Bebeğin Odasını Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 1 Saniye
Bebeğin Odasını Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne babalar bebekleri için her şeyin en iyisini istedikleri gibi, bebeklerinin odasını da güzel, kullanışlı ve bebeklerinin içinde huzurla büyüyebileceği bir oda hazırlamak isterler. Yeni bir bebeğin müjdesiyle, hele ki bu ilk bebeğiniz olacaksa; tecrübesizlik, deneyimsizlik ve endişeyle karışık heyecanla günümüzde yüzlerce seçenek arasından hangi ürünü tercih etmeniz gerektiği fazlasıyla aklınızı karıştırabilir. Bu yazımızda bebeğinizin odasında olması gereken eşyalardan, odasının ısı ve ideal nem oranından ve bebek telsizlerinden bahsetmek istiyoruz.

Bebeğinizin yatağını seçerken

Bebeğiniz için alışverişe başlarken tabi ki ilk akla gelen ürünlerden birisi bebeğinizin karyolası olacaktır. Karyola seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi karyolanın parmaklık aralığıdır. Karyolanın parmaklıkları bebeğin başının sıkışamayacağı darlıkta olmalıdır. Eklemeli karyolalar da maddi olarak iyi bir seçim olabilir. Zira bebeğiniz hızla büyürken sürekli yeni karyola almak yerine var olan karyolanızı uzatmak bütçenizi külfetten kurtarabilir. Seçeceğiniz karyolada keskin köşeler veya delikler olmamasına özen göstermelisiniz.

Bebeğinizin yatağı ile karyola arasında bebeğin araya sıkışıp boğulma riski olmaması için 2 cm’den fazla boşluk olmamalı. Ayrıca boğulma riski sebebiyle çok fazla yumuşak yataklar da tercih edilmemelidir. Yatak pamuklu veya yünlü malzemeden üretilmiş olmalı ve üzeri pvc içeren bir malzeme ile kaplanmamış olmalıdır. Sünger yataklar, bebeğiniz içine gömülüp boğulabileceği için kullanılmamalıdır. Fazla sert yataklar ise bebeğin kaslarını yorar ve uykuya geçişini zorlaştırır. Bu yüzden fazla sert veya fazla yumuşak olmayan yataklar tercih etmelisiniz.

Bebeğinizin yatağında, özellikle bir yaşından küçük bebekler için boğulma tehlikesi sebebiyle yumuşak yastık, oyuncak ve benzeri malzemeler kullanmamalısınız. Motor becerileri tam gelişmemiş bebeğiniz yatakta dönerek yorganın yüzüne gelmesi sonucu kendisini kurtaramaz, bu yüzden yorgan kullanmanız tavsiye edilmemektedir. Bebeğe yorgan örtmek yerine sıkı giydirebilir ve tulum gibi üşümesini engelleyecek başka giysiler giydirebilirsiniz. Bebeğinizin kıyafet seçimini yaparken dar giysiler tercih etmeniz vücut ısısını kontrol etmesi açısından önemlidir. Eğer yorgan kullanacaksanız, hafif bir yorgan tercih etmeli, yorganı yatağın alt kısmından yani ayak ucundan sabitlemeli ve bebeğinizi en fazla göğüs hizasına kadar örtmelisiniz.

Bebeğinizi ilk aylar emzirme kolaylığı açısından odanızda uyutmak isteyebilirsiniz. Ancak güvenlik açısından kendi yatağında uyuması gerekir. Anne babanın yatağında uyuması tehlikelidir.

Bebeğin karyolası kesinlikle pencere kenarına konumlandırılmamalı. Bebekler pencere kenarlarından kaçan soğuk hava yüzünden üşütüp hasta olabilirler. Ayrıca perdelere dolanarak boğulma riski olabilir. Bebek büyüdükten sonra pencereden düşme gibi riskler oluşabilir.

Bebeğinizin alt değiştirme ünitesini seçerken:

Bebeğinizin alt değiştirme ünitesini seçerken dikkat etmeniz gereken, emniyet kemeriyle bağlanıp sabitlenebiliyor olmasıdır. Kenarlarında yükseklikler olması bebeğin yuvarlanıp düşme ihtimaline karşı önemlidir. Bebeğinizin altını değiştirmeden önce pudra, bebek bezi, ıslak mendil, çöp kutusu ve ihtiyacınız olacak diğer malzemeleri önceden hazırlamanız gerekir. Böylece hem bebeğinizi alt değiştirme ünitesinde yalnız bırakmamış olursunuz, hem de zaman kaybederek üşütmesine engel olursunuz. Eğer seçtiğiniz alt değiştirme ünitesinde pudra, ıslak mendil gibi ürünleri koymak için bölümlrt varsa bunların bebeğinizden uzak olmasına özen göstermelisiniz.  Alt değiştirme ünitesi almayı düşünmüyorsanız bebeklerin çok hassas varlıklar olduklarını ve en ufak bir mikroptan enfeksiyon kapabileceğini unutmayın. Bu yüzden alt değiştirme ünitesi gibi kolayca temizlenebilen ve başka bir amaç için kullanılmayacağından temiz kalabilen bir yer seçebilirsiniz.

Bebek odasında kitaplık ve dolap seçimi yaparken

Bebeğinizin odasında kullanacağınız ağır kitaplık, dolap gibi mobilyaların duvara sabitlenebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz büyüdükten sonra bu mobilyalara tutunup ayağa kalkmaya çalışırken tehlikeli olabilir. Ayrıca dolap kapaklarının hızla açılıp kapanarak bebeğin parmağını sıkıştırma riski olmaması için kapak yumuşatma mekanızması kullanabilirsiniz.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Çocuk Doktoru Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuk Doktoru Tavsiyeleri Çocuk Doktorunu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Aileniz için bebek sahibi olmak ne kadar önemli ise, bebeğinizin doktor seçimini yapmak da bir o kadar önemli konudur. Şöyle ki; bebeğinizi, yaşamının özellikle ilk yılında Devamını oku…

Genel Sağlık

Altıncı Hastalığa Dikkat!

Roseola infantum diğer adıyla altıncı hastalık yüksek ateş ve huysuzluk gibi belirtileri nedeniyle, çoğunlukla diş çıkarma ile karıştırılan bir hastalıktır. Altıncı hastalık çoğunlukla 3 ay ile 3 yaş arası bebeklerde görüleblilir, 6 ay ila 1 Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0