisine, boncuklar, çeşitli ipler, bakliyatlar, düğmeler, süngerler, bilyeler, deniz kabukları, kum, ponpon, su, renklendirdiğiniz suları koyabilirsiniz.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0